Iz Općinskog suda: O selidbi gruntovnice iz Đurđevca nije odlučila Vuljak, nego Ministarstvo

12:51h
0
Palača pravde u Koprivnici // foto: Mario Kos

Vezano uz aktualno pitanje razloga i okolnosti preseljenja Zemljišnoknjižnog odjela (gruntovnice) iz Đurđevca Koprivnicu, objašnjenje situacije su poslali iz koprivničkog Općinskog suda.

Podsjetimo, Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca kazao je da se predsjednica suda Lidija Vuljak stavila u ulogu politike i oštetila Đurđevac te zatražio njenu ostavku, a Đurđevčani su se digli na noge.

No iz Općisnkog suda navode da je Ministarstvo pravosuđa donijelo odluku da se s danom 01. srpnja 2013. godine preseli Zemljišnoknjižni odjel iz Đurđevca u Koprivnicu.

– Dakle, sve što je napravljeno, napravljeno je u okviru projekta racionalizacije sudova, na koji ne može utjecati niti jedan predsjednik suda, a predsjednica Vuljak je samo uputila dopis Ministarstvu, kada su se stekli tehnički uvjeti da se preseli Zk. odjel u Koprivnicu – navode sa suda.

Napominju da je 2008. godine u okviru projekta racionalizacije sudova, Ministarstvo donijelo rješenje kojim se ukida, između ostalih sudova, i Općinski sud u Đurđevcu. Tada je bilo odlučeno da će se Stalna služba Đurđevac, kada budu postojali uvjeti, i fizički spojiti s Općinskim sudom u Koprivnici.

Dodaju da je smisao racionalizacije sudova, osim ukidanja, njihovo fizičko spajanje, što nije u domeni odlučivanja predsjednika suda.

– Dakle, isključivo Ministarstvo pravosuđa, poštujući navedeni projekt, donosi odluke o konkretnim radnjama (spajanju), a ne predsjednik suda, niti za to predsjednik suda ima ovlaštenja – zaključuje glasnogovornik Općinskog suda.

Loading...