rođeni u krivom tijelu

Iznenadit ćete se koliko je osoba zatražilo promjenu spola u Podravini i Prigorju

Uz zahtjev, podnositelj zahtjeva je obvezan priložiti i mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

16:02h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Iako živimo u modernom društvu, neke su teme, poput razgovor o seksualnosti i seksualnim problemima još uvijek tabu, a pogotovo kada govorimo o željama promjene rodnog identiteta ili spola.

Prije otprilike  tri godine, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politu izradilo je stručne smjernice za izradu izvješća Centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama podnositelja zahtjeva promjene spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Istodobno su imenovani stručni radnici u centrima za socijalnu skrb, zaduženi za izradu tog dokumenta. 

Uputili smo upit tim istim ustanovama u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, da bismo saznali kakvo je stanje po tom pitanju na području Podravine i Prigorja.

U koprivničkom Centru za socijalnu skrb rekli su nam da su unazad te tri godine četiri osobe zatražile promjenu u kojoj govorimo.

– Od toga su tri osobe su u procesu tranzicije iz ženskog u muški rodni identitet, a jedna osoba iz muškog u ženski rodni identitet. Sve osobe su bile punoljetne i to mlađe životne dobi, od 19 do 22 godine. Sva izvješća izrađena su po zahtjevu osoba u postupku tranzicije, prijelaz iz spola koji je osobi pripisan rođenjem u spol koji osjeća kao svoj – kaže nam Sonja Patrčević iz Centra.

Dodaje da tranzicija može uključivati i rodno izražavanje u skladu s rodnim identitetom, tako je primjereno osobi u procesu tranzicije obraćati se u rodu koji osoba želi.

U Centrima Križevci i Đurđevac rekli su nam da se nisu imali prilike susresti sa zahtjevima koji bi iziskivali promjenu spola ili želju za životom u drugom rodnom identitetu.

Inače, procedura je takva da na temelju Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identetu, podnositelj zahtjeva predaje zahtjev za izdavanje rješenja o upisu promjene spola u maticu rođenih.

Uz zahtjev, podnositelj zahtjeva je obvezan priložiti i mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

– Mišljenje se izdaje nakon što podnositelj zahtjeva prethodno dostavi mišljenje niza stručnjaka i to specijalista psihijatrije, specijalista endokrinologije i dijabetologije, kliničkog psihologa, te Izvješća centra za socijalnu skrb. U slučaju kada bi se radilo o djeci, podatke i zahtjeve daju roditelji, a prilažu se mišljenja specijalista pedijatara istovjetnih specijalizacija endokrinologije, pedijatrije… – objašnjava S. Patrčević.

Također, sastavni dio Pravilnika je lista stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama, a koji izrađuju tražena mišljenja.

Spomenimo i to da se kirurška promjena spola u Hrvatskoj se još ne izvodi.

čitam...
Loading...