Posjet Županiji

Izraelska konzulica Irit Shneor zainteresirana za suradnju na području navodnjavanja i obrazovanja

09:30h
0
Susret Izraela i Koprivničko-križevačke županije // Foto: kckzz.hr

Na sastanku je zaključeno kako postoje brojna područja u kojima je moguće ostvariti suradnju te je predloženo da se održe pojedinačni sastanci kako bi se bolje definirala polja suradnje.

Darko Koren i njegovi suradnici u Županiji ugostili su zamjenicu šefice Misije i konzulicu Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj Irit Shneor te predsjednika Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoja Dretara.

Župan je goste upoznao s položajem Koprivničko-križevačke županije, njezinim ustrojem, naivnom umjetnosti te razvijenim industrijama.

– Posebnost ovog prostora činjenica je da je, osim prehrambene, razvijena i drvna industrija kako trećinu prostora ove županije čine upravo šume – istaknuo je župan.

Također, osvrnuo se na sustav navodnjavanja, a s obzirom na činjenicu da Izrael ima vrlo dobro razvijen sustav navodnjavanja ta je tema posebno zainteresirala konzulicu Shneor. Predložila je sastanak na kojem bi se stručnjaci za sustav navodnjavanja iz Izraela sastali s lokalnim poljoprivrednicima i predstavnicima lokalne vlasti te dogovorili suradnju u pripremi projekata vezanih uz navodnjavanje.

Ujedno je pohvalila koprivničku Gimnaziju Fran Galović, gdje je uoči sastanka održala predavanje učenicima. Istaknula je kako u Izraelu postoje brojni centri izvrsnosti i kako se obrazovanju pridaje velika važnost. Predložila je da se dogovori razmjena profesora odnosno posjet centrima izvrsnosti u Izraelu.

Između ostalog, jedna od tema razgovora bila je i gospodarenje otpadom te je konzulica Shneor spomenula razvijene centre za gospodarenje u Iraelu, a župan je ukratko upoznao konzulicu s našim Regionalnim centrom Piškornicom.

Na sastanku je zaključeno kako postoje brojna područja u kojima je moguće ostvariti suradnju te je predloženo da se održe pojedinačni sastanci kako bi se bolje definirala polja suradnje.

S prirodnim bogatstvima, ekonomijom, znamenitostima i manifestacijama po kojima je poznata Koprivničko-križevačka županija kao i brojnim projektima te Županijskim ulaganjima, goste je kroz prezentaciju pobliže upoznala viša savjetnica za međunarodne odnose Nataša Krobot Hrastić.

Nakon sastanka konzulica Shneor i Milivoj Dretar posjetili su  koprivnički Muzej.

 

čitam...