zelena piškornica

Ivica Jakupić: RCGO je precrtan projekt Marišćine i Kaštijuna, sve je ovo štetno i vrijeđa Podravce

Ponavljam, nema strategije ni danas, a kamoli prije 11 godina. Taj projekt je prava ekološka bomba, ima veliki utjecaj na okoliš, imat će i još veći. Smatramo da je taj centar napravljen na pogrešnom mjestu, da je prekapacitiran i potpuno nepotreban, govori Jakupić.

09:44h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prije nekoliko dana svečano je potpisan ugovor o izgradnji skoro pola milijarde vrijednog RCGO-a Piškornica, o čemu više možete čitati OVDJE. Udruga Zelena Piškornica sazvala je danas konferenciju za medije gdje je osudila taj cijeli projekt. Predsjednik udruge dr. Ivica Jakupić ponovio je da se udruga protivi izgradnji RCGO-a.


– Štetan je, preskup i više ne ispunjava svoju funkciju. Vlada RH improvizira, oni ustvari nemaju strategiju za gospodarenje otpadom. Klimatske promjene naučile su nas da neke stvari moramo jako dobro promisliti. U protivnom radimo protiv samih sebe – rekao je Jakupić.

Vezano uz taj projekt, 11 godina je prošlo od proglašavanja tog projekta strateškim projektom. Ponavljam, nema strategije ni danas, a kamoli prije 11 godina. Taj projekt je prava ekološka bomba, ima veliki utjecaj na okoliš, imat će i još veći. Smatramo da je taj centar napravljen na pogrešnom mjestu, da je prekapacitiran i potpuno nepotreban – govori Jakupić.

Također, naglašava kako grade centar koji ničemu ne služi i za to žele podići 500 milijuna kuna. Govori kako mu je jasno da je ovo precrtani projekt Marišćine i Kaštijuna. Edukacija udruge htjela je skrenuti pozornost da je sve ovo štetno i da vrijeđa Podravce.

– Zašto bismo mi razmišljali i o smeću drugih? Moralno je to jako upitno i ne izgleda nikak’. Udruga je dosad napravila nekoliko mini prosvjeda, prosvjeda kojim smo htjeli pokazati kako je to ekološki neprihvatljiv projekt – priča on.

Udruga čeka odgovor USKOK-a na kaznenu prijavu koju su podnijeli protiv 12 osoba (Koren, Štromar, Posavec, Kolar, Petričević, želježnjak, Jozinović, Hleb, Štimac, Gošen, Ružman, Blažok) zbog raznih djela kojima su preko Piškornice pribavili imovinsku korist.

Ukoliko se tu ništa ne dogodi, obratit će se Državnom odvjetništvu, a onda i nadležnima za ovu problematiku u Europskoj uniji, u Bruxellesu.

Na kraju je dodao kako misli da će na Piškornicu otpad dolaziti ne samo ih četiri županije, već iz puno više njih, pa čak i preko granice, jer planirani kapacitet premašuje količinu iz četiri županije.

 

 

čitam...