Izmjenjen Zakon o oružju // Građani dužni obaviti zdravstveni pregled i javiti ime svog liječnika

10:46h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj jedna od tema bile su izmjene i dopune Zakona o oružju. Građani su tako, između ostalog, dužni policiji javiti ime svog liječnika.

Izmjene zakona  koje su na snagu stupile 5. lipnja predstavila je Irena Medved, voditeljica Odsjeka za upravne poslove. Građani su tako do 5. lipnja 2013. policiji dužni prijaviti zračno oružje kalibra većeg od 4,5 mm, ili ono čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili brzina projektila 200m/s ili veća. Također, dužni su prijaviti oružje s tetivom čija sila natega je veća od 450 N. Oni koji to ne učine riskiraju kaznu od 5 do 15 tisuća kuna i oduzimanje oružja.

Građani koji imaju registrirano oružje do 5. prosinca  su dužni izvijestiti policiju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Ako nakon toga liječnika promijene, o tome su dužni izvijestiti u roku 60 dana. Tko to ne učini ukinut će mu se oružni list, a oružje oduzeti.

Također, oni građani sa oružnim listom za držanje ili držanje i nošenje oružja koji nikad nisu provjerili zdravstveni pregled za to, moraju ga obaviti do 5. lipnja 2013. Uvjerenje koje predaju policiji ne smije biti starije od tri mjeseca, a ukoliko to ne učine, mogu biti kažnjeni sa 3 do 15 tisuća kuna i oduzimanjem oružja i streljiva.

čitam...