Mreža uoči gradskog vijeća

Ivica Suvalj: Novca od plinskog biznisa u Gradu više nema, rasplinuo se nad starim dugovima i predizbornim asfaltom

Miljenko Flajs pozabavio se pitanjem grijanja na Trgu kralja Tomislava, koje bi trebalo biti riješeno projektom kotlovnica. Kako kaže, cijena grijanja će stanarima biti zbog toga mnogo veća nego dosad.

08:00h
0
Mreža nezavisnih lista 19.10.2017. Suvalj, Flajs, Sever // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Koprivnički ogranak Mreže nezavisnih lista obratio se medijima uoči sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati danas u 16 sati, kako bi prokomentirali aktualne gradske teme.

Ivica Suvalj osvrnuo se na gradski proračun, u kojemu je, prema njegovim riječima, velika rupa krpana novcem od prodaje plinskog biznisa.

– Polugodišnje financijsko izvješće pokazuje da novca od prodaje plinskog biznisa više nema, to građanima treba jasno reći. Prodaja je bila slamka spasa za dobru vibru do kraja godine. Sav novac se rasplinuo nad starim dugovima i predizbornim asfaltom – rekao je Suvalj.

Istaknuo je da bi gradski proračun ove godine bio u minusu da nije bilo prodaje plina.

– Dio sredstava od 12 milijuna kuna iskorišten za prikazivanje pozitivnog poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine, no kad se tome doda lanjski minus od 16 milijuna, u proračunu je i dalje rupa od 4 milijuna kuna. Dodamo li tome rashodovnu stranu na kojoj je, primjerice, samo za podmirenje glavnica dugoročnih i kratkoročnih kredita kod Privredne banke Zagreb i Splitske banke, iznos porastao za 8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, dolazimo do zaključka da se ovaj grad i dalje vodi financijski neodrživo – rekao je Suvalj.

Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

Miljenko Flajs pozabavio se pitanjem grijanja na Trgu kralja Tomislava, koje bi trebalo biti riješeno projektom kotlovnica. Kako kaže, cijena grijanja će stanarima biti zbog toga mnogo veća nego dosad.

– Nakon što im je predstavljen plan izgradnje kotlovnica, pojedini stanari došli su do izračuna da će im cijena po stambenom kvadratu narasti za trećinu, što će mnogima uz sadašnje iznose postati neizdrživo – poručio je Flajs.

Dodao je kako su iz RWE-a rekli da kotlovnice nakon 12 godina prelaze u vlasništvo stanara, no rok takvih uređaja navodno nije puno duži, oko 15 godina, stoga apeliraju da se građani upoznaju i što mogu očekivati nakon tog roka.

Ivica Suvalj se također osvrnuo na rad Odbora za predstavke i pritužbe građana, čiji je predsjednik, o kojemu smo nedavno pisali.

Tema Piškornice je neizbježna, a Miljenko Flajs iznio je stav Mreže nezavisnih lista o toj problematici.

Miljenko Flajs //Foto: Matija Gudlin

– Mreža Koprivnica podržava pravo na svaku vrstu aktivizma, ali apelira da to bude na temeljima istine, a ne tendencioznosti kako bi se navuklo vodu na svoj mlin, s druge pak strane apelira na što je moguće veću razinu informiranosti građana o projektu RCGO-a na sve moguće načine koji su dostupni i samoj tvrtki, ali i četirima županijama koji su osnivači, jer to ne samo da je nužno i potrebno, već je to i obveza navedenih. Koprivnička Mreža nezavisnih lista podržava inicijativu za sazivanjem javne tribine koju su inicirali vijećnici Koprivničkog Ivanca – naveo je Flajs.

Također je istaknuo da smatra kako se građane nedovoljno informira o stanju na Piškornici, a čak ih se i uznemirava fotografijama dimnjaka iz kojih suklja crni dim, čime se sugerira da će se tamo graditi neka vrsta spalionice u koju će se lopatama ubacivati smeće.

– Autori ovakve propagande vrijeđaju inteligenciju građana, jer je svakome jasno da je Hrvatska u Europskoj uniji u kojoj se moraju poštivati najstroža pravila zaštite zdravlja ljudi i okoliša – zaključio je Flajs.

čitam...