Velika Podravkina nada

Ivona Mrđen svakim svojim potezom najavljuje velike stvari

11:00h
0
Foto: Arhiva ePodravina
Foto: Arhiva ePodravina
Ivona Mrđen // Foto: rk-podravke.hr
Ivona Mrđen // Foto: rk-podravka.hr

Iako je znala da ju prelazak u seniorke očekuje vrlo rano, želi li se baviti profesionalnim rukometom, ukazana prilika u pozitivnom ju je smislu iznenadila jer, kako i sama kaže, “neki tu priliku čekaju puno duže, dok se meni već u ovim godinama pružila”.

Prosjek godina najbolje hrvatske ženske rukometne ekipe, Podravke Vegete, ove sezone iznosi samo 23. Pregršt mladih igračica naznaka su svijetle budućnosti koprivničkog rukometa, a jedna od najtalentiranijih klupskih uzdanica je i srednja vanjska igračica Ivona Mrđen.

17-godišnja Ivona standardna je članica prve Podravkine ekipe, a nastupala je i za sve mlađe uzrasne kategorije. Iako je znala da ju prelazak u seniorke očekuje vrlo rano, želi li se baviti profesionalnim rukometom, ukazana prilika u pozitivnom ju je smislu iznenadila, jer kako i sama kaže, ”neki tu priliku čekaju puno duže, dok se meni već u ovim godinama pružila.”

– Razlika se dosta osjeti, što zapravo i smatram normalnim, jer se tu ipak radi o razlici između profesionalnih igračica i onih koje su tek na pragu da to postanu. Igračice iz prve ekipe ipak iza sebe imaju godina iskustva i znanja što ti na neki način daje više mogućnosti za veći iskorak – kaže Ivona o prelasku iz jedne kategorije u drugu.

Iako joj prilagodba na profesionalni rukomet nije predstavljala veći problem, a starije igračice odmah su je prigrlile, uz vršnjakinje Ivu Papac i Korinu Karlovčan svaki se zadatak čini lakšim.

– Prisutnošću Ive i Korine sigurno da mi je lakše, uvijek ti treba netko ”tvoj”, makar su nas starije igračice bez problema prihvatile – rekla je Ivona.

Ivona uspješno pohađa trenutno treći razred koprivničke gimnazije, rukometne obveze bez problema usklađuje s onim školskima, a pronađe i vremena za druženje s prijateljima.

– Nakon završetka gimnazije planiram upisati fakultet jer mislim da se za budućnost ne mogu osloniti samo na rukomet – otkrila je talentirana Koprivničanka.

Rijedak je slučaj u ekipnome sportu da članovi obitelji budu članovi istoga kluba, no to ne vrijedi i za Podravku Vegetu. Osim kod kuće Ivona svoga oca Gorana, trenera prve ekipe, redovito sluša i na terenu. Iako, gledajući s tribine, njihov odnos na terenu ne djeluje nimalo povlašteno, saznali smo više iz prve ruke.

– Možda neki to vide kao hendikep, ali uopće nije tako. Naš odnos tate i kćeri na treningu ne dolazi do izražaja, gledam ga kao i svakog drugog trenera, a on me, isto tako, tretira kao i ostatak ekipe bez ikakvog popuštanja. Van terena naš odnos se vraća u normalu – kaže Ivona.

Prvi rukometni koraci za koprivničku srednju vanjsku igračicu počeli su željom za aktivnošću i druženjem, a vrlo brzo rezultirali su i trostrukim osvajanjem kadetskog Prvenstva Hrvatske, nagradama za najbolju igračicu turnira i uvrštavanjem u najbolje sedmorke. Ivona je također i članica kadetske reprezentacije koju čine igračice rođene 1998. godine i mlađe, a na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Makedoniji zauzele su šesto mjesto.

Nastup u rukometnoj Ligi prvakinja za mladu je igračicu također bio poseban doživljaj.

čitam...