obraćanje javnosti

Iz Aglomeracije Koprivnica ispali Legrad i Sokolovac, Petras: To ne znači kraj za njih, Jakšić: Najsretniji bi bili da možemo sve ugurati

Općine koje su obuhvaćene projektom su Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec i Legrad.

12:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U ovo vrijeme prošle godine gradonačelnik Jakšić zajedno sa Zdravkom Petrasom iz KC voda najavio je veliki projekt Aglomeracije Koprivnica. Bit će to veći projekt nego križevačka i đurđevačka Aglomeracija zajedno, rekao je pritom Petras. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u županiji, a njime će Koprivnica i okolne općine dobiti širu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, a domaćinstva mogućnost priključenja, i to potpuno besplatno.

Općine koje su obuhvaćene projektom su Rasinja, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Hlebine, Drnje i Đelekovec. Iz jednadžbe su ispali Legrad i Sokolovac.

Zašto, pojasnio je Zdravko Petras na današnjem obraćanju javnosti zajedno s gradonačelnikom Jakšićem, zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda Davorom Vukmirićem i saborskim zastupnikom Brankom Hrgom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Aktivno smo održavali sastanke zadnjih mjesec i pol. Iz Aglomeracije Koprivnica ispale su dvije općine, Legrad i Sokolovac. Do zadnjeg trena borili smo se da ne ispadnu van, ali nismo uspjeli u tome. To ne znači kraj za njih, radimo nove studije i planove za te općine. Sve drugo na području Koprivnice ostaje, širi se vodovodna mreža, a upravo je Koprivnica najveći pothvat ove Aglomeracije. Sada samo čekamo crno na bijelo, completion of. Daljnji korak je potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama. Početak radova očekujemo početkom 2020. godine i trebali bi trajati do 2023. godine – izjavio je Petras, direktor KC voda.

Gradonačelnik Jakšić kazao je kako je sretan i ponosan što je Koprivnica uspjela doći do posljednjeg koraka Aglomeracije, nakon puno rada i truda. Dodao je kako se vesele konačnom potpisivanju ugovora s Hrvatskim vodama.

Najsretniji bi bili da smo mogli ugurati sve općine u županiji u Aglomeraciju, ali Europa ima svoja pravila koja su rekla da Legrad i Sokolovac nisu prihvatljivi da idu u ovu Aglomeraciju. Veselimo se 10. lipnju i zadnjem papiru – rekao je on i dodao kako na sastancima s načelnicima nijedan nije rekao kako će novac biti problem.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić kazao je kako su ovo sjajne vijesti i obznanio da je Koprivnica u najboljoj poziciji što se tiče aglomeracija u županiji i prokomentirao stanje u druga dva grada.

– Koprivnica je u najboljoj poziciji, a u Đurđevcu je isto jako dobro. Oni se mogu nadati da će u lipnju doći u fazu u kojoj je Koprivnica sada. Što se tiče Križevaca, imamo sreću da je na čelu tamošnjih vodnih usluga Helena Kralj Brlek koja nastoji popraviti sve ono što se od sadašnje aktualne vlasti nije prepoznalo da mora biti riješeno. Uvjeren sam da se, ako stvorimo homogeni tim, možemo nadati aglomeraciji – pojasnio je Vukmirić.

Saborski zastupnik Branko Hrg povezao je mnoge ljude, na čemu su mu zahvalni i Vukmirić i Jakšić.

– Kad su ovakvi projekti u pitanju komunikacija treba biti na mjestu. Mogu iz iskustva reći da je stvarno ovako kako ljudi kažu. Križevcina smo prvima pripremili projekt. I tamo je dobar dio naselja otpao. Moramo biti svjesni da u Hrvatskoj nikad nije bilo toliko novca za infrastrukturne projekte, riješit ćemo jedan 411 milijuna kuna vrijedan projekt, okrenut će se milijardu kuna – zaključio je Hrg.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...