koprivnički dekanat

Ipak počeo blagoslov kuća i obitelji, svećenici se, kažu, pridržavaju svih epidemioloških mjera

Radosni smo što ćemo se susretati narednih dana na duhovnim slavljima, a isto tako radosni smo što ćemo se susretati u domovima župljana, poručuju svećenici koprivničkih župa.

11:00h
0
Tomislav Petrić, župnik
Za vrijeme propovjedi // Foto: Matija Gudlin

Sredinom prosinca prošle godine varaždinski biskup Bože Radoš uputio je pismo svećenicima Varaždinske biskupije, odnosno Uputu za božićni pohod obiteljima i blagoslov kuća kako u vrijeme koronavirusa organizirati redoviti, tradicionalni susret svećenika i obitelji župa u obiteljskim domovima. Napomenuo je da se odgađa do korizme, a odluku prepušta svećenicima.


Tako je u Župi svetog Nikole biskupa blagoslov kuća počeo prošli tjedan. Potrebno se prijaviti putem telefona.

– Kako se ljudi javljaju, odnosno koje obitelji zatraže blagoslov putem prijave u župni ured, tako blagoslivljamo. Odlazimo đakon i ja, i to prijepodne i popodne, kako već ljudima odgovara. Onima koji rade, dolazimo i subotom, pridržavajući se svih epidemioloških mjera – rekao nam je župnik vlč. Tomislav Petrić.

Župi bl. Alojzija Stepinca ističu da će se blagoslov odvijati prema epidemiološkim propisima.

– U dolasku u domove nosit ćemo masku, držati distancu te se kod pozdrava nećemo rukovati. Ove godine neka nas obavezno domaćin kuće dočeka na ulazu u dvorište i uvede u prostoriju gdje čekaju okupljeni ukućani. Ako je netko od ukućana bolestan, u samoizolaciji ili se boji, jer je rizična skupina, neka nas ne čeka i nepotrebno se izlaže. Za blagoslov u prikladnijem terminu može nas kontaktirati u župnom uredu pa ćemo obitelj u kasnijem dijelu godine pohoditi. Stoga, neka nam se obrate u župni ured ili papirić s imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona ubace u naš poštanski sandučić. Također, blagoslov se može upriličiti i na dvorištu ukoliko dopuštaju vremenske prilike  – poručuju iz Župe.

– Radosni smo što ćemo se susretati narednih dana na duhovnim slavljima, a isto tako radosni smo što ćemo se susretati u domovima župljana – poručuju svećenici koprivničkih župa.

čitam...