Ivan Kolar: Država je napustila mljekare

21:52h
0
Marinko Šimunić. Snimio: Marijan Sušenj

– U štali u Delovima imam 40 muznih krava i obrađujem 100 jutara zemlje, a preživljavam od sviranja, jer supruzi i meni od proizvodnje mlijeka nakon plaćanja kredita i drugih obaveza na kraju mjeseca ostane 500 kuna zarade – rekao je Marinko Šimunić na konferenciji za novinare koju je Hrvatski seljački savez Koprivničko-križevačke županije sazvao kako bi javnost upozorio na katastrofalno stanje u kojem se nalaze mljekari.

Šimunić kaže da je 2006. godine potpisao tri milijuna kuna “težak” kredit kojim je izgradio lauf štalu te da su se svi izračuni za povrat kredita bazirali na cijeni litre mlijeka od četiri kune, no ona je u međuvremenu pala na nešto manje od dvije kune. Zbog toga je najavio da će sutra simbolično zatvoriti štalu kako bi upozorio na neizdrživu situaciju u poljoprivredi.

– Za manje od godinu dana prihodi od 19 tisuća litara mlijeka koliko proizvedem mjesečno pali su sa 65 na 39 tisuća kuna. Cijena mlijeka je pala, država kasni tri mjeseca s isplatom premija, razlika u cijeni mlijeka i kapitalnih potpora i zato više ne mogu otplaćivati 18 tisuća kuna kredita. Račun u banci mi je blokiran od travnja prošle godine zbog 100 tisuća kuna duga, a istovremeno mi država od prosinca 2008. neće isplatiti 80 tisuća kuna na ime kapitalnih ulaganja – opisao je Šimunić svoju agoniju, a prije samo godinu dana je njegovu farmu otvorio tadašnji ministar poljoprivrede Pankretić.

Potpredsjednik županijskog seljačkog saveza Ivan Kolar rekao je da seljaci proživljavaju najgori scenarij – država ih ostavlja na cjedilu iako su im svi ministri poljoprivrede još nedavno govorili da su ogromna kreditna zaduženja njihova jedina ulaznica u EU. Kolar je naglasio da svakog dana u Hrvatskoj propadne više od 40 mljekara te da je njihov broj u samo dvije godine smanjen sa 80 na 40 tisuća:

– Urušavanje mljekarstva nije politika resornog ministarstva, nego velikih trgovačkih lanaca. Ovo je trenutak kad treba zvoniti za uzbunu, jer mesna industrija nikada nije imala tako veliku ponudu za otkup krava za klanje. Država se mora uključiti u rješavanje ovog problema na način da obuzda mljekarsku industriju.

Kolar je priznao da je plan povećanja poljoprivredne proizvodnje i stvaranje hrvatskog seljaka konkurentnog europskom bio velika greška, jer je država zanemarila posebnosti domaće poljoprivrede, loše je kopirala europski model poljoprivredne proizvodnje i dopustila tržišnu utakmicu u kojoj hrvatski seljak ne može opstati.Ivan Kolar (desno) i Stjepan Antolić. Snimio: Marijan Sušenj

– U rješavanje problema moraju se uključiti i banke, jer je ova situacija dio i njihovog poslovnog rizika.Trebaju poljoprivrednicima produžiti rok za otplatu kredita, jer nitko od njih ne traži oprost duga. Moramo revitalizirati mala gospodarstva, koja su sposobna brzo se prilagoditi promjenama na tržištu, a ne nastavljati stvarati socijalne slučajeve. Ne bojimo se ni prozvati vodeće ljude naše stranke, jer mislimo da je tragedija da u ovako teškim trenucima u Zagrebu ne čujemo njihov glas – izdvojio je Kolar te naglasio da su Podravski i Prigorski poljoprivrednici u proteklih godinu dana zbog pada cijene poljoprivrednih proizvoda izgubili oko 1,2 milijarde kuna.

Predsjednik županijskog Seljačkog saveza Stjepan Antolić smatra kako nije korektno od državne, bankara i drugih da se sada ograđuju od problema u kojima su mljekari, a nedavno su ih nagovarali da potpišu kredite.

– Dodatni problemi se sada javljaju i zbog odluke da 1. siječnja ove godine počinje s radom Agencija za poljoprivredno zemljište, no od nje ni “A” pa poljoprivrednici ne mogu kupiti plavi dizel, niti mogu prenijeti poljoprivredno zemljište koje kupe ili uzmu u zakup, a to znači da nema ni promjena u Upisniku.

Antolić je podržao stav Kolara da banke moraju snositi dio rizika pri izgradnji lauf staja na način da poljoprivredncima produže rok za otplatu kredita. Zbog toga je resornom ministarstvu upućena inicijativa da se 26. ovog mjeseca u županijskoj Gospodarskoj komori za okruglim stolom okupe predstavnici države, poljoprivrednika, Hrvatskog seljačkog saveza i poslovnih banaka kako bi dogovorili izlaz iz katastrofalne situacije u kojoj se nalaze mljekari.