BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA

INTERVJU Peterančani danas slave Dan općine, načelnik Matijašić: Realizirali smo brojne projekte važne za kvalitetniji život naših mještana

S obzirom na složenu zdravstvenu situaciju uzrokovanu virusom, ponašamo se odgovorno i ne želimo dovoditi u opasnost naše mještane i goste. Odlučili smo da ove godine neće biti svečanog obilježavanja Dana općine niti manifestacija koje su se održavale uz taj dan, poručio je načelnik.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Krešimir Matijašić // Foto: Ivan Balija

Dan općine Peteranec i blagdan sv. Petra i Pavla obilježavanju se danas, 29. lipnja. Tim smo povodom razgovarali s prvim čovjekom te načelnikom Krešimirom Matijašićem, rezimiravši proteklih godinu dana u podravsko-prigorskoj općini.

Još jedna godina je iza općine Peteranec kojoj ste na čelu. Što se događalo od posljednje svečane sjednice do danas?

Prvenstveno želim svim mještanima općine Peteranec čestitati Dan općine te blagdan svetog Petra i Pavla. U ovih godinu dana realizirali smo brojne projekte važne za kvalitetniji život naših mještana, pa su u Peterancu izgrađene nove svlačionice za potrebe NK Panonija koje su ovih dana i namještene i spremne za upotrebu. Valja napomenuti da su ove svlačionice jedne od najljepših u ovom dijelu Podravine. U Sigecu je uređeno središte sela, odnosno izgrađeno je novo parkiralište, šetnica te središnji dio na kojem se nalazi pisanica s motivima iz Sigeca. Svakako valja istaknuti da su jedan od motiva i likovi iz serije Gruntovčani, a koja je snimana u Sigecu. Također je izgrađeno i parkiralište s pedeset parkirališnih mjesta kod mjesnog groblja u Sigecu, dok su na groblju u Peterancu izgrađene nove staze i uređeno parkiralište. Ovih dana uređena je i unutrašnjost u Društvenom domu u Sigecu, odnosno postavljena je nova led rasvjeta te su obojeni zidovi. Prije nekoliko dana izabran je izvođač radova za obnovu unutrašnjosti Vatrogasnog doma u Peterancu, tako da će i on uskoro zasjati u novom ruhu. Zahvaljujući odličnoj suradnji sa Županijskom upravom za ceste povučen je novi sloj asfalta u Ulici Tome Blažeka u Peterancu, dok je Komatnica konačno povezana asfaltom sa Sigecom. Uskoro očekujemo građevinsku dozvolu za izgradnju pješačko-biciklističke staze Peteranec-Koprivnica. Planirani početak radova je početkom jeseni ove godine. Ova staza je od izuzetne važnosti za sve bicikliste (radnike, učenike, rekreativce…) zbog sigurnosti u prometu. O njoj se govori već tridesetak godina i, evo, konačno smo pred realizacijom projekta. Valja napomenuti da je Općina ishodila građevinsku dozvolu za pješačku stazu od središta Peteranca do groblja. Početak izgradnje ove staze planiran je za drugu polovicu 2021. godine. Isto tako, predan je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju jaslica u sklopu Dječjeg vrtića Lastavica u Peterancu te zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za sanaciju bivšeg odlagališta otpada Klepa u Peterancu. Najvažniji projekt što se tiče Sigeca trebao bi krenuti na jesen, a to je izgradnja kanalizacije u sklopu Aglomeracije Koprivnica.

Foto: Općina Peteranec

Niste organizirali svečanu sjednicu povodom proslave Dana općine, iako su neki to učinili unatoč situaciji s koronavirusom. Kako to da se vi niste odlučili na takav tip obilježavanja?

S obzirom na složenu zdravstvenu situaciju uzrokovanu virusom, ponašamo se odgovorno i ne želimo dovoditi u opasnost naše mještane i goste. Priprema programa koji prate masovna okupljanja, druženja i neizbježne socijalne kontakte bila bi neodgovorna s naše strane. Zbog toga odlučili smo da ove godine neće biti svečanog obilježavanja Dana općine niti manifestacija koje su se održavale uz taj dan. Najvažnije nam je da nam mještani Općine budu zdravi, a sljedeće godine, kada se život normalizira, napravit ćemo i veliku biciklijadu i veliki Dan općine.

Koronavirus je svima poremetio planove. Kakav je utjecaj pandemija imala na Peteranec, mještane, projekte?

Mogu istaknuti da su mještani općine u velikom broju shvatili ozbiljno ovu pandemiju. Nažalost, uvijek postoji jedan manji dio stanovništva koji se neodgovorno ponašao u ovoj situaciji. Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su aktivno sudjelovali u sprječavanju širenja virusa, a to su Stožer civilne zaštite općine na čelu s Darkom Palašem, naši vatrogasci koji su svakodnevno vršili ophodnje po općini te djelatnice naše općine koje su zaprimale zahtjeve i izdavale propusnice za kretanje našim mještanima. Zahvaljujem i svim mještanima na strpljenju kod izdavanja propusnica za kretanje.

Otkako ste prvi put preuzeli načelničku dužnost, koliko se, kako i što promijenilo u općini Peteranec?

S ponosom mogu istaknuti da smo uradili puno za razvoj općine. Odrađeni su mnogi infrastrukturni projekti pa je tako dovršena izgradnja kanalizacije u Peterancu, a uskoro kreće i u Sigecu, dograđene su područne škole u Sigecu i Peterancu čime smo dobili jednosmjensku nastavu i praktički nove i moderne škole. Kompletno su obnovljeni društveni domovi u Peterancu, Sigecu i Komatnici, odnosno uređene su fasade, promijenjena krovišta, ugrađena PVC stolarija, uređena unutrašnjost. Obnovljene su mrtvačnice u Sigecu i Peterancu, postavljena nova krovišta, uređena fasada i unutrašnjost. Kod groblja u Sigecu izgrađeno je novo moderno parkiralište te je asfaltirana dionica ceste od sela do groblja, dok je kod groblja u Peterancu uređeno parkiralište te su uređene postojeće i izgrađene nove staze na groblju. Uređena su središta sela u Peterancu i Sigecu. U Peterancu je izgrađeno novo vatrogasno spremište i kupljena novija vatrogasna cisterna, dok je u Sigecu uređeno vatrogasno spremište te su kupljene dvije novije cisterne. S novim slojem asfalta uređene su sve ceste koje su pod upravljanjem Općine, a na prostoru kod dječjeg vrtića u Peterancu izgrađeno je novo parkiralište. Uređene su crkve i u Sigecu i Peterancu za što je Općina izdvojila značajna financijska sredstva. Za sufinanciranje boravka djece u vrtićima izdvajamo godišnje, otprilike, milijun kuna. U ovome mandatu uveli smo financiranje prehrane u školskoj kuhinji za sve osnovnoškolce, sufinanciranje kupnje radnih bilježnica, srednjoškolcima dajemo božićnice, a studentima stipendije. Važno je napomenuti da Općina nema nikakvih kreditnih obveza niti zaduženja.

Krešimir Matijašić // Foto: Ivan Brkić

S pet mladih obitelji s područja općine potpisali ste ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva za sufinanciranje kupnje ili izgradnje kuće. Koliko vam je kao načelniku važan rad na demografiji, odnosno zadržavanju i privlačenju stanovnika, posebice mladih obitelji?

U prethodnom pitanju napomenuo sam sve mjere koje se odnose na predškolski i školski odgoj, a za koji Općina izdvaja značajna financijska sredstva sve u cilju naseljavanja mladih obitelji na području Općine. Na vrijeme smo shvatili da bez mladih obitelji nema niti budućnosti naše općine. Prošle godine pet mladih obitelji odlučilo je trajno se nastaniti na području općine, a Općina je njima isplatila poticaje u iznosu od 30.000 do 40.000 kuna. Valja napomenuti da treba zadovoljiti i određene uvjete da bi se dobila poticajna sredstva. S ponosom mogu istaknuti da u ovoj godini već imamo četiri nove obitelji koje su zatražile poticajna sredstva, i to obitelji koje dosad nisu živjele na području općine. Ovo nam govori da su mladi ljudi prepoznali općinu Peteranec kao poželjno mjesto za stanovanje zbog uređene infrastrukture, novih vrtića i škola, brige Općine o školarcima te blizine grada.

Uskoro kreće obnova vatrogasnog doma u Peterancu. Koji je razlog obnove i što vatrogasni dom znači za Peterančane?

Ovo je praktički zadnja faza uređenja vatrogasnog doma u Peterancu koji je do prije nekoliko godina bio u dosta lošem stanju i odlučili smo da ga potpuno obnovimo. U njemu se odvijaju mnoge manifestacije na koje dolaze posjetitelji iz svih krajeva naše županije, a nama je najbitnije da to bude lijepo uređeni prostor ugodan za druženje. Na domu je postavljeno novo krovište, uređena fasada, postavljena PVC stolarija, nove podne pločice. Ovom fazom predviđeno je uređenje unutrašnjosti, odnosno skidanje lamperije sa zidova te uređenje istih i postavljanje nove led rasvjete, a radovi se većim dijelom financiraju sredstvima iz EU fondova.

Foto: Općina Peteranec
Vatrogasni dom // Foto: Općina Peteranec

Povodom božićnih blagdana osigurali ste poklone u vrijednosti 150 kuna za svako dijete, prije toga subvencionirali kupovinu zbirki zadataka i radnih bilježnica, a financirali ste i troškove školske prehrane. Jeste li zadovoljni time što ste im pružili? Postoji li prostor za dodatni iskorak i veću pomoć?

Već sam se u prethodnim pitanjima dotaknuo ove teme. Ponosni smo na sve što izdvajamo za naše najmlađe, a ako će biti mogućnosti uvesti ćemo i neke nove mjere. Isto tako moram napomenuti da Općina u cijelosti financira put i smještaj naših učenika koji odlaze na međunarodna natjecanja.Sufinanciramo i odlazak učenika na županijska i državna natjecanja, školu plivanja i drugo po potrebi i dogovoru s ravnateljem škole.

Govorilo se o projektu dogradnje Dječjeg vrtića Lastavica u Peterancu, u kojemu bi se smjestile jaslice. Ove se godine trebalo krenuti s građevinskim radovima. Kakva je situacija glede toga projekta?

Predali smo svu dokumentaciju i uskoro očekujemo izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga krećemo u zatvaranje financijske konstrukcije. Nadam se da ćemo sljedeće godine krenuti s izgradnjom.

Foto: Općina Peteranec
Jedno od izgrađenih parkirališta // Foto: Općina Peteranec

Stipendirate 12 redovnih studenata. Jeste li zadovoljni brojem kojemu pomažete, postoji li mogućnost da se iznos ili broj studenata povećaju?

Stipendije smo uveli prije nekoliko godina i one iznose 500 kuna mjesečno. Ovo je dovoljan broj stipendija s obzirom da i država i županija daju stipendije, pa se jedan dio studenata javlja na njihove natječaje.

Starijim mještanima slabijeg imovinskog statusa uručili ste pakete osnovnih prehrambenih namirnica tijekom božićnih blagdana. Kako Općina brine o potrebitim građanima te onima treće životne dobi?

Pakete osnovnih prehrambenih namirnica Općina dostavlja starijim osobama i osobama slabijeg imovinskog stanja tijekom božićnih i uskrsnih blagdana. Svjesni smo da na području općine ima i starijih i siromašnijih osoba kojima treba pomoć i nastojimo im izaći u susret i pomoći im.

Putem natječaja WIFI4EU dobili ste bespovratnih 15 tisuća eura čime ste postavili Wi-Fi pristupne točke na nekoliko lokacija. Prema vama, je li Općina uspješna u privlačenju europskih sredstava? Za koje su projekte izvršene prijave? Što se može učiniti kako bi još više europskog novca stiglo u Peteranec?

Projekte koje sam prethodno nabrojao Općina je realizirala uz pomoć Ministarstava, Koprivničko-križevačke županije te Fondova EU. Najveći projekt na području Općine, a koji će se sufinancirati iz sredstava EU, jest izgradnja kanalizacije u Sigecu ukupne vrijednosti oko 33 milijuna kuna od čega EU i RH daju 30 milijuna kuna, a Općina tri milijuna kuna. Također će se i sanacija bivšeg odlagališta otpada sufinancirati u gotovo stopostotnom iznosu sredstvima EU, a procijenjena vrijednost radova je oko dva milijuna kuna. Sredstvima EU realizirali smo i WIFI4EU te sada obnovu doma u Peterancu. Valja napomenuti da je sredstvima EU financiran i program Zaželi za pomoć u kući starijim osobama preko kojeg je zaposleno pet osoba s područja općine. Smatram da smo u nekoliko proteklih godina učinili veliki iskorak u iskorištavanju novaca iz EU fondova.

Foto: Matija Gudlin
Gruntovčanijada // Foto: Matija Gudlin

Krajem 2019. godine organizirali ste Gruntovčanijadu. Jeste li zadovoljni tom manifestacijom i kakvi su planovi vezani uz nju u budućnosti?

Gruntovčanijadu organizira udruga Sigečko srce iz Sigeca. Mogu ih samo pohvaliti za njihov rad te obećati da će uvijek imati financijsku i svaku drugu podršku od strane Općine.

U sklopu Noći muzeja u Galeriji Ivana Sabolića obilježen je 100. rođendan umjetnika i kipara Ivana Sabolića. Što općina Peteranec još nudi svojim mještanima, ali i onima koje želite privući, glede kulturno-umjetničkog i zabavnog sadržaja?

Na području općine djeluju udruge koje organiziraju razne manifestacije na kojima se okupi veliki broj posjetitelja. Tako imamo manifestacije kao što su Gruntovčanijada u spomen na seriju Gruntovčani, a koja je snimana u Sigecu, Smotra folklora u Peterancu, Mudlinijada koja se odnosi na legendu o Peterančanima, Izložbu ručnih radova i narodnih običaja u Galeriji Ivana Sabolića, manifestaciju Meša na Dravi u Komatnici i još mnogo toga. Imamo i odlične glumce amatere, KUD-ove, ribolovce, lovce, vatrogasce, branitelje, nogometaše i umirovljenike. Općina organizira biciklijadu od Peteranca do Komatnice te Galovićeve jeseni u spomen na Frana Galovića.

Svlačionice Općina Peteranec
Izgrađene svlačionice // Foto: Općina Peteranec

Na nogometnom igralištu u Peterancu izgrađene su nove svlačionice. Koje sve udruge djeluju na području općine, jesu li ljudi aktivni u njima te na koji način općinsko vodstvo pomaže razvoju udruga?

Na području općine djeluje 18 udruga koje su vrlo aktivne i koje se uglavnom financiraju iz proračuna Općine. Smatramo da su udruge naše blago. Okupljaju velik broj ljudi kojima je cilj druženje i predstavljanje svog mjesta i općine širom županije i Lijepe naše. Zahvaljujući njima, za Općinu se čulo gotovo u svim krajevima Hrvatske i u inozemstvu. S ponosom mogu istaknuti da je suradnja sa svim udrugama jako dobra i da Općina svake godine povećava financijska sredstva za njihov rad.

Općinsko vijeće s 10 tisuća kuna pomoglo je obitelji Zobundžija, odnosno Samuelu koji je otišao u Rusiju liječiti vid.

Smatram da je to najmanje što smo mogli učiniti u datom trenutku. Ukoliko bude potrebno, još ćemo pomoći jer zdravlje nema cijenu i nadamo se da će dječak ozdraviti.

Foto: Općina Peteranec

Kakva je vaša suradnja s Gradom Koprivnicom kao najbližim velikim gradskim središtem te Koprivničko-križevačkom županijom i njihovim čelnim osobama, Mišelom Jakšićem i Darkom Korenom?

Iznimno sam ponosan na suradnju sa Županijom i županom Darkom Korenom te njegovim zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem. Zahvaljujem za sve što su učinili za razvoj općine. To se prvenstveno odnosi na izgradnju škola, ali i pomoći kod drugih projekata. Također, zahvaljujem i svim pročelnicima u Županiji na suradnji. Odnos s Gradom je dobar.

Što stanovnici općine Peteranec mogu očekivati od općinskog vodstva u narednih godinu dana?

Poštovanje i uvažavanje svakog čovjeka kao i dosad. Realizaciju izgradnje biciklističke staze Peteranec-Koprivnica, početak izgradnje kanalizacije u Sigecu, asfaltiranje preostale dionice ceste kod groblja u Sigecu, postavljanje led rasvjete na područje cijele općine, sufinanciranje nabavke školskih radnih bilježnica, studentske stipendije, božićnice za srednjoškolce.

čitam...