sigurna hrvatska

IZBORNI PROGRAM HDZ-a kao da živimo u bajci: Bit će posla, plaće će rasti, poljoprivreda bujati, država pokreće internet stranicu za booking

Ministarstava će biti manje, baš kao i lokalnih dužnosnika.

10:49h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U iduće četiri godine u programu koji je predstavljen javnosti, HDZ biračima obećava smanjenje broja ministarstava, funkcionalno povezivanje općina te da će prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga.

Obećavaju i nastavak reforme pravosuđa, donošenje novog Ovršnog zakona i borbu protiv korupcije.

– Stvorit ćemo uvjete za otvaranje 100.000 radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7600 kuna, a minimalna plaća najmanje 4250 kuna – jedno je od mnogih obećanja u predizbornom programu vladajuće stranke.

Bit će posla, rast će plaće, bujat će poljoprivreda, školarci se besplatno voziti željeznicom, turisti će smještaj rezervirati preko državne booking internetske stranice, a pokrenut će se i industrija videoigara. Ministarstava će biti manje, baš kao i lokalnih dužnosnika.

Pita li se HDZ, ovako će Hrvatska izgledati zaokruži li većina 5. srpnja još jednom spomenutu stranku, koja je u svom izbornom programu, nazvanom “sigurna Hrvatska”, istaknula pet glavnih ciljeva koje će postići. Ili barem nastojati jer eventualni mandat tek slijedi.

Žele, tako, HDZ-ovci socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost, a prije nego se detaljno krenulo u obrazlaganje načina na koji to postići, u uvodu programa glasačima u zemlji i dijaspori obraća se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

HDZ je vladao Hrvatskom od prvih višestranačkih izbora 1990. godine do 2000. godine kada gubi izbore od koalicije šest stranaka predvođenih SDP-om.

Nadolazeće parlamentarne izbore, prema istraživanjima, HDZ dočekuje u tijesnoj utrci s Restart koalicijom koju predvodi SDP, ali i uz snažan udar s desnog boka i Domovinskog pokreta Miroslava Škore.