Izložba skulptura Josipa Žagara

17:22h
0
foto: Nada Zlatar Lukavski

Povodom 20-te obljetnice kiparskog stvaralaštva, te 75 godina života, u galeriji Molvarskog likovnog kruga na blagdan sv.Ivana Krstitelja, 22. lipnja 2012. izložbom skulptura predstavio se kipar, Josip Žagar koji je u galerijski prostor postavio 24 eksponata od drveta.

Rođen je u Gornjoj Šumi kod Molvi, u kojoj je i odrastao, te zaposlenje i stvaralački zanos pronašao u šumi, danas kao umirovljenik stvara i živi s obitelji u Koprivnici.

Naime, Josip se četrdeset godina profesionalno bavio šumarstvom, a sjedinjenje s prirodom poticalo je njegov umjetnički senzibilitet, koji je stvaralačkim zanosom prenio na medij drveta pronađenih u šumskom okružju, dodajući im nove vizualne oblike. Tako su nastale skulpture poetskog naziva: Molitva za spas Zemlje, Opstanak, Cvijet u vazi, Smak Svijeta, Cvijet iz muke, Ljiljan, Imelin dar, Grijeh, Blizanci…

O Žagarovom osebujnom kiparstvu pisali su poznati kritičari i znalci likovne umjetnosti: Stanko Špoljarić, Božica Jelušić, Draženka Jalšić Ernečić i drugi. Josip je do sada ostvario pet samostalnih izložbi. Sudjelovao je na tridesetak skupnih izložbi i kolonija, svoje radove nesebično je poklanjao i u humanitarne svrhe. Aktivan je član Molvarskog likovnog kruga, gdje obnaša dužnost potpredsjednika.

U programu otvorenja izložbe sudjelovao je muški pjevački zbor ”Kadenca” iz Koprivnice, čiji je član i Josip Žagar. Na izložbi prisutnim posjetiteljima kojih je bilo u priličnom broju obratio se i predsjednik molvarskog likovnog kruga Zvonimir Ištvan, koji je između ostaloga naglasio, kako je ova izložba skulptura prva u povijesti postojanja Galerije. Izložbu je otvorio načelnik općine Molvi Stjepan Fosić, a koja će ostati otvorena sve do 10. Kolovoza, 2012.

video: Branko Novosel

{vsig}kultura/06-2012/120627-zagar{/vsig}

čitam...