Slobod(n)a fotografija u AK Galeriji

Na izložbi će se moći vidjeti radovi 24-ero autora tematski “ograničenih” samo slobodom

09:43h
0

Sam naziv izložbe Slobod(n)a fotografija ukazuje na to da radovi na tematskoj razini nisu imali ograničenja – sve su teme bile dopuštene.

Slobod(n)a fotografija izložba je koja će se u subotu u 20 sati otvoriti u koprivničkoj AK galeriji, a obuhvatit će radove pristigle na natječaj zaključno s 10. kolovoza.

Sredinom godine AK galerija otvorila je natječaj za autore s područja županije sa ciljem poticanja suvremene fotografske izlagačke prakse, okupljanja autora koji se bave fotografijom na području naše županije i stvaranja platforme otvorene za daljnje nadogradnje.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Na natječaj su pristigli radovi 53 autora i autorica, a radove 24-ero njih za predstavljanje na izložbi odabrao je stručni žiri u sastavu fotografa Marija Periše, profesora na Sveučilištu Sjever, slobodnog umjetnika Vlatka Vinceka, voditelja AK galerije i Marijana Špoljara, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara. Dio izložbe čini i projekcija svih pristiglih radova na natječaj.

Sam naziv izložbe Slobod(n)a fotografija ukazuje na to da radovi na tematskoj razini nisu imali ograničenja – sve su teme bile dopuštene.

S druge strane, dvoznačnost naziva pozivala je autore da promišljaju fotografiju kao slobodan medij koji nije ograničen isključivo tehničkim uvjetima njegova nastanka – svjetlom, objektivom, fotoaparatom, filmom ili digitalnim senzorom ­- nego da istražuju samu umjetnost fotografije, njene mogućnosti, ograničenja, značenja.

Natječaj je otvorio prostor za eksperimentiranje, potaknuo autore na nadilaženje žanrovskih okvira te propitivanje bilježe li fotograf i fotografija zapravo stvarnost, viziju stvarnosti, pamćenje ili krajolike nevidljivog vidljive samo fotografu.

Kao pobjednicu natječaja žiri je izabrao Maju Medenjak, koja će se u 2017. godini predstaviti samostalnom izložbom u AK galeriji, a ostali autori i autorice čije će radove publika imati prilike vidjeti na izložbi su: Branka Bagarić, Ivan Brkić, Željko Car, Karlo Dragica, Dražen Eisenbeisser, Maja Gregor, Antonio Grgić, Ivan Gundić, Hrvoje Havaić, Saša Huzjak, Krsto Jakupek, Suzana Jarnjak, Teodora Lukavski, Nina Mataković, Mihael Petrić, Marko Posavec, Krešo Puklavec, Andrea Radmanić, Vanja Sedlanić, Dinko Šimac, Mario Tomiša, Krunoslav Večenaj i Marija Zahar.

Projekt su sufinancirali Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo kulture RH.

čitam...