X7/XXI

Izabela Čuni ove subote imat će prvu samostalnu izložbu u svojoj Koprivnici, u AK galeriji

Ovo je prva koprivnička izložba Izabele Čuni i prva u nizu izložbi u redovnom izložbenom godišnjem program AK galerije u 2021.

08:44h
0
Foto: Izabela Čuni

U koprivničkoj AK galeriji ove subote u 20 sati otvorit će se samostalna izložba Izabele Čuni “X7/XXI”. Prostor i njegove složene strukture polazište su slikarskog istraživanja mlade koprivničke autorice koja se predstavlja novom serijom od sedam radova koji koriste apstraktni, geometrijski likovni jezik.

Bilježenje urbanih krajolika, napuštenih hala, tvornica, haustora, prolaza, interijera, neonskih svjetla i reklama u ovoj se seriji pretvara u sintezu apstrahiranih oblika, geometrijskih struktura i slojeva ploha u kojima se već na prvu prepoznaje želja autorice da prikaže jedinstvenost svog viđenja svijeta i prostora.

Tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (na kojoj je diplomirala 2018. godine pod mentorstvom prof. Zoltana Novaka), autoricu je, prema vlastitom prisjećanju, od samih početaka najviše zanimao prostor, bilo da se radilo o arhitektonskim skicama i tlocrtima, fotografijama urbanih motiva i arhitekture ili o prostorima na ALU u kojima se odvijalo crtanje portreta ili predmeta prema promatranju. Godinama je, gotovo opsesivno, fotografski bilježila gradske prizore, osobito one noćne s raznolikim svjetlima, koje je zatim pretvarala u digitalne skice i prenosila na platna.

Ovo je prva koprivnička izložba Izabele Čuni i prva u nizu izložbi u redovnom izložbenom godišnjem program AK galerije u 2021.

“Kad razmišlja o prostoru, ona razmišlja o slojevima. Ogoljuje njegovu estetiku na osnove, reducira viđeno na niz ploha koje lijepi jedne na druge, no s potpunom sviješću o tome koji mora biti njihov slijed da bi prikazala ono željeno: osjećaj dubine, prostornosti, prozračnosti u nizu geometrijskih oblika. Autoricu ne zanimaju objektivnost i istinitost prostora ili pak njegove socijalne konotacije i simboli, već neka vrsta uvođenja reda i stvaranja „savršenog“ sustava/prostora kroz kontemplativnu igru promatranja, bilježenja, rezanja i spajanja.(…) – iz teksta Tanje Špoljar.

Kustosi: Tanja Špoljar, Bojan Koštić
Tekst: Tanja Špoljar
Oblikovanje kataloga: Petra Travinić

O autorici:
Izabela Čuni (Koprivnica, 1992.) 2012. godine završava Graditeljsku školu u Čakovcu, smjer dizajner unutarnje arhitekture. Iste godine po završetku srednje škole, pod mentorstvom prof.Bojana Miljančića upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Već u ranijim godinama studija pokazuje interes za geometrijskom apstrakcijom koju kasnije i oblikuje u svoj stil. Aktivno je sudjelovala na mnogim događajima vezanima uz kulturu, arhitekturu, umjetnost i dizajn. 2018.godine završava Akademiju u klasi prof. Zoltana Novaka. Do sada je izlagala na nekoliko samostalnih (Galerija Cekao, Zagreb) i grupnih izložbi u gradu Zagrebu, Zaprešiću, Osijeku. Ovo joj je prva izložba u Koprivnici.

Realizaciju izložbe sufinancirali su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija RH, a projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije. Za sve dodatne informacije pišite nam na mail atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)