obrtnička škola koprivnica

Iva Kolarić (19) jedina je maturantica Obrtničke škole: U početku mi je bilo neugodno, no razlike su brzo nestale. Cilj mi je biti poduzetnica

Najveći utjecaj da Iva upiše zanimanje tehničar za računalstvo imao je njezin brat Matija koji je, također, polazio Obrtničku školu i kasnije otvorio svoju tvrtku. Ističe da joj je uvijek bio velika podrška i gurao ju naprijed.

15:07h
0
Foto: Ivan Balija

Najljepše je čuti školsko zvono nakon posljednjeg sata. A ono se 25. svibnja oglasilo posljednji puta za maturante čije se srednjoškolsko obrazovanje privelo kraju. Tako i za Ivu Kolarić (19) iz Koprivnice, maturanticu Obrtničke škole Koprivnica.

Tamo je Iva polazila četverogodišnji obrazovni smjer tehničar za računalstvo. U razredu od 20 učenika, bila je jedina pripadnica ljepšeg spola, pritom i jedina maturantica Obrtničke škole. U razgovoru za naš portal prisjetila se prvog dana kada je koraknula na ulaz i izazvala čuđenje među kolegama.

– Znala sam da idem u muški razred u kojem sam jedina djevojka. U početku mi je bilo neugodno, nisam znala hoće li me kolege prihvatiti, razgovarati sa mnom… A i njima je isto bilo malo čudno, jer, eto, došla je jedna cura. No, iz dana u dan smo razgovarali, zezali se i zbližavali – govori Iva.

Tako je od samog početka postala ravnopravna sa svojim prijateljima iz razreda. Ubrzo se uklopila u društvo, a razlike su, ubrzo, nestale.

– Iako sam bila okružena samo s dečkima, u razredu mi je bilo odlično. Nisu me zadirkivali, bili smo ko braća i pomagali smo si međusobno. Sve je, nakraju, ispalo super – kaže napominjući da joj je malo žao što ostavlja školu, društvo, jer je s dečkima “kliknula”.

Foto: Marina Hižak

Najveći utjecaj da Iva upiše zanimanje tehničar za računalstvo imao je njezin brat Matija koji je, također, polazio Obrtničku školu i kasnije otvorio svoju tvrtku. Ističe da joj je uvijek bio velika podrška i gurao ju naprijed.

– Gledala sam kako izrađuje web stranice, radi u Photoshopu, programira, zainteresirala sam se. Kreativan je i željela sam puno toga naučiti. Zajedno smo izrađivali razne projekte, svidjelo mi se – otkriva ova simpatična djevojka.

Zanimanje tehničar za računalstvo dijeli se, kaže, na sistemaše i programere. Usvajala je u školi, tako, vještine potrebne za sastavljanje, popravljanje, održavanje računala, uklanjanja neispravnosti i virusa, učili su programirati, izrađivati web stranice, osmišljavati i izrađivati igrice za suvremene platforme… Svladali su teoretsko znanje iz stručnih predmeta.

Profesore hvali, svi su dobri i dragi, naglašava. Nažalost, ono što joj je nedostajalo jest praktična nastava.

– Prakse za to zanimanje nema, a ona pomaže da se što više pohvata, da vidimo kako se nešto radi, a to je najvažnije. Tako da sam, u praktičnom dijelu, puno naučila i dalje učim od brata koji je otvoren za sva moja pitanja – govori maturantica.

Koristeći svoje znanje, vještine i maštu, za završni maturalni rad osmislila je mobilnu aplikaciju pod nazivom, odnosno, svojim nadimkom: Ivy player.

Foto: Marina Hižak

– Za izradu sam koristila aplikaciju Android Studio. Tako sada preko YouTubea skidam pjesme pa ih prebacujem na aplikaciju i slušam muziku. I ne treba mi internet – pojašnjava.

Iva govori da ne osjeća podjelu na muška i ženska zanimanja, premda, nekako slovi da je biti tehničar za računalstvo muško zanimanje, jer rijetko koja cura upisuje Obrtničku školu. No, to se postepeno, primjećuje, mijenja.

– Vidim da se počelo više cura upisivati, po dvije, tri su u nižim u razredima – kaže.

Daljnji nastavak školovanja planira na Sveučilištu Sjever, jer, otkriva, profesori i Obrtnička škola su joj dali dobru podlogu, a digitalni marketing i izrada projekata su budućnost. Dvoumi se između smjerova Poslovanje i menadžment te Logistika i mobilnost.

– Rado bih, kad završim fakultet, radila s bratom u njegovoj firmi. Uspješan je i poduzetan – kaže.

Iva smatra da će djevojke sve više pokazivati interes za slična zanimanja, jer uočava da su digitalna zanimanja budućnost. Zato, možda, njezin primjer probudi kod drugih poduzetnički duh kako bi učenice završnih razreda osnovne škole odabrale sličan put koji je, ističe Iva, primamljiv i daje puno mogućnosti u pronalasku posla u ovome izazovnome vremenu.

čitam...