Seminar u HGK

Izraelci predstavili domaćim poljoprivrednicima napredne tehnologije u kojima su ponajbolja zemlja svijeta

Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije, rekla je Josipa Filaković.

15:07h
0
Izrael u ZKKC
Izraelski poljoprivrednici i gospodarstvenici u HGK // Foto: HGK ŽK Koprivnica

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u RH, HGK ŽK Koprivnica, Israel export instituta i Koprivničko-križevačke županije, u četvrtak je u HGK ŽK Koprivnica je održan seminar “Primjena novih tehnologija u poljoprivredi”. Seminar je je okupio velik broj zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede s područja Koprivničko-križevačke županije.

Na oko 310.000 hektara Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Izrael izvozi diljem svijeta.

– Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. U Izraelu je izumljen sustav navodnjavanja kap po kap, a tu je i korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja. Čak 50 posto poljoprivredne površine se navodnjava za razliku od Hrvatske gdje je to ispod 2 posto. Izrael proizvodi dovoljno hrane za 7,5 milijuna stanovnika na gotovo četiri puta manjoj obradivoj poljoprivrednoj površini od Hrvatske, a takve je rezultate postigao upravo zahvaljujući naprednim i inovativnim tehnologijama – rekla je ekonomski ataše Veleposlanstva Države Izrael Josipa Filaković.

Skup je ispred HGK ŽK Koprivnica pozdravila viša stručna suradnica Suzana Operman.

– Izrael je izuzetno uspješan u razvoju suvremenih tehnologija upravo kako bi nadoknadio to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju. Činjenica je da su tamošnji poljoprivrednici prevladali objektivne poteškoće razvojem suvremene tehnologije – rekla je ona.

O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv iz tvrtke NETAFIM. O navodnjavanju kap na kap iz iste tvrtke nazočne je upoznao Božidar Žanko. O filtracijskim sistemima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg (NETAFIM) dok je o navodnjavanju silaže govorio Buda Erel iz tvrtke ND Project.

Raviv Morag iz tvrtke Profit agro govorio je o staklenicima, a Branimir Kampl (AFIMILK) o naprednim rješenjima za upravljanje mliječnim farmama. O ishrani bilja bile je govora u predavanju Zorana Salopeka (ICL Fertilizers), dok je Zlatko Balenović (ADAMA) održao seminar na temu važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva.

Nakon predavanja održani su individualni razgovori na kojima su poljoprivrednici razgovarali s izraelskim stručnjacima na temu implementacije novih tehnologija na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima.