3. državna izložba izvornih pasmina peradi

Izloženo 77 kolekcija peradi

15:27h
0
Cilj izložbe je očuvanje jedinstva genetskog naslijeđa izvornih pasmina // Foto: krizevci.hr
Cilj izložbe je očuvanje jedinstva genetskog naslijeđa izvornih pasmina // Foto: krizevci.hr

Ponosan sam da se je ova izložba upravo u Križevcima i raduje me posjećenost i interes koji su gosti pokazali za ove izvorne pasmine – istaknuo je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca.

U Križevcima je jučer, u nedjelju, održana 3. državna izložba izvornih pasmina peradi s ciljem očuvanja jedinstva genetskog naslijeđa izvornih pasmina. Uzgajivači iz više hrvatskih županija izložili su 77 kolekcija peradi i to izvorne pasmine peradi, zagorskog purana, kokoši hrvatice, križevačke kukmice i dravske guske.

Na izložbi su proglašeni i najbolji uzgajivači po pasminama. Najbolji su kod zagorskih purana i purica brončanog soja Božidar Županić iz Klanjca, kod crnog soja Dragutin Medenjak iz Donje Voće, kod sivog soja Josip Kovačić iz Ludbrega, a kod svijetlog Ankica Mesec iz Ivanca. Kod kokoši hrvatica, najbolje od crvenog i crnog soja imaju OPG Halambek iz Velikog Trgovišća, kod crno-zlatnog Zlatko Herceg iz Sračinca, a jarebičasto-zlatnog Dražen Tenšak iz Krapine.

– Ponosan sam da se je ova izložba upravo u Križevcima i raduje me posjećenost i interes koji su gosti pokazali za ove izvorne pasmine – istaknuo je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca i domaćin izložbe.

Milan Mišir, predsjednik Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi – Kukmice smatra da je potrebna veća potpora države kako bi se održalo ovo jedinstveno izvorno naslijeđe hrvatske peradi.

I Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije smatra da je potrebno njegovati ono što je naše, domaće i hrvatsko.

U organizaciji izložbe sudjelovali su Hrvatska poljoprivredna agencija, Koprivničko – križevačka županija, Grad Križevci, Hrvatski savez uzgajivača kokoši hrvatice, Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo poljoprivrede.

čitam...