razgovor

INTERVJU Molvarci izglasali novi proračun vrijedan 31 milijun kuna, načelnik Ivančan: Slijedi jedna od rekordnih godina po ulaganjima

Općina Molve i Komunalije Đurđevac d.o.o. u proljeće ove godine sklopile su Sporazum kojim je dogovoreno da će se zajedničkom suradnjom obaviti radovi na saniranju pročistača i kanalizacije.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Zdravko Ivančan // Foto: Ivan Balija

Općina Molve 2019. godine slavila je 25 godina postojanja otkad je Republike Hrvatske. Molvarci su ušli u 2020. godinu s novim proračunom, proračunom koji iznosi 31 milijun kuna. Glavni i odgovorni u općini Molve je Zdravko Ivančan, čovjek koji stoji iza projekata i većine napravljenog u posljednje dvije godine.

Kako izgleda novi proračun Općine?

Uvažili smo sve amandmane koliko je to bilo moguće prema financijskim sredstvima i prema projekcijama. Proračun je donesen s većinom glasova vijećnika. Isti potvrđuje nastavak provođenja projekata i investicija na području općine na razini prethodnih godina koje se po razini ulaganja mogu svrstati u rekordne godine. Znači Proračun za 2020. godinu planiran je u iznosu od 31.059.453,00 kuna.

Što sadrži novi proračun?

Naša Turistička zajednica Središnja Podravina ima povećanje za 20.000,00 kuna, a radi se o gradnji vinskih cesta i asfaltiranju dionice u Šemovcima jer tamo ima jako puno naših Molvaraca koji imaju svoje objekte i kao takvi pružaju turističku djelatnost. Tu je uređenje ribičkog doma što je početak investicije koja je još krenula 2011., 2012. godine, a u planu je da se podigne objekt koji bi našim ribičima bio prostor. U planu je kupnja udjela u trgovačkim društvima do iznosa od 30.000 kuna kako bi omogućili povoljnije upravljanje i gospodarenje našim otpadom koji nastaje na području Općine o čemu ćemo detaljnije raspravljati na drugom vijeću kada nam dođe i pismo namjere od komunalnog poduzeća.

Naravno da imamo brigu o svim udrugama na području Općine, a uz naše DVD-ove koji su nam okosnica što se tiče civilne zaštite planiramo zajedno sa MUP-om Đurđevac osnovati i aktivno postaviti civilnu zaštitu u našoj Općini te je stoga u planu izdvojiti 80.000 kuna za osnivanje civilne zaštite, kupnju opreme, opremiti čamac i staviti u funkciju kako bi imali sve na raspolaganju ukoliko dođe do kakve „kalvarije“. Vatrogastvu se povećavaju sredstva. Imamo u planu otkup zemljišta za što je napravljen elaborat za procjenu zemljišta na području uz potok Komarnicu.

Foto: Općina Molve
Briga za obrtnike i one koji će to tek postati

Za naše obrtnike otvara se pozicija za naukovanje što je za sve učenike koji idu u obrtnička zanimanja, a koji će kod nas obavljati stručnu praksu. Prema programu ćemo im pomoći i stimulirati ih da upišu strukovna zanimanja. Iznos od 30.000 kuna ide za pomoć obrtnicima za uređenje prostora u centru kako bi mogli poslovati. Na kraju je najvažnije ovih dana je najavljen natječaj u Fondu za zaštitu okoliša za mogućnost gradnje reciklažnog dvorišta, a ujedno i mobilnog reciklažnog dvorišta pa bi se prijavili na natječaj za kupnju mobilnog reciklažnog dvorišta kako bi svi mještani imali uvjete za zbrinjavanje otpada. Financiranje od fonda u 85% iznosu i zašto to ne bi iskoristili, a našim žiteljima omogućili bolje zbrinjavanje. Svjesni smo da je otpad problem, a samim time smanjili bi divlja odlagališta. Na kraju bih se još jednom zahvalio svim vijećnicima na prijedlozima koje smo prihvatili i niti jedan nije bio odbačen. Nastavljamo s projektima i cilj nam je iskoristiti sve što nam nacionalni fondovi i fondovi Europske unije pružaju. U potpunosti smo spremni iskoristiti svaku mogućnost da u Općinu dovedemo nove investicije. Također, svi naši mještani moraju imati jednake uvjete za život, a oni ne smiju zaostajati za uvjetima kakve imaju stanovnici drugih općina i gradova.

Puno se radi i teško je izdvojiti veće, značajnije projekte. Evo što je načelnik Ivančan u razgovoru istaknuo.

Asfaltiranje šljunčanih puteva

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta, Općina Molve planira asfaltirati dionice šljunčanih putova u ukupnoj dužini od pet kilometara. Projekt je vrijedan tri milijuna kuna, a asfalt će dobiti odvojak u predjelu Pavlove od Konačke ulice u Molvama do spoja sa županijskom cestom prema Đurđevcu, predio Jadi u Repašu te predjeli Đurđevčaki i Beljevine prema Molvama Gredama. Cilj nam je da što više šljunčanih puteva dobije asfalt jer ćemo na taj način modernizirati ceste u našoj nadležnosti te smanjiti izdatke za njihovo održavanje. Plan je da se svi predviđeni asfalterski radovi obave u idućoj godini. Asfaltiranjem šljunčanog puta u predjelu Pavlove rasteretit će se promet kroz Đurđevačku ulicu gdje vozači imaju problema prilikom mimoilaženja zbog preuske ceste. Nakon asfaltiranja uvest ćemo ograničenja za određene skupine vozila u Đurđevačkoj ulici te na taj način doprinijeti sigurnosti u prometu.

Foto: molve.hr
Foto: molve.hr
Obnova Doma kulture

Općina kreće u realizaciju projekta obnove Doma kulture u samom središtu Molva, kojoj je potrebna obnova. Projektom je predviđena obnova krovišta, fasade, stolarije, kompletno uređenje unutrašnjosti i novog sanitarnog čvora te samog prilaza zgradi. Prema prvim procjenama troškovi obnove iznosit će oko tri milijuna kuna i osigurali smo potrebna sredstva. Glavna sala u Domu kulture bit će pretvorena u multimedijalnu dvoranu, a investicijom je predviđena i nabava opreme za kino. Želja nam je u Molvama ponovno pokrenuti i kino projekcije te i na taj način obogatiti društveni život u Molvama.

Izgradnja pastoralno-duhovnog centra

Molvarska Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u suradnji s Općinom pokrenula je realizaciju projekta izgradnje pastoralno-duhovnog centra Oaza Bezgrešne. Centar će se graditi na crkvenom zemljištu uz podravsku “katedralu” u Molvama, a uskoro se očekuje dobivanje građevinske dozvole. Prema prvim procjenama troškovi same izgradnje kreću se oko šest milijuna kuna.

Punina života – dnevni boravak za starije
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Partneri smo na još jednom velikom projektu sa Samostanom Uznesenja BDM Franjevaca Konventualaca i Koprivničko-križevačkom županijom a to je projekt Punina života – dnevni boravak za starije, prijavljen na Europski fond za regionalni razvoj na natječaj Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Vrijednost projekta je oko deset milijuna i projekt će biti u cijelosti financiran sredstvima iz EU. Pošto je Župa uspjela predati prijavu 4. po redu, nadamo se prolasku na natječaju. U okviru novoizgrađenog objekta koji će se sastojati od prizemlja, prvog kata te potkrovlja korisnicima će pružati prvi stupanj usluge sadržan u uslugama socijalnog rada te aktivnog provođenja vremena i društvenih aktivnosti poput likovnih radionica, edukativnih radionicama na računalima, organiziranje tjelesnih aktivnosti i sl. Također, korisnicima će omogućiti korištenje vrta u dvorištu za uzgoj povrća, cvijeća i ljekovitog bilja. Činjenica je da sve više starijih osoba živi u samačkom domaćinstvu ili pak njihovi članovi obitelji dugo izbivaju zbog radnih i dr. obaveza, to doprinosi osjećaju izoliranosti i socijalne isključenosti, pa bi stoga dnevni boravak za starije predstavljao mjesto gdje će starije osobe od 65 godina moći cjelodnevno besplatno boraviti uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i dr. potreba pritom sudjelujući u aktivnostima (rad u vrtu, edukacije i prijenos znanja) koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu kao jednog od temeljnih ljudskih prava. Iz projekta će kupiti dva transportna župa i jedno transportno vozilo općina koje će dovoziti i odvoziti starije osobe do dnevnog boravka. Također projektom je osiguran izravni trošak plaće djelatnika općine Molve (financijskog stručnjaka) tijekom provedbe projekta koji će biti zadužen za pripremu potrebne izvještajne dokumentacije, izvještavanje o potrošnji resursa te podrške tijekom planiranja provedbe projekta.

Pročistač i kanalizacija

Općina Molve i Komunalije Đurđevac d.o.o. u proljeće ove godine sklopile su Sporazum kojim je dogovoreno da će se zajedničkom suradnjom obaviti radovi na saniranju pročistača i kanalizacije. Nakon provedenog postupka javne nabave dana 14. studenog 2019. godine krenulo se sa izvođenjem radova sanacije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Molvama kojima je za cilj staviti u funkciju pročistač. Za izvođača radova nakon provedenog postupka javne nabave izabrana je tvrtka MARN INŽINJERING d.o.o. iz Sesveta. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.895.422,26 kuna s PDV-om od čega će dio troškova sufinancirati Hrvatske vode, a dio Općina Molve. Završetak radova predviđen je krajem ožujka 2020. godine.

Most preko Drave u Repašu s kojeg se bacila Brankica Gregurić // Izvor: Google Street ViewRekonstrukcija društevnog doma u Repašu

Moram spomenuti kako krećemo u Rekonstrukciju društvenog doma u Repašu jer smo prošli na natječaju LAG-a Podravine te čekamo predujam kako bi mogli čim prije krenuti u realizaciju projekta. Vrijednost radova je 140.000,00 kuna. Projektom rekonstrukcije Društvenog doma u naselju Repaš urediti će se kat Društvenog doma odnosno četiri prostorije: dva kuhinjska dijela, jedna sala i jedno spremište. Realizacija projekta obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, rušenje i demontažu, zidarske radove, podnopolagačke radove i stolarske radove: demontaža postojeće stolarije sa objekta, 14 komada dvokrilnih prozora sa roletama, zidarske radove nakon promjene stolarije, brušenje i lakiranje parketa te nabavu materijala i izradu 14 trokrilnih PVC prozora.

Raznorazna uređenja 

U planu su nam i ostale brojne investicije kao što je uređenje doma u Gornjoj šumi, dodatna ulaganja na zgradi nogometnog kluba, dodatna ulaganja u domu Molve Grede, opremanje kuhinje u društvenom domu u Gornjoj Šumi, Repašu i Molve Gredama, gradnja mosne vage u Repašu, uređenje okoliša u naselju Repaš (kod škole i groblja), uređenje groblja u naselju Molve, modernizacija javne rasvjete (nabava led lampi) za ostatak Repaša i dio Gornje Šume, te nabava stupova i led lampi za Molve Grede, opremanje dječjeg igrališta u Gornjoj Šumi, nabava opreme (prometni znakovi, ležeći policajci), izgradnja nogostupa u Ulici braće Novakovića, asfaltiranje ulica Ključeci, Petra Preradovića i Mihovila Pavleka Miškine, gradnja nogostupa u Marijanskoj ulici (Sigečec), autobusno stajalište kod OŠ Molve, izgradnja nogostupa i asfaltiranje Đurđevače ulice, izgradnja staze od Doma zdravlja prema Galeriji, pripremanje i asfaltiranje kolnika kod škole ulica Trg kralja Tomislava, asfaltiranje prilaza kod vage u Molve Gredama, gradnja parkirališta i staze na groblju Molve, preuređenje kućnih priključaka el. mreže za podzemni ulaz kabla (javna rasvjeta), gradnja nadstrešnice Ribički dom Sekuline.

Foto: Jurica Karan

Za kraj otkriveno nam je da novoizgrađeno Reciklažno dvorište samo što nije. Točnije, tehnički pregled uspješno je obavljen i čeka se uporabna dozvola. U pripremi je dokumentacija za predaju zahtjeva za upis u očevidnik reciklažnih dvorišta kod Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te rješavanje ostalih pitanja vezanih uz uspostavljanje rada reciklažnog dvorišta. Tada slijedi otvorenje i rad.

čitam...