načelnik županijskog stožera

[INTERVJU] Ratko Ljubić: Podravci i Prigorci su druželjubivi, ali i jako odgovorni, a rezultat je povoljna epidemiološka situacija

Nemamo saznanja da postoje psihološke poteškoće u općoj populaciji, no svjesni smo da prilagodba na nove okolnosti nije lagana jer svi moramo naučiti živjeti s koronoavirusom, dok god se ne pronađe cjepivo, kazuje Ljubić.

17:33h
0
Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

S načelnikom županijskog Stožera Ratimirom Ljubićem razgovarali smo o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u županiji, potezima stožera, najčešćim simptomima, eventualnim kršenjima mjera, mogućim psihološkim posljedicama te skorašnjem početku školske godine.

Situacija s koronom u našoj je županiji trenutno stabilna. U posljednjih petnaestak dana imamo samo jedan novi slučaj zaraze, što se čini zaista sjajnim, dok je u ostatku zemlje, posebno na Jadranu, zabilježen velik skok. Što naš Stožer čini da bi brojke ostale ovako niske?

Na području županije situacija je i dalje povoljna, a što se tiče novih informacija drago mi je da mogu izvijestiti kako trenutno nema novooboljelih osoba. U protekla 24 sata smo testirali 35 uzoraka na koronavirus iz opće populacije i svi su nalazi negativni. Trenutno imamo samo jednu osobu s aktivnim pozitivitetom, koja je na kućnom liječenju s blagim simptomima i to su uistinu dobre brojke, posebice ako pogledamo što se zbiva u ostalim dijelovima Hrvatske. Provodimo sve preventivne aktivnosti, pratimo i nadziremo javna okupljanja, inspektori civilne zaštite, policijski službenici i sanitarni inspektori obavljaju nadzore zatvorenih prostora i mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba. Konstantno radimo na tome da se propisane mjere provode efikasno. Svakodnevne koordinacije članova županijskog stožera, prema potrebi i koordinacija s općinskim i gradskim stožerima, davanje smjernica i preporuka uz odgovornost građana daje rezultate. Ne smijemo zaboraviti niti edukacije koje smo proveli za 250 zaposlenika koji rade u domovima za starije i nemoćne u našoj županiji, a sve s ciljem kako bi tu najranjiviju skupinu, kojoj polažemo najviše pažnje, dodatno zaštitili. Spremni smo na sve scenarije pa tako i za potencijalno zahtjevnije situacije koje se mogu pojaviti dolaskom jeseni, no iznimno je važno što smo dobili povjerenje građana koji su zajedno s nama doprinijeli u borbi, jer samo odgovornim i savjesnim ponašanjem ova zdravstvena situacija može doći priželjkivanom kraju.

Ratimir Ljubić // Foto: Sanjin Bojić

Tko predstavlja najveću ‘prijetnju’ našoj županiji kad je u pitanju skok broja zaraženih? Jesu li to ljudi koji ljetuju na Jadranu, oni koji dolaze iz inozemstva na odmor ili neki treći?

Sve osobe koje su pozitivne na koronavirus predstavljaju zdravstvenu ugrozu bez obzira odakle dolaze i one moraju biti epidemiološki obrađene i zdravstveno zbrinute. Teško je predvidjeti gdje će se pojaviti zaraza jer bolest je takva da se ne može jednostavno otkriti, posebno ako imamo u vidu i asimptomatske nositelje virusa koji mogu, ali i ne moraju, biti aktivni u prenošenju bolesti. Ključno je na vrijeme locirati potencijalno žarište, izolirati slučajeve i spriječiti transmisiju virusa na području županije što uspješno i činimo od početaka ovih izvanrednih okolnosti.

Imamo jednu zaraženu osobu, riječ je o nečijem kontaktu. Kako je došlo do zaraze?

Ono što sukladno pozitivnim propisima RH, Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije, mogu kazati jest da se radi o bliskom kontaktu ranije pozitivne osobe te da je nakon pozitivnog testa na koronavirus, osoba epidemiološki obrađena i zdravstveno zbrinuta na kućnom liječenju. Što se tiče identiteta i ostalih pojedinosti Županijski Stožer je preuzeo praksu Nacionalnog Stožera te prilikom informiranja javnosti o oboljelima definira geografsko-prostorno područje s kojeg osoba dolazi, no ne i samo mjesto prebivališta, a sve kako bi se zaštitila privatnost i sigurnost pacijenta.

Foto: Ivan Balija
Načelnik Stožera Ratimir Ljubić i župan Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Kako se ponaša korona u našoj županiji, koji su simptomi najčešći?

Riječ je o klasičnim simptomima bolesti poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja i respiratornih poteškoća te probavnih smetnji poput proljeva, dakle po tom pitanju kod nas situacija nije bitno drugačija nego i u ostatku Hrvatske.

Zaprima li Stožer prijave oko nepoštivanja propisanih mjera i preporuka, ponajviše oko nošenja zaštitnih maski i održavanja distance? Koje su sve službe zadužene za inspekciju takvih stvari?

Sukladno propisima i odlukama nacionalnih tijela, prijave o nepoštivanja propisanih mjera i preporuka osim Županijskog stožera, zaprimaju i općinski i gradski stožeri, Služba civilne zaštite, MUP i sanitarni inspektori. Svi oni imaju uspostavljene komunikacijske kanale koji su na dispoziciji građanima po svim pitanjima pa i za prijave i pritužbe. Kao što sam već ranije napomenuo, na području županije se kontinuirano provodi nadzor provođenja mjera i preporuka, na terenu su inspektori civilne zaštite, policijski službenici i sanitarni inspektori koji izvještavaju o situaciji, a izvješća o provedbenim aktivnostima u borbi protiv koronavirusa se svakodnevno podnose Stožeru civilne zaštite RH. Kontrolira se pridržavanje fizičke udaljenosti, higijenski standard i primjena dezinfekcije, nošenje zaštitne opreme te primjena svih uputa koje se tiču javnih okupljanja te ostale mjere i preporuke Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Je li bilo kršenja propisanih mjera, zatvorenih objekata, kazni?

Kršenja su bila učestalija na početku epidemije, kad stanovnici još nisu shvaćali ozbiljnost situacije pa smo imali slučajeve kršenja samoizolacije, a na našem području su zbog nedozvoljenih okupljanja bila zatvorena i dva ugostiteljska objekta. No, s vremenom je toga bilo sve manje, iako Stožer i službe koje sam ranije spomenuo dobivaju upozorenja o blažim oblicima kršenja poput nenošenja zaštitnih maski ili nepoštivanja fizičke distance. Službe na terenu u takvim situacijama usmeno upozoravaju prekršitelje, a nakon toga se obavljaju i ponovne kontrole kojima se provjerava jesu li upozorenja uvažena i nedostaci otklonjeni.

Podravci i Prigorci poznati su po svojoj druželjubivosti, vole druženja, obiteljska okupljanja, fešte u vinogradima.. Mislite li da će se socijalno distanciranje odraziti na psihološko stanje ljudi?

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Nemamo saznanja da postoje psihološke poteškoće u općoj populaciji, no svjesni smo da prilagodba na nove okolnosti nije lagana jer svi moramo naučiti živjeti s koronoavirusom, dok god se ne pronađe cjepivo. Ključno je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje jer u suprotnom nećemo imati povoljnu epidemiološku situaciju. Podravci i Prigorci jesu druželjubivi, ali i jako odgovorni te sam siguran da su svjesni situacije i posljedica koje mogu biti vrlo ozbiljne ako se svi zajedno nećemo pridržavati preporuka. Teško je, no siguran sam da ćemo pobijediti.

Povodom blagdana Velike Gospe, čekaju nas koncerti i brojna vjerska događanja, no, primjerice, nakon Picokijade zaraženih nije bilo. Očekujete li istu situaciju?

Proslave blagdana Velike Gospe koja kod nas ima veliku tradiciju i nadamo se da će epidemiološka slika županije i nakon blagdana biti ista. Ovim putem podsjećam vjernike na preporuke HZJZ-a vezane za vjerska okupljanja te apeliram da se ponašaju odgovorno i savjesno, održavaju higijenski standard i potrebnu distancu te nose zaštitne maske, sukladno odluci Nacionalnog stožera, ukoliko borave u zatvorenim prostorima. Posebno je važno, i na što želimo posebno apelirati, da u slučaju naznaka respiratornih poteškoća ili pojave bilo kakvih oblika zdravstvenih tegoba vjernici ne sudjeluju u proslavi vjerskog slavlja ili procesijama, a za one koji će sudjelovati, preporučamo da nose maske kako bi se time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana. Isto tako, informirani smo da se planiraju i javna okupljanja na koncertima što zasigurno predstavlja veliki zdravstveni rizik ukoliko dođe do nepoštivanja epidemioloških mjera. Vjerujem kako su organizatori upoznati s odlukama Nacionalnog stožera te da će striktno poštivati mjere i osigurati sve potrebne uvjete koji su navedeni u Preporuci za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja kulturnih programa i manifestacija. Prije samih događanja inspektori Službe civilne zaštite su obavili sastanke s organizatorima na kojima su upozoreni što su sve dužni osigurati i provesti. Uz to, inspektori civilne zaštite, sanitarni inspektori te policijski službenici će događanja ovog vikenda pojačano kontrolirati.

Najavljeno je da će djeca najesen krenuti u školu. Imate li kakve informacije o mjerama kojih će se morati pridržavati, hoće li nositi maske, držati distancu?

U redovnoj smo komunikaciji s Nacionalnim stožerom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a kao što vam je vjerujem poznato, ovaj tjedan je osnova Radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Ona će usuglasiti sva pravila prema kojima će se održavati nastava u idućoj školskoj godini te propisati sve epidemiološke mjere koje će se morati poštivati unutar svih školskih zgrada i samih učionica, koje ćemo mi nakon službene odluke i provoditi. Učinit ćemo sve kako bi naši učenici i nastavnici imali sve potrebne uvjete te bili sigurni.

čitam...