Otrovne strelice

Iz Mreže optužili Grad jer proračun s rupom od četiri milijuna nije dat na uvid građanima, Jakšić: Koren je nervozan i hiperventilira zbog pitanja o Piškornici

12:19h
0
Koren i Jakšić
Foto: Ivan Brkić

Koprivnička vlast nije u zakonskom roku građanima na uvid dala nacrt gradskog proračuna za iduću godinu, a ni otvorila javnu raspravu, kritizirana je gradska vlast na osnivačkoj sjednici podogranka Jug, Mreže nezavisnih lista.

– Koprivničanci su tako za sada uskraćeni za uvid i sudjelovanje u davanju svojeg mišljenja o tome na što se troši njihov novac, rekao je predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs. Dodaje kako je krajnji rok do kojeg bi Gradskom vijeću trebalo dostaviti prijedlog proračuna 15. studenoga, no pitanje je hoće li se to do toga datuma i dogoditi.

–  Prema Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, 1. studenoga je ta mogućnost trebala biti otvorena. Čim se dokument pojavi, mi ćemo se javiti za raspravu jer o nacrtu proračuna koji se spušta sa 200 milijuna na 180 imamo svašta za reći, kaže Flajs.

Miljenko Flajs // Foto: Matija Gudlin

U Mreži su podsjetili i na ovogodišnju proračunsku rupu od 4 milijuna kuna koja je ostala nakon prodaje plinskog biznisa za 21 milijun, a koprivničkoj vlasti zamjerili što se u svečanom ozračju Dana grada nisu osvrnuli na stvarne probleme građana, već se bavili isključivo uljepšanom stranom priče.

– Nisu se bavili problemom grijanja na Trgu kralja Tomislava gdje su u suradnji s RWEom najavili famozne kotlovnice, a nismo čuli ni što planiraju s Pevecom, najvećim investicijskim promašajem u povijesti bilo koje gradske uprave u ovome gradu, zaključio je Flajs.

Prisutni predsjednik Mreže nezavisnih lista Darko Koren izrazio je žaljenje što gradska vlast često samu sebe izolira od svih ostalih.

OŠ Sveti Petar Orehovec
Darko Koren //Foto: Ivan Brkić

Ne možete nekoga kontinuirano pljuvati i svašta govoriti i drugi dan očekivati da će vam nešto napraviti ili pomoći te da ćete nešto moći riješiti. Taj zid koji je stvoren oko Koprivnice, nažalost osjećaju i plaćaju svi građani, zaključio je Koren.

Dužan im nije ostao ni gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je žestoko opleo po Mreži i Korenu.

– Samo ime Mreža je zgodan naziv koji treba asocirati na povezivanje ljudi, no isti ti ljudi bi trebali znati da se u mreži može zapetljati pa teško izađeš van, pogotovo ako se stalno baviš lažnim podacima. Što se tiče proračuna, Grad Koprivnica je od Instituta za javne financije za transparentnost i otvorenost proračuna upravo prema građanima, dobio ocjenu ocjenu pet. Županija je dobila ocjenu četiri. Čestitam im na vrlo dobrom rezultatu, ali možemo sjesti i možemo im pomoći da i oni budu još bolji – kazuje Jakšić.

Dodaje da pričati o rebalansu nakon mjesec dana nema forme te kako ga žalosti što vijećnik Mreže ne dolazi na Gradska vijeća pa onda recikliraju teme stare mjesec dana.

Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić  // Foto: Matija Gudlin

– Vidim da je Koren dosta nervozan, podosta hiperventilira. Mogu mu kolegijalno savjetovati da smanji tu nervozu, jer utječe na vođenje važne institucije kao što je Županija, a utječe i na zdravlje. Osobno mu doista želim sve najbolje, no jasno mi je da pitanja koja se postavljaju oko Piškornice stvaraju tu nervozu i tjeraju ga u ovakve fronatalne, bezvezne, osobne napade – bio je oštar jakšić.

Ističe da kao Gradska uprava u tome ne žele sudjelovati.

– Mi ćemo i dalje od njega tražiti odgovore na pitanja zašto ne želi dozvoliti ograničenje dovoza otpada na Piškornicu, zašto ne želi raspravljati o financijskim izvještajima Piškornice i bonusima i očekujem od njega da shvati, bez obzira što je iz Križevaca, da građanima Koprivnice, Ivanca i cijele Podravine nije cilj da se Piškornica pretvori u Jakuševac – najavljuje gradonačelnik.

Što se tiče proračuna, kaže da prema zakonu, do 15. studenog moraju staviti proračun na uvid.

– Do tada ćemo ga staviti na web i time se otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnosti – zaključuje Jakšić.

čitam...