Nevjerojatan dječak s poremećajem rasta

Ivan (13) svaki dan uzima hormon rasta, u školu ga nisu htjeli primiti jer je bio premali, a on je dokazao da visina nije presudna na putu prema uspjehu

Po noći kad spavam osjetim da me nešto rasteže. Kad legnem, osjetim u nogama da bih se želio ispružiti u beskraj i takav mi je osjećaj u cijelom tijelu. To lijek djeluje. I ne boli me dok se pikam, više me škaklja, dočarao nam je Ivan. 

08:00h
0
Ivan Matijašić koristi hormon za rast // Foto: Matija Gudlin

Ivana Matijašića iz Grdaka, mjesta u općini Sokolovac, nisu htjeli primiti u prvi razred, jer je bio presitan. Težio je i bio visok kao prosječni trogodišnjak te imao tek 104 centimetra i 14 kilograma. Za njega se tada izborila majka, jer nije mogla podnijeti da zdravo dijete ostane doma samo zbog slabijeg rasta.

Danas 13-godišnjak koji je završio šesti razred, pokazao je da je majka bila u pravu, jer unatoč poremećaju rasta on sve razrede prolazi s čistom peticom, a baš kao David protiv Golijata, na turniru u karateu uspio je savladati duplo težeg dječaka od sebe.

Već godinu dana dobiva injekcije hormona za rast i u tom je vremenu narastao pet centimetara, odnosno dostigao visinu prvašića.

Njegova je priča počela još kad je imao četiri godine, kad je majka Dijana Matijašić primijetila da njezin mali Ivan baš i ne raste.

– Bila sam tražila našeg pedijatra uputnicu da odemo provjeriti k liječniku i tad mi je rekao da nema razloga za brigu i nismo obavili pregled. No, vrijeme je prolazilo i naočigled se vidjelo da Ivan ima problema s rastom – prisjetila se Dijana Matijašić.

Detaljnije pretrage napravljene su tek kad je Ivan imao osam godina te je ustanovljeno da ima taj genetski poremećaj.

– Imali smo problema kod upisa u školu jer je bio premali i nisu ga isprva htjeli upisati. No, inzistirala sam, borila se lavovski jer nisam vidjela potrebu da zapravo zdravo dijete ostane doma. Nije imao mentalnih problema da bi tako bilo. Njegov mozak savršeno radi, iako je postojala mogućnost da se ne razvija dobro – istaknula je D. Matijašić.

Nord pen za ubrizgavanje lijeka // Foto: Matija Gudlin

Svaku večer, prije spavanja, takozvanim nord penom hormon rasta ubrizgava se u Ivanovo tijelo. I tako će morati čak do 20. godine. Na zanimljiv nam je način dočarao što osjeća kad lijek prođe njegovim tijelom.

– Po noći kad spavam osjetim da me nešto rasteže. Kad legnem, osjetim u nogama da bih se želio ispružiti u beskraj i takav mi je osjećaj u cijelom tijelu. To lijek djeluje. I ne boli me dok se pikam, više me škaklja – dočarao nam je Ivan.

Inače, jedna kutija lijeka košta oko 6000 kuna. Traje tri mjeseca. No, troškove u potpunosti pokriva HZZO.

Bez obzira na zdravstveni problem, odličan je učenik. Sve je razrede do sat prošao s 5.0. Voli sve predmete, no ipak najviše matematiku. Otkrio nam je i što želi biti kada odraste.

– Znate ono, mr.sc. Mislim da ću jednog dana biti doktor – kazao je Ivan sa smiješkom.

Čak se bavio i karateom te je osvojio brojne medalje.

Ivan s brojnim medaljama iz karatea // Foto: Matija Gudlin

– Zamislite, on tako sitan je uspio savladati duplo težeg dječaka na turniru. Bila sam van sebe. Ali, ono što Ivan zacrta, uspijeva ostvariti. Inače je miran i tih, samozatajan. Dobar je jako, puno mi i pomaže. Kad je krenuo u školu zadirkivali su ga zbog visine, no sada se to smirilo, sva sreća – rekla je D.Matijašić.

U godinu dana, od kada koristi lijek, uspio je narasti oko pet centimetara i sada je visok 134 centimetra i ima 34 kilograma. Jednom u pola godine ide na kontrolu.

– Poremećaj je takav da se ne zna kako će biti, koju visinu će doseći i težinu. No, zaista se sad dobro i lijepo razvija, sretni smo – objasnila je D.Matijašić.

S obzirom na uspjeh, Ivan će zasluženo uživati u školskim praznicima, igrajući se s bratom Gabrijelom i sestrom Miom.

čitam...