Izložba Uga Maffija u Galeriji Koprivnica

14:08h
0
091016-maffi-m

U novoobnovljenom izložbenom prostoru Galerije Koprivnica u četvrtak je otvorena izložba suvremenog talijanskog slikara i grafičara Uga Maffija, koja će ostati otvorena do 1. studenoga.

Ugo Maffi (Lodi kraj Milana, 05.03.1939.) slikar, grafičar i ilustrator, značajno je ime suvremene talijanske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Na početku svoje umjetničke karijere 1961. godine pojavljuje se kao učenik austrijskog ekspresioniste Oskara Kokoschke. Kao jedan od značajnijih talijanskih grafičara danas je predsjednik Xylon Italia, međunarodne udruge grafičara reljefnog tiska.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Autor je više od 600 grafičkih listova u tehnikama visokog tiska. O slikama i grafikama Uga Maffija pisali su Mario Luzi, Davide Lajolo, Ada Negri, Salvatore Quasimodo, Dino Carlesi, Maurizio Meschia, Guido Oldani, Tonko Maroević i Ante Sorić, koji je, između ostalog, zaslužan za promociju slikarskog i grafičkog opusa Uga Maffija u Hrvatskoj.

U 70. godini života Uga Maffija, Galerija Koprivnica predstavlja najnoviji ciklus radova ovog suvremenog talijanskog slikara i grafičara. Izložbu je koncipirala Draženka Jalšić Ernečić, ravnateljica Muzeja grada Koprivnice i voditeljica Galerije Koprivnica, a izborom 23 slike izvedene u tehnici ulja na platnu, četiri akvarela i deset xylografija, koje su izrazito značajan dio njegovog cjelokupnog grafičkog opusa, nastoje se predstaviti recentni radovi nastali 2008. i 2009. godine.

Ugo Maffi svoje slikarstvo elegija posvećuje intimnim prostorima zavičaja Toskane i Lombardije iz nekih drugih vremena (‘Žute murve’, ‘Barka od zlata’), a hrvatskoj likovnoj publici u Galeriji Koprivnica predstavlja antologijske radove zaokupljene vlastitim korijenima i podrijetlom (Ciklus ‘Raskrižja’). Maffi jezikom slikarstva preispituje moguće putove rastanaka i susreta, putovanja i povratke ispunjene post-ekspresionističkim introspekcijama, temeljnim vrijednostima u kojima su boje izražene i jasne, potezi široki i strastveni, kao i sjećanja na ‘zlatne lađe’ vlastitog djetinjstva, mrtve prirode i stolove pune okusa i mirisa koji poput Proustovog kolačića otvaraju vrata percepcije.

Ugo Maffi se bavi pedagoškim radom na polju edukacije mladih i promocije grafičkih tehnika visokog tiska, posebno xylografije. Tijekom trajanja izložbe, uz program 8. Međunarodnih dana Drave, Ugo Maffi će otvorit biti će održana i mala muzejska škola xilografije – ‘Ugo Maffi & Malci muzealci’ kojom će zainteresirane ‘učenike’ podučiti tajnama i umijećima ove zanimljive i inovativne grafičke tehnike.

čitam...