Ivica Jurenec: Novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja restriktivniji je i od Pančićevog

19:15h
0
profesorica psihologije Andreja Bogdan. Snimio: Marijan Sušenj

Branitelji uključeni u program psihosocijalne terapijske pomoći, koji organizira Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Ban” Koprivnica, održali su danas posljednju ovogodišnju radionicu.

Voditeljica i jedna od autorica tog projekta prof. psihologije Andreja Bogdan iz Županijske bolnice Čakovec kazala je da radionice služe za rješavanje osobnih problema polaznika, ali i njihovu adaptaciju te resocijalizaciju u društvo:

– ’90-ih smo radili na problemu njihovog vraćanja u društvo nakon ratovanja, a sada na problemima s kojima se susreću zbog umirovljenja. Riječ je, naime, o ljudima u naponu snage koji se moraju suočiti sa svojevrsnom porukom okoline da joj unatoč radne sposobnosti više nisu potrebni kao društveno korisne osobe.

Andreja Bogdan je izdvojila da je zbog izmjena Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji sve više posla s tom populacijom, jer se stanje na terenu uvelike razlikuje od odredbi na papiru:

– Pri izradi zakona se struku nije ništa pitalo, a odgovornost za posljedice će snositi upravo ona. Zakonodavac, naime, nije uzeo u obzir da se još uvijek znatan broj branitelja sami hrvaju s posljedicama boravka na ratištu, ne znaju što im je ili zbog drugih razloga nisu zatražili našu pomoć i ne koriste svoja prava. Tako, primjerice, nova odredba po kojoj braniteljska prava imaju samo oni koji su na ratištu bili minimalno 100 dana nema osnovu, jer sudjelovanje u Domovinskom ratu ne utjeće jednako na sve. Istina je da im se ne uskraćuje pravo na liječenje, no uskraćuju im se prava koja bi trebali imati zbog određenih poremećaja izazvanih ratom.

Isto misli i Ivica Jurenec, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU koprivničko-križevačke “Ban” i njezin sadašnji dopredsjednik te ratni zapovjednik koprivničkog voda Posebne jedinice policije “Omega”, koji je s Andrejom Bogdan osmislio program psihosocijalne terapijske pomoći braniteljima:

– Program smo pokrenuli prije četiri godine i kroz njega je do sada prošlo 70-ak branitelja, no bojim se da će ih sve više tražiti pomoć, jer je novi braniteljski zakon restriktivniji od takozvanog Pančićevog zakona.Ivica Jurenec

Program psihosocijalne terapijske pomoći braniteljima osim polaznika financiraju i Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.