Izložba ”Vozačku i prometnu molim” u koprivničkom Muzeju

17:50h
0
Cilj izložbe u Muzeju je podizanje prometne kulture; Foto: Ivan Brkić

U Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba ”Vozačku i prometnu molim”. Izložbu su zajednički organizirali Muzej grada Koprivnice, Muzej policije i PU Koprivničko – križevačka. Izložba u Muzeju grada Koprivnice dio je obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na hrvatskom nivou, koji obilježava gotovo 80 muzeja i galerija diljem hrvatske u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zagreba.

Ovo nije prvi puta da se izložba takvog tipa održava u muzeju jednog grada, ali prvi se put održava u Koprivnici pa stoga ima i popriličan dio tzv. domaćeg štiha, točnije prožeta je isječcima značajnim za prošlost prometne policije koprivničkoga kraja. Za taj se dio posla u velikom dijelu pobrinula Ivanka Vusić iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa koprivničke policije.

Edukativna izložba sa domaćim štihom

Otvarajući izložbu, načelnik Policijske uprave koprivničko – križevačke Dragutin Vurnek istaknuo je već duže vrijeme naglešenu preventivnu dimenziju djelovanja prometne policije, kroz čitav niz edukativnih i promidžbenih aktivnosti, kakvo djelovanje je i ova izložba. Mališani iz skupine Pužići DV Ivančica pjevali su i recitirali pjesmice kojima su iskazali primjerenu edukaciju o opasnostima koje vrebaju na cestama.

– Cilj izložbe je podizanje prometne kulture te upoznavanje sa djelovanjem policije, a to što izložba ima regionalni karakter zasigurno će zainteresirati mnoge – rekao je Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije.

Na izložbi u Gradskom muzeju izloženo je oko 80 dijelića policijske povijesti našeg kraja; od odora, preko prikaza razvitka vozila prometne policije te starih dokumenata vozača do opreme koju policija koristi pri utvrđivanju prometnih prekršaja. Na posebnom dijelu prikazana je oprema za zaštitu pješaka i biciklista, a vozači motocikala svoje znanje vožnje u Muzeju mogu testirati na motosimulatoru.

– Jedan od zanimljivijih eksponata svakako je najstarija poznata vozačka dozvola u Hrvatskoj izdana u Beču davne 1908. godine Antunu Galu iz Ludbrega – dodao je Jamičić.

Nagradna igra i brojna popratna događanja za posjetitelje

Mališani vrtićke skupine Pužići DV Ivančica; Foto: Ivan BrkićZa sve posjetitelje izložbe organizirana je nagradna igra. Točni odgovori na tri postavljena pitanja koja se tiču pravila ponašanja u prometu sudionicima će donijeti raznovrsne MUP-ove suvenire.

– Predložili smo da  bar za jedan manji broj posjetitelja koji točno odgovore nagrada bude skidanje kaznenih bodova, ali prijedlog nije prihvaćen – kroz šalu je rekla ravnateljica Muzeja Draženka Jalšić Ernečić.

Kroz točno mjesec dana koliko traje izložba predviđena su brojna popratna događanja i to vožnja milicijskog fićeka, Old timer klub Biciklin pripremit će izlaganje o biciklima nekada i danas, predstavljanje projekta Prometna perspektiva u osnovnim školama te brojna druga događanja.