Ivan Pal i Mladen Antolić posjetili igraonicu za djecu romske populacije

18:30h
0
Dječja igraonica održava se u vrtiću Pčelica // foto: Ivan Brkić

Zamjenik župana Ivan Pal, u četvrtak je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanosti i šport Mladenom Antolićem posjetio igraonicu u Dječjem vrtiću Pčelica u Koprivnici. U Pčelici se provodi igraonica za djecu romske populacije s područja Peteranca, Sigeca, Drnja, Botova, Herešina i Vlajslava. Tamo se romska djeca osposobljavaju za ravnopravnu komunikaciju i stjecanje potrebnih znanja u procesu učenja u nižim razredima osnovne škole. Time se potiče socijalizacija romske djece i postupno integriranje u širu društvenu zajednicu.

U projekt je uključeno 26 djece koja će mjesec dana od 9 pa do 13 sati pohađati radionicu.  Radi se o projektu kojeg je pokrenula Romska Udruga “Korak po korak” u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” Grada Koprivnice. Malim romima u svakodnevnim obavezama volonterski pomažu tete iz vrtića, a osim njih u radu pomažu i volonteri iz romske zajednice koji imaju završenu srednju školu, polaznice tečaja za dadilje (dječje odgajateljice) te volonteri iz Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra”. Za troškove prijevoza iz gore navedenih sela pa do vrtića i natrag financijski se pobrinula županija Koprivničko-križevačka koja je osigurala autobus i Grad Koprivnica koja kombijem prevozi djecu iz Herešina, a troškove hrane koja se svakodnevno dostavlja iz restorana Zrinjski pokriva Uprava za nacionalne manjine ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.Mali Romi nadaju se da će u igraonici steći nova iskustva // foto: Ivan Brkić

– Mnoga od ove djece po prvi puta su vidjela Koprivnicu iako žive u okolnim selima. Glavni cilj nam je da djeca prevladaju jezičnu barijeru i na tome se prvenstveno radi. Isto tako, jedan od ciljeva nam je da sljedeće godine omogućimo i drugim vrtićima, po okolnim selima ovakve radionice jer bi to uvelike olakšalo rad i djeci i volonterima – rekao je pročelnik Mladen Antolić.