Izborna konvencija županijskog SDP-a

16:49h
0
foto: Marijan Sušenj

SDP Koprivničko-križevačke županije održao je danas izbornu konvenciju, na kojoj su izabrani potpredsjednici te članovi Predsjedništva, Županijskog i Nadzornog odbora te stranke, no očekivano najviše se raspravljalo o Podravki. Gradonačelnik Zvonimir Mršić za afere odgovornim smatra HDZ, za koji kaže da je tri puta pokušao preuzeti Koprivnicu, a sada Podravku:

– Jurišali su i svaki put dobili jači šamar birača. 2005. su Polančec i “ekipa” zbog neodoljive želje da vladaju Koprivnicom na izbore izašli s listom političara i listom poduzetnika, no birači su im rekli da ih ne žele. Zanimljivo je da su danas u vodstvu Podravke ljudi koji su bili na poduzetničkoj listi. Pošto nisu uspjeli preuzeti Koprivnicu, HDZ-ovci su 2006. skovali plan Spice kako bi preuzeli Podravku i od tada počinju problemi.

foto: Marijan SušenjMršić je jučerašnji dolazak premijerke Jadranke Kosor u Koprivnicu radi 5. sajma braniteljskih zadruga iskoristio za razgovor o, kako je kazao, zaustavljanju čerupanja Podravkinog pevca i ponovio je traženje da Koprivnica upravlja s 25% dionica tvrtke u vlasništvu države.

– Razgovarali smo i o bivšoj vojarni, razvoju školstva i drugim temama te dogovorili što dalje i ubrzo ćemo vidjeti je li razgovor bio iskren ili s figom u džepu. Utrpali su nam se i Damir Polančec te župan Darko Koren, što se pokazalo dobrim jer je premijerka napokon čula što mislimo i zašto u stvari neke za nas vrlo bitne probleme već godinama ne možemo riješiti – kazao je koprivnički gradonačelnik.

Mršić je nastavio rešetati vodeće ljude Podravke rekavši da su dijelili kredite, a istovremeno četiri godine nisu dizali radničke plače. Ironično je dodao da su, ako su već odlučili tvrtku pretvoriti u banku, trebali kreditirati domaće poduzetnike. Po njemu, katastrofalno je što nisu jamstvima osigurali kredit niti su odredili rok povrata, tražili su kamate manje od bankarskih i vjerojatno su ih otpisali. Posebno se osvrnuo na člana Uprave Josipa Pavlovića, za kojeg je kazao da je u vrijeme davanja kredita bio prvi čovjek sektora Riznice i predstavnik malih dioničara:

foto: Marijan Sušenj– Znao je da bivši predsjednik uprave Darko Marinac krši ovlasti, no šutio je, pristajao na sve i sada je još utjecajniji u tvrtki. Tragično zvući objašnjenje uprave da su sve to radili kako bi spriječili neprijateljsko preuzimanje, jer su kršili zakon i nanijeli nepopravljivu štetu ugledu i poslovanju Podravke. Umjesto toga, trebali su razviti poslovanje tvrtke i time joj povećati vrijednost do razine na kojoj je kupovina dionica neisplativa – rekao je Mršić i naglasio da je došlo vrijeme da “mali ljudi” počnu kupovati Podravkine dionice i tako tvrtku zauvijek zaštite od uništenja.

Saborski zastupnik SDP-a Boris Šprem je rekao da je nužno što prije sazvati Glavnu skupštinu dioničara te da predsjednik Uprave Zdravko Šestak mora dati ostavku. Osim uprave i Nadzornog odbora kritizirao je i Državno odvjetništvo te Hanfu zbog neusklađenih izjava, a prvom predsjedniku HSS-a i potpredsjedniku Sabora Josipu Friščiću zamjera što je 2007. godine na sva zvona najavljivao da će vratiti Podravkin novac s Malte, a sada zbog koalicije s HDZ-om šuti:

foto: Marijan Sušenj– Pitam se zašto se Mladen Pavković do sada nije oglasio u ime braniteljske udruge koju vodi, zašto USKOK, Sindikat i Ured za sprečavanje pranja novca šute i kako to da unutarnja i vanjska revizija nisu ništa otkrile.

Novi potpredsjednici županijskog ogranka SDP-a su Marija Vukobratović i Frane Franićeviće, novi članovi Predsjedništva Milivoj Androlić, Milica Fuček, Ivan Knok i Željko Bakar (uz predsjednika ŽO SDP-a Darka Ledinskog i njegove zamjenike Vukobratovića te Franičevića), a članovi Nadzornog odbora Dušanka Šprem, Ljubica Dobravec, Petar Ivegeš, Davor Konfic i Katarina Lukić.