što reći

IZ HZJZ-a se predomisli, djeca se neće morati testirati ako izostanu iz škole, Capak: Samo ako se vraćaju u školu, a imaju simptome covida

Htjeli smo podsjetiti da djeca koja se vraćaju u školu i vrtiće, a imaju simptome koji bi mogli biti od covida, trebaju testirati. Ne mora biti PCR, priznajemo i brzi antigenski test.

14:33h
0
Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

Nakon što su danas objavili da se svi školarci koji ne idu u školu moraju testirati PCR testom, čak i ako se primarno ne sumnja na covid, iz HZJZ-a su se predomislili.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se i na nove upute HZJZ-a, pogotovo u onom dijelu koji se tiče testiranja djece.

– Htjeli smo podsjetiti da djeca koja se vraćaju u školu i vrtiće, a imaju simptome koji bi mogli biti od covida, trebaju testirati. Ne mora biti PCR, priznajemo i brzi antigenski test. Revidirana odluka je već na webu HZJZ-a – kazao je Capak.

U prvoj je odluci, o kojoj se već naveliko raspravljalo među roditeljima, pisalo:

– Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti – piše u uputama.