U županijskom ZZJZ-u

Istražili smo koliko je građana platilo 250 kuna za testiranje na koronu u Koprivnici i kakvi su rezultati

Rezultat testiranja se u pravilu dobije isti dan, najkasnije unutar 24 sata, otkriva nam dr. Vadla.

13:53h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Testiranje na koronavirus od prošloga tjedna, točnije od 21. srpnja, moguće je i u Koprivnici po cijeni od 250 kuna.

Serološko testiranje obavlja se u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici, a raspitali smo se koliko su dosad građani bili zainteresirani za to da provjere jesu li imali kontakt s koronavirusom.

Kako nam je rekla ravnateljica županijskog ZZJZ-a, do sada je testirano 10 osoba i sve su osobe bile negativne.

Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

– Radi se prvenstveno o radno aktivnom stanovništvu. Dinamika testiranja ovisi o zahtjevima naših sugrađana, a testiranje će se provoditi kontinuirano ovisno o razvoju aktualne epidemije – kazala je dr. Vadla.

Podsjetimo, test je namijenjen zdravim osobama koje žele utvrditi jesu li bile izložene koronavirusu ako sumnjaju da su ostvarile bliski rizični kontakt, a da pri tome nisu razvile simptome COVID-19 bolesti ili su simptomi bili slabo izraženi pa se nije posumnjalo na zarazu koronavirusom. Također, negativni nalaz testa može poslužiti kao potvrda da osoba ne boluju od COVID-19 bolesti koja je potrebna za ulazak u neke zemlje u našem okruženju. Serološkim testiranjem može se otkriti aktualna infekcija korona virusom detekcijom IgM protutijela ili ustvrditi da je osoba bez simptoma preboljela COVID-19 odnosno da se prokužila i stekla IgG protutijela.

Testiranje se može obaviti u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije svakim radnim danom u jutarnjim satima uz obaveznu prethodnu najava na telefon 048 655 172.

– Rezultat testiranja se u pravilu dobije isti dan, najkasnije unutar 24 sata – otkriva nam dr. Vadla.

Serološka testiranja su vrlo važna za praćenje razvoja infekcije/bolesti te za ocjenu imunološkog odgovora organizma i stvaranja specifičnih zaštitnih protutijela.

Vrlo često se koriste u epidemiološkim znanstvenim istraživanjima u ocjeni imunološkog odgovora organizma na nove antigene ili uzročnike bolesti.

– U proučavanju korona virusne bolesti važno je spoznati je li osoba razvila specifičnu zaštitu i koliko bi ona trajala, kako bi u eventualno drugom valu mogli ocijeniti da li su osobe koje imaju određena specifična protutijela zaštićene – objašnjava dr. Vadla.

čitam...