Povodom Dana grada Koprivnice te 664. rođendana stare dame, o razvoju grada, koronakrizi, gospodarskim mjerama, zdravstvu, nadolazećim izborima te budućim  razgovarali smo s gradonačelnikom te saborskim zastupnikom Mišelom Jakšićem.

Danas je Dan grada Koprivnice. Koja vam prva riječ pada na pamet kada se sjetite da sjedite na čelu grada koji danas slavi 664. rođendan?

Ponos. Ljubav. Tolike godine, tolike generacije, toliko odricanja, truda i rada s kojima je stvoren jedan od najljepših gradova za život u ovoj zemlji. Imamo snažne temelje, radišne ljude i siguran sam da uz veliku dozu zahvalnosti i odgovornosti i dalje ćemo razvijati našu Koprivnicu.

Koliko je radnih mjesta otvoreno u vašem dosadašnjem mandatu u realnom sektoru? Kako ste zadovoljni punjenjem poduzetničkih zona?

Po službenim podacima Državnog zavoda za statistiku u Koprivnici je 2016. godine radilo 12.024 djelatnika. Početkom 2020. godine brojka je došla na 13.160. Taj broj veći je nego prije deset godina, prije one velike gospodarske krize. Malo gradova u Republici Hrvatskoj ima takav porast u novostvorenim radnim mjestima i to je samo još jedan pokazatelj snage našeg gospodarstva, ali i dobre strane mjera koje smo donijeli kao Gradska uprava. Poduzetničke zone Dravska i Radnička su nakon donošenja poticajnih mjera zapravo skoro pa rasprodane, na nekim parcelama su već počeli radovi, a koliki je interes vjerujem da najbolje govori podatak da se trenutno intenzivno bavimo traženjem prostora za novu poduzetničku zonu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jeste li u svojem dosadašnjem mandatu ostvarili planirano? Kako bi se ocijenili od 1 do 5?

Grad je živi organizam i vjerojatno nikad nećemo ostvariti sve planirano jer svako malo se pojave nove potrebe i planovi. Mislim da iza nas ostaje jedan dobar mandat u kojem smo obnavljali škole, vrtiće, asfaltirali nikad više u našim prigradskim naseljima, probili se u prvih deset hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, pokrenuli Aglomeraciju Koprivničkih voda kojom ćemo dramatično podignuti nivo komunalne infrastrukture u našim prigradskim naseljima i uz to izgradili novi poduzetnički inkubator, novo reciklažno dvorište, spojnu cestu Reka-Starigrad, novi vrtić te pokrenuli izgradnju dvorane Đuro Ester i škole na Podolicama. Uz to sve, čuvali smo visok društveni standard i kroz cijenu vrtića, besplatne bilježnice i radne bilježnice, stipendije, božićnice i uskrsnice za umirovljenike. Pažljivo smo pristupali i vođenju proračuna i danas je naš proračun jedan od stabilnijih u RH, po nikad nižom stopi zaduženosti. Ocjene si nikad ne dajem, to daju građani na izborima, a posljednji test koji sam imao je bio na parlamentarnim izborima na kojima sam dobio daleko najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata iz naše županije, i u Koprivnici i u našoj županiji. Hvala građanima na tom povjerenju, ali i odgovornosti.

Kako je Koprivnica gospodarski podnijela lockdown i što nas čeka u budućnosti? Pripremate li neke olakšice za poduzetnike kako bi se lakše nosili s koronakrizom? Hoćemo li i dalje biti grad bez prireza?

Naše gospodarstvo je pokazalo svoju i snagu i kvalitetu te možemo reći da za sada podosta dobro plovimo kroz ovu krizu. Teško mi je projicirati budućnost jer nisam stručnjak za koronu, no siguran sam da imamo dovoljno snage i da su se opet pokazali čvrsti temelji koje imamo, pa možemo biti blagi optimisti. Među prvim gradovima u RH donijeli smo mjere pomoći gospodarstvu kod prvog lockdowna, do sad smo u njih uložili između 7 i 8 milijuna kuna. I dalje pratimo kretanja, i da, spremamo nove mjere pomoći. Prirez nije tema naših razmišljanja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako općenito komentirate ponašanje Koprivničanaca za vrijeme pandemije?

Naši građani su pokazali jednu veliku odgovornost i organiziranost, no ono najvažnije, jednu doista veliku solidarnost gdje ni u jednom trenu nije bilo upitno da će svatko kome treba pomoć, dobiti tu ruku pomoći. Pokazalo se to kroz rad i Crvenog križa, brojnih drugih udruga, Kronikusa, djelatnika Komunalca, KC voda i Kominga koji su i u tim trenucima brinuli da grad bude uredan i čist. Naravno, ne smijemo zaboraviti naše vatrogasce, policiju i sve zdravstvene djelatnike. Još jednom smo pokazali zašto smo grad sa srcem.

Na svom ste Facebook profilu prozvali Vladu za loše upravljanje krizom koju nisu iskoristiti za provođenje nužnih ekonomskih reformi.

Mudriji ljudi su uvijek naglašavali da kriza može biti put u propast, ali da može biti i velika prilika. Pobornik sam toga da svaku tešku situaciju treba doživljavati kao priliku bez obzira koliko to ponekad bolno bilo. Vlada HDZ-a je nažalost i u ovoj krizi pokazala da je opet stavila stranačke interese ispred nacionalnih i sve ono što je radila i ekonomski i zdravstvenim mjerama bilo je strogo i jedino podređeno parlamentarnim izborima. Uz priču da će nam neki helikopter spustiti brdo europskih novaca. Danas smo u zrakopraznom prostoru, vidimo to po stanju u zdravstvu, ali i po stanju u ekonomiji. Nismo iskoristili priliku da provedemo konzistentnije porezne reforme, ali i da konačno provedemo reformu javne uprave jer svatko u ovoj zemlji zna da imamo preveliki javno birokratski aparat. To mogu reći iz kuta gradonačelnika Koprivnice jer smo jedan od rijetkih gradova gdje masa plaća u izvornom prihodu proračuna čini manje od 10 posto. Ono čega se najviše pribojavam i protiv čega ću se boriti javno, riječju i postupcima, je to da u ovoj krizi nemamo pobjednike i gubitnike kao u tranziciji, da nam se ne dogodi da su bogati postali bogatiji, a siromašni siromašniji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnička je bolnica prema naputku Ministarstva zdravstva odgodila sve dijagnostike, preglede i operacije. Znači li to direktno zakidanje zdravstvene skrbi? Možemo li očekivati porast drugih oboljenja te moguće i smrtnih slučajeva? Što poručujete Koprivničancima?

Nisam zdravstveni ekspert, no sigurno je da je ovo velik udar na naše građane koji imaju određene zdravstvene probleme i potrebe. Žao mi je što se u tu situaciju dovodi zdravstveno osoblje u našoj bolnici koje se doista snažno bori cjelokupnu ovu krizu i tim ljudima doista veliko hvala. No, i oni, kao i građani, dovedeni su u situaciju da budu taoci državne neorganiziranosti i modela gdje se zdravstvena bitka protiv pandemije ne vodi zdravstvenim argumentima nego jedino i isključivo političkim.

Ove ste godine osvojili saborski mandat, često se javljate za riječ. Koji su to projekti za koje ćete se pokušati izboriti i koliko uopće možete na to utjecati iz redova opozicije?

Drago mi je da se opet čuje glas Podravine i Prigorja i da počinjemo stvarati nacionalno mnijenje da ovaj kraj nije krava muzara nego kraj koji je odavno zaslužio provedbu nama važnih projekata. Projekata je, naravno, mnogo, ali ću svakako naglasiti nastavak izgradnje brze ceste, drugi kolosijek pruge i rješavanje naših obrazovnih infrastrukturnih projekata, od škola do Sveučilišta Sjever. Borbu za jedan kraj ne bih dijelio na poziciju i opoziciju jer svi mi imamo iste probleme, a i da je to vezano isključio uz poziciju, danas bi već i brza cesta i pruga bili u/ili nadomak Koprivnice, jer da vas podsjetim, da su neki pretrčali, izigrali svoje birače jer je to, kao, bio jedini put da dobijemo cestu i prugu. A nekako mi se čini, da nisu donijeli baš ništa.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kada će brza cesta konačno doći do Koprivnice?

I u saborskoj raspravi i na sastanku u Koprivnici s premijerom Plenkovićem i resornim ministrom Butkovićem, to je bila prva tema. Dobili smo jamstva da u narednih nekoliko mjeseci kreću radovi na dionici od 7,5 kilometara prema Vojakovačkom Kloštru, a i rečeno nam je da će se napraviti sve da u ovom mandatu Sabora i Vlade se pokrene nastavak radova prema Lepavini. Nisu preveliki koraci, ali s druge strane, kad znamo da se do sada nije činilo apsolutno ništa, to nam daje određeni optimizam i ono što mogu zajamčiti našim građanima, i za cestu i za prugu borit ću se i dalje.

Već ste za epodravinu najavili da idete po još jedan mandat. Koja je vaša neostvarena želja, a koju biste voljeli ostvariti u drugom mandatu. Protukandidata još nemate, hoće li vam to pomoći ili otežati skupljane glasova?

Jedina želja je da kao grad i dalje idemo naprijed putem razvoja. Uopće ne sumnjam da će tako i biti. S protukandidatima se ne zamaram, već vjerujem da sve ono što smo ostvarili kao tim Gradske uprave i većina u Gradskom vijeću predvođena Ivanom Palom je dobra osnova za pobjedu na izborima. Za nas će govoriti projekti i napredak u životu grada koji smo ostvarili.

Mladen Kešer je pak najavio da ide u borbu za župana. Hoćete li ga podržati?

Podržat ću svakog kandidata kojeg odrede stranačka tijela SDP-a. Što se tiče Mladena Kešera, ne bih tu previše mistificirao tako dugo dok prijedlozi ne dođu na dnevni red. Podsjetio bih da smo zajedno bili na listi za Sabor i da je ta lista s 33 posto bila najjača u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Bilo je govora o tome da se vidite na čelu SDP-a, koji sada ima novog predsjednika. Gdje vidite novi SDP i sebe kao dio stranke?

Nisam imao tu ambiciju jer smatram da treba raditi korak po korak te sam stava da mi je potrebno još nacionalnog političkog iskustva i dokazivanja radom u Saboru. SDP je snažna stranka i na svima nama, pogotovo na saborskim zastupnicima i ostalim dužnosnicima, je odgovornost jačanja SDP-a, ali i vraćanja SDP-a u okruženje u kojem smo bili pred 10-15 godina kada smo bili stranka koja je bila ovdje da štiti obične radne ljude i rješava njihove probleme. Tu nit smo nacionalno nažalost negdje izgubili. Gradonačelnik sam i saborski zastupnik, član Glavnog odbora stranke i imam podosta zona odgovornosti u svom svakodnevnom radu.

U kojoj je fazi najavljivana obnova gradskog trga i gradnja vanjskih bazena?

I trg i vanjski bazen u završnim su fazama pripreme dokumentacije da bismo mogli u nekom trenutku krenuti s radovima. No, s obzirom da danas ne znamo kako će se ponašati korona-kriza, ne bih licitirao s datumima jer mislim da se svi slažemo da je trenutno važnija i škola na Podolicama i dvorana Đuro Ester i Aglomeracija, pa i projekti u koje idemo u partnerstvu s Hrvatskim cestama – rotor Sabolićeva, rotor Zagrebačka, staza i pothodnici na magistrali.

Što Koprivnicu čeka u narednom razdoblju? Postoje li planovi s kojima javnost još nije upoznata?

Naravno da planovi postoje i da se na njima svakodnevno radi. Od planiranja gradskih obilaznica, do bloka Svilarska, bloka tržnica, novih građevinskih i poduzetničkih zona, novog vrtića, pa i novih iskoraka na području kulture i naše Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Puno je još toga, čeka nas aktivan period koji me doista puni jednim velikim optimizmom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija