Ivo Čičin-Mašansker, kolumnist Koprivnica.net-a, nagrađen za životno djelo

10:54h
0
Ivo Čičin Mašansker

Nagradu za životno djelo, odlučili su koprivnički vijećnici, ove će godine primiti novinar Ivo Čičin-Mašansker. Ovaj doajen novinarstva je i danas aktivan te već tri godine za županijski portal Koprivnica.net piše kolumne Otvorene gradske karte, Slike iz prošlosti i Sportsku nostalgiju te izvještava sa Slavenovih utakmica i urednik je web stranice RK Podravka.

Koprivnicu proživljava svakodnevno, a svoje misli, kritike i pohvale objavljuje u kolumnama Otvorene gradske karte na www.koprivnica.net.

– Za nagradu sam saznao par dana ranije, a predložio me karikaturist Ivan Haramija. To je lijepa gesta od kolege, iako bi se moglo očekivati da novinare predlaže strukovna organizacija, koje sam član od 1964. godine. Nagrada za životno djelo je zaokruženje dosadašnjeg posla, ali pronašao sam malu rupu kroz koju ću se izvući iz tog zaokruženja i nastaviti raditi, jer posao u mojem gradu nije završen – rekao nam je Čičin.

– Ivo Č. Mašansker je u svojih pola stoljeća djelovanja, koje traje i danas, nezaobilazni činilac, ne samo kao izvjesitelj i komentator događaja, nego i kao inicijator i sudionik brojnih događanja u gradu, posebice u kulturnom i sportskom planu – stoji u obrazloženju dobivanja nagrade za životno djelo.

Čičin je još za vrijeme studentskih dana na pravnom fakultetu, honorarno radio u Glasu Podravine, Večernjem Vjesniku, Plavom vjesniku i drugim novinama. Godine 1968. počeo je raditi u listu Podravka, gdje je bio urednik, za što je primio priznanje Društva novinara Hrvatske Zlatno pero. Zatim je bio dopisnik Vjesnika i Večernjaka.

Od 1992. godine, radio je kao dopisnik HTV-a iz Koprivnice, kada je prilikom izvještavanja u Kusonjama lakše ranjen od mine. Zbog zasluga na informiranju za vrijeme uzbuna na Radio Koprivnici, primio je Spomenicu Domovinskog rata. Od 2001. godine bio je glavni urednik u Podravskom listu, gdje je radio do mirovine.

– Veliko hvala građanima Koprivnice, koji su predstavljeni preko Gradskog vijeća koje su izabrali, a koje je jednoglasno donijelo odluku. Što više čovjeku treba da mu u potpunosti ispuni dušu i srce. Nagrada je jedna u nizu priznanja i shvaćam ju kao poticaj i obavezu, jer za novinare ne bi trebalo biti mirovine. Puno toga je u arhivi, što bi mlađi naraštaji trebali saznati o životu svojih djedova i baka, očeva i majki – zaključio je Čičin-Mašansker.

On je ujedno, niz godina vodio književne večeri i ostale javne, kulturne, zabavne i sportske priredbe, a pratio je i prvi javni doček Nove godine na koprivničkom trgu.

Fotografijom se počeo baviti od mladosti i u njegovoj arhivi nalazi se više od 20.000 crno bijelih fotografija čiji dio možete pronaći u rubrikama Slike iz prošlosti i Sportska nostalgija. Izdao je i knjigu Fotografije, s motivima Koprivnice i Podravine od 50-ih do 80-ih godina.

Medalje Grada dobit će darivatelji krvi Marijan Krsnik, Zlatko Kišićek, Mirko Tkalčić i Sjtepan Šijak. Dobitnica je i Anica Desnica, zbog iznimnog doprinosa i volonterskog rada u udrugama i radu s djecom, Zlatko Blažeković za sveukupni doprinos na području sportske rekreacije i društvenog života grada, te gimnazijski profesor Ljubomir Car za izniman doprinos na području prosvjete.

Plakete Grada dobit će Fotografski obrt Foto Milan i Biciklistički klub Rotor. Uz medalje nagrađeni će dobiti i po 20.000,00 kn dok uz nagradu za životno djelo ide 50.000,00 kn.
Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada, 5. studenog.