PREDOMISLILI SE

Ipak će biti cijepljenja u Svetom Petru Orehovcu, Stožer: Nismo protiv AstraZenece, punkt smo odgodili zbog prepolovljenog interesa

- Privremena obustava nije vezana za nikakvu stručnu procjenu da bi mi rekli da je cjepivo manje vrijedno nego, naglašavam, sva su cjepiva jednako vrijedna. Apeliramo na sugrađane da se cijepe sa svim što god je na raspolaganju - rekla je Vadla

13:48h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zašite Koprivničko-križevačke županije donio je jutros odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu, koji je bio planiran za danas, srijedu, 17. ožujka. Nakon objave ove informacije, održana je još jedna koordinacija Stožera na kojem je odlučeno da će se punkt na spomenutoj lokaciji sutra ipak organizirati.

Načelnik Stožera Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić objasnio je:
– S obzirom na pogrešno protumačene konotacije i mišljenje da je Stožer Koprivničko-križevačke županije protiv cijepljenja AstraZenecom, odlučili smo da će se punkt održati za one sugrađane koji se žele cijepiti AstraZenecom – izvijestio je.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Na punktu Sveti Petar Orehovec trebali su se cijepiti mještani iz susjednih općina Gornja Rijeka i Kalnik, no kako su načelnici spomenutih općina jučer javljali o velikom broju odustajanja sumještana, donesen je zaključak da bi se punkt privremeno odgodio, a cijepljene prebacilo na drugi tjedan .

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

–  Organizacija cijepljenja zahtjevan je posao u kojem sudjeluje preko 30 ljudi. Mislili smo da odgodimo taj punkt, a isto tako najavljeno je mišljene Europske agencija za lijekove za četvrtak pa ako bi ono bilo pozitivno, sigurno bi potaknulo druge da se prijave za cijepljenje AstraZenecom – kazao je Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla izvijestila je o brojkama. U našoj Županiji do jučer se cijepilo prvom dozom 6400 osoba, a drugom 2100 njih.

– Privremena obustava nije vezana za nikakvu stručnu procjenu da bi mi rekli da je cjepivo manje vrijedno nego, naglašavam, sva su cjepiva jednako vrijedna. Apeliramo na sugrađane da se cijepe sa svim što god je na raspolaganju – rekla je Vadla istaknuvši kako su sugrađani odustali od cijepljenja zbog straha izazvanog medijskim napisima.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

– Dokazalo se da smo bili jako dobri u tome. Imali smo već osam punktova, cijepili sa svim vrstama cjepiva, uz manje nuspojave, bez ozbiljnijih reakcija. Zagovaram sva moguća cjepiva, a sugrađane pozivam da ne odustaju, odazivaju se i iskoriste mogućnost cijepljenja kad je cjepivo na raspolaganju u njihvoj sredini i gradu – poručila je ravnateljica ZZJZ. Dodala je i kako je uputa Ministarstva zdravstva da se treba cijepiti svim raspoloživim cjepivima.

Župan Darko Koren isto tako je ponovio da je organizacija punktova za cijepljenje složen i zahtjevan proces.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Razlog zbog kojeg je stožer jutros razmatrao odluku bio je organizacijske prirode, nije bilo prostora za ocjenjivanje učinaka cjepiva nego potaknuti činjenicama i podacima s terena da je s 650 prijavljenih broj opao ispod 300 bili smo razmišljanja da se pričeka mišljenje EMA-e koje bi ljude na neki način smirilo. Ne možemo pobjeći od činjenice da ljudi pričaju o cjepivu – rekao je Koren te dodao da će sutra ustrajati na tome da se cijepljene u Svetom Petru Orehovcu sutra i održi.

– Nema velike priče niti politizacije, nego je zbog prirode organizacije procesa procjepljivanja došlo do nesporazuma. Upućen je dopis načelnicima općina da pozovu sve koji su prvotno bili zainteresirani za cijepljenje – rekao je župan te pojasnio kako će brojku zainteresiranih doznati tek sutra ujutro, na samom punktu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...