Najčešća imena

Ivan i Ana u našem kraju popularna i nakon 80 godina

11:53h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Najčešća prezimena u Koprivničko-križevačkoj županiji, pak, jesu Horvat, Kovačić, Posavec, Kovač, Sokač, Lončar, Golubić, Kolarić, Novak i Kolar.

Ako imate jedno od najčešćih prezimena u Koprivničko-križevačkoj županiji, sigurno niste naišli na problem da vam netko izostavi slovo, krivo vas čuje i redovito vam prezime napiše drukčije nego što ono glasi. S tim se često susreću žitelji s onim rjeđim imenima i prezimenima.

A ona najčešća u našoj županiji, prema posljednjem popisu stanovništva su Horvat, Kovačić, Posavec, Kovač, Sokač, Lončar, Golubić, Kolarić, Novak i Kolar.

U Koprivnici su uz navedena, česta i prezimena Gašparić, Pintarić i Lončarić. U Križevcima često prezime je i Crnčić, Švagelj, Stručić, Babić, Višak i Novosel. Đurđevac, pak, obiluje i prezimenom Fuček, Patačko, Bogdan, Oršuš i Seleš.

Što se imena tiče, iz godine u godinu mijenjaju se trendovi. No, ipak, na popularnosti ne gubi omiljeno muško ime Ivan, a nekada popularnu Mariju u novije vrijeme zamijenile su Ivana i Lana, dok je Ana bilo i ostalo ime koje se često čuje u našim krajevima.

Usporedbe radi, sada već davne 1929. godine, prije 86 godina, najčešća muška imena bila su redom Ivan, Josip, Stjepan, Željko, Franjo, Marko, Tomislav, Ivica, Marijan i Mario.

Iz 2011. godine, kada je proveden popis stanovništva, kao najpopularnija muška imena izdvojena su Luka, Ivan, Karlo, Marko, David, Filip, Mihael, Leon, Matija i Dominik. Tako su od navedenih imena, opstali samo Ivan i Marko, dok su druga imena gotovo pala u zaborav.

Najčešća ženska imena prije više od 80 godina, bila su Marija, Ana, Katarina, Ivana, Katica, Ljubica, Marica, Dragica, Mirjana i Nada.

A prije četiri godine, roditelji su ženskoj djeci najčešće davali ime Lana. Slijede ju Lucija, Petra, Lorena. Sve su modernija kratka imena pa tako slijede Ana, Sara, Ivana, Ema, Lea i Nika.

Od ženskih imena tako su nakon 80 godina i dalje popularne Ana i Ivana.

U Ludbregu će se mnogi pronaći među prezimenima Horvat, Novak, Kolak i Gložnić, a česta su i Havaić, Kovačić, Bačani, Matijašec, Križanić i Grabarić.

U Općini Pitomača najčešće je prezime Ivanović, a slijede ga Radelić, Begović, Kovač i Šajn, dok se često mogu čuti i Jakupec, Špoljarić, Bedeković, Đanić i Mihoković.