stanje u podravini i prigorju

ISTRAŽIVANJE DROGA Kanabis je najpopularniji, heroin više nije ‘u modi’, a jedan se trend opasno širi Hrvatskom

Autori istraživanja upozoravaju i na trend koji se širi cijelom Europom pa je stoga opasan I za Hrvatsku – nabava droga online.

15:30h
0
Foto: ingimage

U Koprivničko-križevačkoj županiji prošle je godine liječeno 63 osobe zbog zloupotrebe psihoaktivnih droga, a od toga je njih 23 prvi puta primljeno na liječenje. To našu županiju svrstava u donji dom Hrvatske prema tom kriteriju, samo je u Krapinsko-zagorskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji manje liječenih ovisnika.

To je pokazalo veliko istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje je obuhvatilo podatke iz cijele države za prošlu godinu.

– Za čitavu Hrvatsku stopa je 248,3/100.000 stanovnika dobi od 15. do 64. godine. U sedam županija broj ovisnika na 100.000 stanovnika je viši od prosjeka Hrvatske. To su Zadarska (496,2), zatim Istarska županija (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Ostale županije su imale stope niže od hrvatskog prosjeka – navode iz HZJZ-a.

Izvor: HZJZ

Samo u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošle godine nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj među osobama koje su se ikada liječile od nekog psihoaktivnog sredstva, navodi se u istraživanju.

Na razini Hrvatske, najčešća ilegalna droga je kanabis, dok su na drugom mjestu amfetamini. Iako trend uzimanja heroina i dalje opada, kao što kaže izvješće, on je i dalje na prvom mjestu među korištenim opijatima.

Izvor: HZJZ

Valja napomenuti da je najmlađi evidentirani ovisnik u Hrvatskoj prošle godine imao samo 13 godina, dok je najstariji navršio 76.

Što se tiče dobi ovisnika, prvo uzimanje psihoaktivnih sredstava kreće oko 16. godine, dok se heroin najčešće prvi puta proba s 20. Najveći broj liječenih ovisnika o opijatima, njih 67,6 posto, ima srednju stručnu spremu. Velik dio ovisnika nezaposlen je, čak 43,7 posto. Ostali imaju neki oblik prihoda, bili u stalnom radnom odnosu, povremeno zaposleni, radili na crno ili imali samostalnu djelatnost, svih je njih 47,3 posto. Ostali, njih 0,5 posto, su studenti ili učenici.

Izvor: HZJZ

Autori istraživanja upozoravaju i na trend koji se širi cijelom Europom pa je stoga opasan I za Hrvatsku – nabava droga online.

– Velika prijetnja u novije vrijeme je i opskrba drogama preko interneta. Nabava novih droga putem interneta postaje sve veća a kontrola cijelog postupka je vrlo teška. To predstavlja problem za cijelu buduću europsku politiku na ovom području – smatraju oni.

Izvor: HZJZ
Izvor: HZJZ

čitam...
Loading...