‘Iz bakine škrinje’ // Na međunarodni festival folklora dolazi oko 300 sudionika iz šest zemalja

08:22h
0
Konferencija za novinare u prostorijama Županije na kojoj je najavljen festival 'Iz bakine škrinje' // Foto: Koprivnica.net

U Koprivničko-križevačkoj županiji održat će se od 9. do 12. srpnja Međunarodni festival folklora ”Iz bakine škrinje”. Riječ je o događaju koji će okupiti oko 300 sudionika iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke, Mađarske i Slovenije, a ove godine održat će se deveti puta.

 Županijska turistička zajednica je organizator, a Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj festivala u kojeg se ulažu značajna novčana sredstva. Iz županijskog proračuna izdvojit će se 20.000 kn, još 30.000 kn iz proračuna Županijske turističke zajednice, dok će se oko 15.000 kn osigurati iz projekta Alpe Adria.

– Ovo je vrlo vrijedan društveni i kulturni događaj, deveti po redu festival u županiji te je ujedno i međunarodnog karaktera. Zahvaljujem svima koji su ustrajni svih ovih godina jer takav događaj nije lako organizirati, te im od srca želim da festival ispuni očekivanja – rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Izvršni direktor Organizacijskog odbora Krešimir Blažek kazao je kako je posebnost ovogodišnjeg festivala gostovanje alpskih hornista koji dolaze sa rogovima dugim tri metra.

Najavljen je i dolazak austrijskih dužnosnika iz grada Salzburga i pokrajine Salzburg s kojima će se produbljivati kulturna suradnje Hrvatske i Autrije.

Nada Šešić, predsjednica Folklornog ansambla Koprivnica // Foto: Koprivnica.netFestival se održava u suorganizaciji s Folklornim ansamblom Koprivnica i Podravskim zvonom iz Gole, a partneri u projektu su općine Gola i Kalinovac te Dom za starije i nemoćne u Koprivnici.

– Folklorni ansambl Koprivnica od prve godine sudjeluje u realizaciji ovog festivala. Drago mi je da je festival svake godine sve više popraćen i da i festival pomaže u promidžbi onoga što Folklorni ansambl Koprivnica radi već više od 35 godina, a to je očuvanje i njegovanje tradicijske kulture ovoga kraja, ali i drugih krajeva. Htjela bih da svi naši gosti budu lijepo predstavljeni, mi imamo već profiliranu folklornu publiku koja će sigurno biti zadovoljna jer su ovo sve lijepe i obećavajuće grupe. Želja nam je da festival živi i dalje, i da naša tradicijska kultura i za nas i za naše mlađe naraštaje bude sudionik u svim budućim stremljenjima i integracijama – rekla je Nada Šešić, predsjednica Folklornog ansambla Koprivnica.