Izvlačenje Makedonaca iz rata

23:00h
0
Izvlačenje Makedonaca iz rata

U studenome 1991. godine u Koprivnici je boravio generalni sekretar opozicijske makedonske stranke VMRO DPMNE (Vastrešna makedonska revolucionerna organizacija, Demokratska partija za makedonsko nacionalno edinstvo), zastupnik u Sobranju Republike Makedonije Boris Zmejkovski. On je dolazio u Hrvatsku gotovo jedanput mjesečno, a ovoga puta posebno zbog ratnih zarobljenika Makedonaca, kojih je dio vratio u Makedoniju. Do Koprivnice je morao putovati preko Sofije, Beča i Zagreba. Nazad je išao isto tako.

Boris Zmejkovski tada nam je rekao:

– Imao sam susrete i u vašoj vojarni, na bojnom polju je jedan naš časnik, a i zarobljeni Makedonci izjavili su da žele ući u gardu, da žele pomoći u pravičnoj borbi, jer su ocijenili da taj rat vodi Srbija, nije rat koji vodi JNA, jer je ona davno ”ugasnula”, da je to četnička i agresorska armija s apetitima za veliku Srbiju. Naši časnici nisu dali zakletvu za takav jedan rat i zato prelaze na ovu stranu.

U Koprivnicu je Zmejkovski došao po prijateljskoj vezi s tadašnjim saborskim zastupnikom Ivanom Mikulićem, posjetio je Podravku i vojarnu, gdje je i snimljena ova fotografija. Na slici s lijeva: Boris Zmejkovski, saborski zastupnici Ivan Mikulić i Ivan Mesić, časnik Damir Vrabec i ratni zapovjednik 117. brigade Dragutin Kralj.

čitam...