Čekanje vani

Ispred ludbreškog Doma zdravlja pacijenti čekaju na hladnoći, ravnatelj Renato Podbojec: Ovakav režim rada je prihvatljiviji od osposobljavanja dodatnog ulaza

U objektu Doma zdravlja u Ludbregu pruža se polivalentna zdravstvena zaštita.

14:00h
0
Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja

Ludbreški Dom zdravlja administrativno spada pod Dom zdravlja Varaždinske županije, a ispostava u Ludbregu obavlja djelatnost u Vinogradskoj ulici. Gužve u vrijeme koronavirusa gotovo da su uobičajene, posebice u prijepodnevnim satima kada se čeka i na vađenje krvi. Svakodnevno veliki broj ljudi čeka na ulaz u ustanovu u kojoj je nužno pridržavanje epidemioloških mjera: dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, nošenje maske. Jedna pacijentica nam kazuje da je čekala na hladnoći čak tri sata!

Kako građane zanima zašto se mjesecima smrzavaju ispred ludbreškog Doma zdravlja, čekajući svoju uslugu po snijegu, kiši i vjetru, upitali smo za pojašnjenje Renata Podbojca, ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije.

– U objektu Doma zdravlja u Ludbregu pruža se polivalentna zdravstvena zaštita, što podrazumijeva da na jednom mjestu uz djelatnost obiteljske/opće medicine postoji i širok spektar specijalističkih, dijagnostičko-terapijskih postupaka koje se mogu obaviti, i to pedijatrije, ginekologije, dentalne medicine, radiološke dijagnostike, laboratorijsko-biokemijske dijagnostike te djelatnost hitne medicine, što nije slučaj u drugim mjestima. To podrazumijeva da u objekt Doma zdravlja ulaze pacijenti svih dobnih skupina i struktura, uključujući i najvulnerabilnije skupine (pedijatrijska populacija, trudnice, onkološki bolesnici, gerijatrijska populacija, febrilni pacijenti koji dolaze na laboratorijsku i RTG obradu) – kazao je Renato Podbojec.

Dom zdravlja Ludbreg

U Ludbregu je početkom listopada održan sastanak s gradonačelnikom na kojem je dogovoreno kako će se u narednom razdoblju osposobiti dodatni ulazi u prostor Doma zdravlja kako bi se izbjeglo čekanje vani i stvaranje gužvi.

– Točno je da je na sastanku koji je održan s gradonačelnikom Ludbrega g. Bilićem razgovarano o mogućnosti da se u sklopu objekta Doma zdravlja u Ludbregu pokuša osposobiti dodatni prostor za ulazak kako bi se dolaskom hladnijeg vremena izbjeglo čekanje pacijenata vani ispred objekta. Međutim, upravo zbog činjenice da se u objektu Doma zdravlja u Ludbregu pruža polivalentna zdravstvena zaštita te da su na snazi još uvijek važeće epidemiološke mjere, nakon razmatranja svih stručno-medicinskih mjera i smjernica s ciljem maksimalne zaštite zdravlja pacijenata, ali i kompletnog zdravstvenog osoblja u Domu zdravlja, kako bi se spriječila moguća kontaminacija prostora čekaonica, uz pravilno uspostavljen sustav naručivanja pacijenata, pridržavajući se pritom vremena narudžbe, propisane distance, korištenjem osobne zaštitne opreme i kontrolom ulaza, zaključeno je da s obzirom na važeće mjere u ovom trenutku ovakav režim rada prihvatljiviji od osposobljavanja dodatnog ulaza, što ne znači da se dodatni ulaz neće osposobiti ukoliko i kada dođe do promjene načina rada koji propisuju institucije nadležne za zdravstvo – pojasnio je.

Pacijenti u ovim zimskim danima mogu pričekati na ulazak u Dom zdravlja u natkrivenom postavljenom šatoru ispred ulaza, otvorenom s dvije strane.

– Od njih neki mogu biti i asimptomatski i kao takvi izvor infekcije za okolinu pa time i vektor širenja infekcije zaraze koronavirusom što realno predstavlja ugrozu zdravstvenom sustavu – kazao nam je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

Dom zdravlja Ludbreg