muzej grada koprivnice

Izložba na Florijanskom trgu podsjetnik je na akcije koprivničkih branitelja

Svrha plata u to doba bila je informirati i senzibilizirati svjetsku i domaću javnost za strahotne razmjere agresije koju je trpjela Hrvatska. Izložba će biti postavljena do 10. listopada. 

15:24h
0
Dan koprivničkih branitelja izložba // Foto: Sonja Badalić

Današnji je dan pun događaja i sjećanja na koprivničke branitelje i 30. obljetnicu preuzimanja Vojarne u Koprivnici.

Bogat program počeo je rano jutros misom u crkvi Sv. Nikole, nakon čega su kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne položeni vijenci. Uslijedio je mimohod od Vojarne preko Zrinskog trga do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu gdje su također položeni vijenci.

Povodom današnjeg dana, koprivničkim braniteljima u čast organizirano je nekoliko izložbi, jedna od njih upravo kod spomenutog spomenika.

Ovogodišnjem obilježavanju priključio se i Muzej grada Koprivnice koji je ovdje postavio izložbu “Koprivničke vojne i policijske postrojbe u Domovinskom ratu (1991.-1995.). Izložbom je predstavljen izbor ratnih plakata i glasila iz fundusa Muzeja grada Koprivnice nastalih u doba Domovinskog rata. Dvadesetak izloženih plakata različite tematike svjedoči o borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i o čuvanju sjećanja na Domovinski rat i njegove sudionike.

Svrha plata u to doba bila je informirati i senzibilizirati svjetsku i domaću javnost za strahotne razmjere agresije koju je trpjela Hrvatska.

Izložba će biti postavljena do 10. listopada.

Podsjetimo, treća izložba u tijeku je u Galeriji Mijo Kovačić gdje se prezentiraju fotografije iz obiteljskih albuma koprivničkih branitelja, a može se razgledati do 17.30 sati.

Nakon toga, od 18 sati, u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru i Institutom Ivo Pilar, slijedi predstavljanje knjige koja je iz tiska izašla ove godine, pod naslovom Kulturni identitet Vukovara.

Današnji dan završava nastupom Najboljih hrvatskih tamburaša na središnjem gradskom Trgu s početkom od 18.30.

Dan koprivničkih branitelja izložba // Foto: Sonja Badalić
Dan koprivničkih branitelja izložba // Foto: Sonja Badalić
Dan koprivničkih branitelja izložba // Foto: Sonja Badalić