TEDxKoprivnicaLibrary

Izvukli smo dvoje sretnika koji će za Dan grada uživati u konferenciji koja inspirira i motivira

U knjižnici će se predstaviti sedam govornika koji se međusobno u mnogočemu razlikuju no na jednu će večer dijeliti istu misiju – širenje vrijednih ideja.

14:49h
0
Foto: Matija Gudlin

Nakon osam uspješnih TEDxKoprivnicaLibrary konferencija, nastavlja se okupljanje inspirativnih pojedinaca koji će svoje govore održati u već dobro poznatom prostoru koprivničke knjižnice. Deveta TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održat će se ove subote, 4. studenoga, u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Koprivnička publika do sada je imala priliku čuti TEDx govore koje je održalo čak 47 govornika, a koji su dijeleći svoje misli, spoznaje i ideje oduševili brojne posjetitelje.

Vjerujemo da će se i ovog puta tradicija uspješnih i ugodnih TEDx večeri nastaviti, a za to će najvećim dijelom biti zaslužni Matija Kolarić, Tomislav Velić, Mladen Kušec, Marija Križić, Vedran Beg, Tanja Rum i Danko Hečimović. U knjižnici će se predstaviti sedam govornika koji se međusobno u mnogočemu razlikuju no na jednu će večer dijeliti istu misiju – širenje vrijednih ideja.

Na drugu ovogodišnju koprivničku TEDx konferenciju dolazi Vedran Beg, sudionik Masterchefa koji je privremeno radio u našoj Obrtničkoj školi, a nakon uspješnog rada u srednjoj školi upisao fakultet gastronomije u Splitu. Kaže da kuha gdje god ga pozovu ili ide tamo gdje kuhanjem može pomoći. „Život je zabava, hrana užitak, a vi ste glavni akter ove priče“ – kaže Vedran, a na što točno misli saznat ćemo na skoroj konferenciji.

Marija Križić, nastavnica je zdravstvene skupine predmeta u Srednjoj školi Koprivnica te izbornog predmeta Hrvatskog znakovnog jezika. Intervenor je za gluhe i gluhoslijepe osobe, kao i volonterka u „Grupi za potporu dojenju – Slonići“ u Koprivnici. Interes javnosti probudila je projektom pjevanja na znakovnom jeziku, a ideju je realizirala s učenicima Hrvatskog znakovnog jezika „pjevajući“ pjesmu grupe Detour.

Tanja Rum i Danko Hećimović kao svestrani par koji gaji ljubav prema gastronomiji, fotografiji, književnosti, jogi i vrtlarstvu govorit će nam o odrastanju djeteta u drugačijem životnom okruženju, na što ih je potaknulo rođenje vlastitog sina Rujana. U govoru će se dotaknuti sve aktualnije rasprave o definiciji obitelji, dotaknuti se tema atomske obitelji, principa odgoja u velikim alternativnim zajednicama, obiteljskih zajednica Podravine i ideje permakulturnog načina života.

Mladen Kušec, hvaljeni pjesnik, književnik i novinar u svojem će govoru pokušati odgovoriti na pitanje zašto djeca danas ne znaju razgovarati i gledati u oči. Već godinama radi s djecom i primjećuje da njihov pogled luta. Luta li po prirodi, vidi li osmjeh na nečijem licu, suzu u prijateljevom oku ili razmišlja tko je što napisao ili objavio na internetu. Je li mu je mobitel često u ruci ili daljinski od televizora – pita se Mladen.

Tomislav Velić, diplomirani je socijalni radnik i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca. Aktivno je posvećen promicanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Dolazi nam predstaviti priču koja je odjeknula Hrvatkom, „Buba bar“, u kojem su osobe s Downovim sindromom konobari. Svjestan činjenice kako je većina osoba s invaliditetom nezaposlena kroz ovaj projekt, Udruga im omogućuje integraciju u svijet rada.

Posljednji na našem popisu je Matija Kolarić koji se IT – om se bavi od svoje četrnaeste godine i vrlo brzo shvaća kako se od njega može i živjeti. Nakon uspješnog programiranja vlastitih aplikacija vrlo brzo otvara tvrtku i počinje suradnju s Googleom. Kaže da mu zarada nije cilj pa odlučuje prenositi znanje na druge tako što drži IT radionice u knjižnici i u Koprivničkom poduzetniku. Na ovoj konferenciji dotaknut će se „života“ i rada na darknetu – tajnom mjestu interneta za koje su potrebne šifre, posebni softveri i slične stvari da bi mu se pristupilo.

Ulaznica za TEDx više nema, no portal ePodravina za vas je osigurao dvije za koje ste se prijavljivali proteklih dana.

Sretni dobitnici ulaznica su Nela Bogadi i Đuro Fusić koji svoje ulaznice mogu pokupiti u radno vrijeme knjižnice danas do 19 i sutra do 13 sati.

čitam...
Loading...