sjednica županijske skupštine

Izvješće PORA-e izazvalo raspravu, Lacković: Aglomeracije su već trebale biti gotove, M. Birčić: Radimo sukladno zakonu jer drugačije ne možemo

Točka je izglasana s 28 glasova ZA, osam glasova PROTIV te jednim SUZDRŽANIM.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Melita Birčić // Foto: Ivan Balija

Na 14. sjednici Županijske skupštine jedna od točaka Dnevnog reda bilo je i razmatranje Izvješća o radu i financijskom poslovanju PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu, s prijedlogom Zaključka. Ravnateljica Melita Birčić u kratkim crtama obrazložila je navedeno Izvješće.

– Možemo definitivno reći da se radilo po planu i programu Upravnog vijeća. Strateško planiranje, regionalni ruralni razvoj, priprema i provedba EU projekata. Ono što je obilježilo prošlu godinu je reakreditacija PORA-e kao regionalnog koordinatora, zadovoljili smo sve procedure koje nam je resorno Ministarstvo propisalo i ponovno dobili taj status. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, točnije članku 25, u okviru kojega pružamo stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata i za prošlu godinu pružili smo ju za 81 projekt sveukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna, s time da osim djela stručne pomoći, u tom broju su i projekti koje smo mi provodili kao vodeći partner ili kao partner u projektu – obrazložila je M. Birčić.

Nezavisnom Lackoviću nije bilo jasno što je s Aglomeracijama koje su trebale već biti gotove i smatra da su realizirali jako malo projekata.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– U izvršenju stoji da je prvi plan za 2018. bio oko pet milijuna, a realizacija nešto manje od tri milijuna. Realizirano je skoro dvostruko manje nego što je planirano na početku godine. Od tih 2,8 milijuna uspjeli ste povući EU sredstva 1,7 milijuna. Maloprije ste govorili o 882 milijuna, tu su u pitanju vjerojatno Aglomeracije, pitanje Piškornice, pa ću Vas ja kao regionalni koordinator priupitati koordinirate li i pomažete vodnim i komunalnim tvrtkama da se oni mogu uspješno organizirati da povuku i realiziraju projekte o kojima je govorio pročelnik Štimac? Ja mislim da ne, jer bi vi morali znati da je Aglomeracija Koprivnica trebala biti gotova 2018. godine, Križevci su trebali biti gotovi 2018. godine – zapitao se Lacković.

Dodao je da bi uloga PORE trebala biti podrška svima i da bi svi projekti trebali biti na njima.

– Radimo sukladno članku 25 Zakona o regionalnom razvoju, jer ne možemo raditi drugačije. Kad se govori o financijama, samo 14,4% je iz županijskog proračuna, ne treba gledati samo EU izvore, postoje i drugi izvori iz kojih smo financirali svoj rad. Vi postavljate pitanje da se ne vide sredstva u proračunu Razvojne agencije od EU projekata, ali se vide troškovi našeg rada prije svega, a vide se i jedinice lokalne samouprave kojima smo u provedbi i pripremi projekata pomagali. Mi smo pisali prvu Aglomeraciju za Đurđevac, a sada više po zakonu komunalnim poduzećima ne smijemo pružati tu pomoć, isključivo nam je to naglašeno. Samo javno-pravnim tijelima. To vrijedi za sve agencije na području Republike Hrvatske koji su regionalni koordinatori po toj definiciji – odgovorila je M. Birčić.

Točka je izglasana s 28 glasova ZA, osam glasova PROTIV te jednim SUZDRŽANIM.

čitam...
Loading...