Koronavirus je globalno, pa tako i hrvatsko, a zatim i koprivničko-križevačko društvo doveo u situaciju s kojom se dosad nismo suočili. Razne događaje, najave manifestacija i projekata zamijenile su svakodnevne konferencije za medije na kojima se govori o – epidemiji.

Bolest – od koje je u trenutku nastanka ovoga intervjua u Hrvatskoj oboljelo više od dvije tisuće osoba – sama od sebe, kao i sve posljedice koje će donijeti, nameće se kao glavna tema brojnih razgovara. Stoga smo se i u razgovoru sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom dotaknuli nekolicine tema, od rada županijskog Stožera civilne zaštite, zadovoljstva ponašanjem Podravaca i Prigoraca tijekom krize, preko županijskog proračuna i projekata na našem području, situacije u kojoj su se našli poduzetnici i obrtnici te propusnica, pa sve do ponovnog kandidiranja.

Teško je ne početi s koronavirusom s kojim se Hrvatska, pa i Koprivničko-križevačka županija, bore više od dva mjesec. Kako biste ocijenili rad županijskog Stožera civilne zaštite?

Stožer civilne zaštite imenuje i razrješava župan i to znači da sam izuzetno zadovoljan njegovom ulogom kao koordinacijskim tijelom svojih sastavnica koje prije svega čine naše zdravstvene ustanove, policija i žurne službe koje su i inače okosnica civilne zaštite kao i ostale članice.

Smatram da je Stožer do sada zaista svoju ulogu obavio na najbolji mogući način, a ova situacija s epidemijom koronavirusa ukazala je na važnost jednog takvog sustava i potrebu da se u njega ulaže.

Koliko ste sudjelovali u radu županijskog Stožera civilne zaštite s obzirom na to da ste na novinarskim konferencijama rijetko uzimali riječ?

Uloga i sudjelovanje ne mjeri se brojem izgovorenih riječi, a ja smatram i toga se držim da riječ prije svega mora imati struka, naši zdravstveni djelatnici, kao i ostali članovi Stožera. Stožer ima svojeg načelnika, to je moj zamjenik Ratimir Ljubić i njegovu zamjenicu, ujedno i glasnogovornicu Stožera, pročelnicu Melitu Ivančić. Svakodnevno sam prisutan i aktivan u radu Stožera, a izjave dajem kad smatram da je to potrebno ili kad me netko nešto pita.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

U trenutku našeg razgovora, u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirano je sedamdesetak slučajeva zaraze koronavirusom. Time je Koprivničko-križevačka, u odnosu na ostale županije, na 11. mjestu. Jeste li zadovoljni ponašanjem stanovnika županije te njihovim pridržavanjem mjera?

Kada bismo izuzeli broj oboljelih u Domu za starije i nemoćne, po brojčanim pokazateljima ovog trenutka stojimo dobro. Iako se to začas može promijeniti, tako da se time ne treba zanositi. Ono što jest problem je to što nam je virus, istina za sada u minimalnom obliku, ušao u zdravstveni sustav, a posebno je otežavajuća okolnost što je ušao u Dom za starije i nemoćne. To je trenutno za nas, ponajviše za našu glavnu epidemiologinju, doktoricu Draženku Vadlu, isto tako glavnu bolničku infektologinju doktoricu Vesnicu Mađarić, ali i cijeli sustav Doma, najzahtjevniji zadatak. Što se tiče ocjene ponašanja i odgovornosti naših stanovnika u smislu pridržavanja mjera, smatram da smo dobri, jer u konačnici to najviše utječe na broj oboljelih.

Najavili ste redizajn županijskog proračuna. Možete li definirati promjene koje bi trebale nastupiti?

Održana je elektronska sjednica Županijske skupštine na kojoj su donesene izmjene i dopune Proračuna koje se u najvećoj mjeri odnose na skidanje svih onih programa i stavki koje se neće moći realizirati ili ovog trenutka nisu prioritet. Dio te uštede koja iznosi otprilike 9,5 milijuna kuna bit će sigurno pokriće umanjenih prihoda uslijed smanjenja poreza na dohodak i prihoda od rente na mineralne sirovine, za koje ovog trenutka procjenjujemo da će biti manji za 20-25 posto.

Drugi dio te novčane mase, otprilike 3,6 milijuna kuna, bit će korišteno za neke nove programe u sektoru gospodarstva, prije svega za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite u sektoru malog gospodarstva i obrta, s ciljem da kamata za poduzetnika bude nula posto, što dogovaramo s bankama.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Umanjili smo osobne dohotke zaposlenicima u sljedeća tri mjeseca za deset posto, nama dužnosnicima za 15 posto, isto tako ukinuli smo određena materijalna prava, poput uskrsnice, regresa i božićnice što je sadržano u Kolektivnom ugovoru čije smo izmjene dogovorili u partnerskom odnosu sa Sindikatom naših zaposlenika. Isto tako smo u prijedlogu odluka predložili ukidanje naknada članovima Skupštine u sljedeća tri mjeseca, a umanjili smo i sredstva za rad političkih stranaka za 50 posto na godišnjoj razini.

Teško je danas procijeniti u kojem smjeru će se kretati epidemiološka slika stanja u Hrvatskoj, a koja za sobom povlači onu ekonomsku, o kojoj ovise svi parametri našeg funkcioniranja. Sto posto smo u tome, kontroliramo sve trendove i reagirat ćemo pravodobno i konkretno.

Uslijed situacije s koronavirusom i nepoznatog financijskog scenarija koji očekuje društvo, kakvo je stanje s projektom izgradnje školsko-sportskih dvorana u Kloštru Podravskom, Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnu, Kalinovcu i Rasinji?

Nastojimo da se svi planirani kapitalni projekti održe. To je ključno pitanje za opstojnost gospodarstva, posebno građevinskog sektora, ali isto tako garancija da se neće prekinuti razvoj, u ovom slučaju sektora obrazovanja. Tome treba pridodati da isto tako ustrajemo u nizu manjih projekata, u segmentu energetske učinkovitosti. Zahvaljujemo i spomenutim općinama na partnerskom odnosu u tim projektima.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

U ožujku je održana početna konferencija projekta Centar kompetencija vrijednog 30 milijuna kuna kojim će se unaprijediti infrastruktura Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prepoznalo je projekt, što znači da će ga korisnici sufinancirati sa svega 21 tisuću kuna. Radovi su trebali početi tijekom ljeta. Mijenja li se sada što ili će se sve odvijati prema planu?

Nastavno na to naše opredjeljenje očuvanja svih investicija u obrazovanju, naravno da je u fokusu također i projekt Centra kompetencija, tim više što je u pitanju korištenje sredstava EU fondova, gotovo u cjelokupnom iznosu. Vjerujemo da će se projekt realizirati predviđenom dinamikom.

U prosincu 2019. godine potpisani su Ugovori o stipendiranju županijskih studenata. Osigurano je rekordnih 60 stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno. Što će biti s njima, hoće li se normalno isplaćivati?

Taj program ostat će nepromijenjen i planiramo ga povećavati u budućim godinama.

Imate li informacije u kakvome su stanju trenutno mali poduzetnici i obrtnici u Koprivničko-križevačkoj županiji? Kakvim im mjerama planirate pomoći?

Po podacima i pokazateljima kojima raspolažemo kao i po nekim direktnim kontaktima, mogu reći da je stanje poprilično raznoliko. Dok veliko i srednje gospodarstvo, na našu sreću, uglavnom provodi svoju gospodarsku aktivnost, a neki poput prehrambene industrije bilježe rekordne rezultate, mali poduzetnici i obrtnici posluju ovisno o vrsti djelatnosti, odnosno ovise o epidemiološkim mjerama koje su propisane za svaku pojedinu djelatnost.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Država je tu promptno reagirala i pokrila troškove koje poduzetnik ima, prije svega plaće zaposlenika u tromjesečnom razdoblju. Kao što sam već rekao, mi smo u rebalansu Proračuna, u okviru smanjenja rashoda, otvorili dodatnu poziciju u Upravnom odjelu za gospodarstvo koja će se nasloniti na sve postojeće programe, čiji natječaji uskoro izlaze, a stvoren je i Fond za sufinanciranje bankovnih kamata kako bi trošak kapitala za poduzetnika bio nula posto.

Sigurno ćemo se u sljedeća dva-tri mjeseca prilagođavati situaciji i potrebama malih poduzetnika i obrtnika te i pomoći u mjeri u kojoj to zapravo naš Proračun omogućava.

Govorili ste o mogućem redizajnu cijele Županijske uprave krajem ljeta ili tijekom jeseni. Hoće li biti otpuštanja i kakve bi promjene općenito mogle nastupiti?

Mislim da će Hrvatska vrlo uskoro, vjerojatno poslije sljedećih parlamentarnih izbora, bez obzira kako izgledala buduća Vlada, ići u jedan cjeloviti redizajn javne uprave jer je valjda svima jasno da je ona preglomazna i preskupa, a istodobno troma i neučinkovita.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Nedavno sam na jednoj tiskovnici rekao da je ova korona puno toga ubila i uništila, jedino nije niti malo naštetila hrvatskoj birokraciji. Prosto je nevjerojatno koju količinu i sadržaj bespotrebne papirologije proizvodimo, koja ničemu ne služi. Dao sam zadatak na našem Kolegiju pročelnika da svaki od njih detektira i predloži ono bez čega bi život jednako išao. Isto tako, vezano za to da počnu pripremati novi ustroj i sistematizaciju koja će sustav smanjiti, a učiniti efikasnijim i jeftinijim.

Najesen ćemo vidjeti kako bi to konkretno moglo izgledati. Problem je jedino u tome da ako to napravimo samo mi, nismo ništa napravili. Ispali bi Don Quijote (u Podravini su to dudeki) koji se bore protiv vjetrenjača. A neki kod nas ipak bi stradali, dok bi nam se drugi smijali. Zato kažem, treba krenuti od vrha, kao i ono s ribom i glavom.

Koronavirus je odgodio brojne događaje. Što je s turističkim manifestacijama koje financira Koprivničko-križevačka županija i koje se u Koprivničko-križevačkoj županiji održavaju?

To je sada teško predvidjeti. Sve ovisi o datumima tih događanja, epidemiološkoj situaciji i odlukama nacionalnog Stožera. Mislim da od tih manifestacija ove godine neće biti ništa.

Na 17. sjednici Županijske skupštine, dva sata trajala je rasprava o vašem i radu vaših suradnika i županijskih službi. Čini se, neuobičajeno dugo, skupštinari su imali puno pitanja i primjedbi. Jeste li očekivali takvu raspravu i kako je komentirate?

Očekivao sam sat i pol, a trajala je dva i pol sata. Uobičajen nastup oporbenih vijećnika. Mislim da smo onda jako puno radili, kada je rasprava iziskivala toliko vremena. Uz dužno poštovanje oporbe i uz časne izuzetke, moram reći da ništa korisno i smisleno od njih nismo čuli.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Na spomenutoj ste sjednici objavili kako ćete se ponovno kandidirati za župana Koprivničko-križevačke županije. Koga vidite kao glavne izborne konkurente?

Da, u kontekstu rasprave po jednoj točki, jednostavno je iz mene izvučena ta izjava, premda to nisam mislio tako rano obznaniti. Sada smo svi zaokupljeni borbom protiv epidemije i jednostavno ne razmišljamo o nikakvim izborima, niti o parlamentarnim, koji su tu blizu, a kamoli o lokalnim, koji su za više od godinu dana.

Ne želim spekulirati o konkurentima, cijenim sve političke protivnike, a o njima ću razmišljati kada ću saznati tko su.

Pozvali ste Podravku i Belupo da surađuju sa Županijskom upravom u vremenu ove krize, kako bi se pomoglo stanovnicima županije. Jeste li zadovoljni njihovim angažmanom i dosadašnjom suradnjom?

Da, zadovoljan sam i zahvalan u ime cijelog Stožera civilne zaštite i svih stanovnika naše županije. Podravka je ponovno, kao i mnogo puta do sada, pokazala da je kompanija sa srcem. Velikim srcem. Hvala joj na tome, ali isto tako i Belupu.

Neko vrijeme trajala je mjera prema kojoj su stanovnici trebali imati propusnice kako bi mogli napuštati svoje općine i gradove. Mnogi stanovnici su se bunili protiv nje, navodili kako im otežava živote i kako ne mogu do trgovina, benzinskih postaja, liječnika… Osobno, smatrate li da je tako stroga mjera bila potrebna?

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Mislim da su sve mjere kao i cjelokupan rad nacionalnog Stožera, na koji su se nadovezali naši županijski stožeri, bio učinkovit. Nepotrebno je sada secirati pojedine segmente. Rezultati Hrvatske u usporedbi s drugim europskim zemljama jasno pokazuju da je cjelokupni sustav borbe protiv širenja zaraze bolesti COVID-19 vrlo uspješan.

Nedavno je SDP-ov Rajko Ostojić komentirao kako smo jedina županija u kojoj je koronavirus ušao u županijski Dom za starije i nemoćne i županijsku bolnicu. Njegov istup već ste komentirali, no jeste li zadovoljni radom čelnih ljudi tih ustanova i smatrate li da su učinili sve što je bilo moguće u ovoj situaciji?

Da, o ponovnom “desantu” doktora Ostojića na Koprivnicu već sam gotovo sve rekao. Mislim da ni on sam, da može vratiti vrijeme, onaj dan ne bi došao.

Svi čelni ljudi naših ustanova daju sve od sebe da te ustanove uspješno funkcioniraju i da se odupru pošasti epidemije koliko god se to može.

Sada ići nekog prozivati i analizirati ništa ne donosi. Bit će vremena za analize. Znam samo da svi mi, koji smo uključeni u ovaj rat protiv nevidljivog neprijatelja, s tim živimo 24 sata dnevno. Budimo se i liježemo s mislima kako uspješno okončati tu borbu i zaista sam zahvalan svima koji su na prvim linijama obrane.

A oni koji iz svojih komotnih pozicija, za ništa odgovorni i bez posla i obveza, to sve kritiziraju i pljuju po ljudima i djelima s ciljem sakupljanja političkih bodova, neka znaju da na tome neće profitirati.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

čitam...