POZITIVAN UTJECAJ

Istraživanje pokazalo da su djeca koja idu u jaslice društvenija i bolje se ponašaju od onih koji ostaju doma na čuvanju

To ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu skrbi o djeci, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili.

11:18h
0
n
Foto: Općina Molve

Ako tvoje dijete ide u vrtić ili još važnije ako se osjećaš krivom zbog toga svidjet će ti se rezultat novog istraživanja u Francuskoj. Između ostalog, otkrili su da su djeca koju idu u jaslice više društvena u odnosu na djecu koja ne idu, piše Zadovoljna.hr. Iako se ovakvi rezultati mogu očekivati u jaslicama i vrtiću, ono što iznenađuje u ovom istraživanju je da su se ova djeca bolje ponašala u odnosu na djecu koja su kod kuće s nekim članom obitelji ili dadiljom.

Istraživanje koje je radilo francusko Sveučilište Sorbonne objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health pratilo je emocionalni razvoj 1.500 djece od rođenja do navršenih osam godina. Tijekom tog vremena, roditelji su popunjavali anketu o dječjem ponašanju i mentalnom zdravlju kao i o status skrbi prve tri godine života.

Pozitivan utjecaj nije bio vidljiv samo tijekom prvih godina kada su djeca pohađala vrtić nego se vidio i dugoročno na njihovom razvoju, pokazuju manje problema u ponašanju te socijalnih problema u ranoj adolescenciji.

– Pristup visokokvalitetninim jaslicama u prvim godinama života može poboljšati ponašanje i kognitivni razvoj djeteta, spriječiti kasnije emotivne poteškoće i promicati socijalno ponašanje, objašnjava dr. Maria Mechlor, jedna od autorica istraživanja. To sigurno ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu skrbi o djeci, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili.