Sutra je Dan grada Koprivnice, 663. rođendan, a tim smo povodom porazgovarali s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem o aktualnostima u životu grada, njegovoj sadašnjosti i budućnosti, pozitivnim stranama i problemima te o široj političkoj slici koja utječe na život u srcu Podravine.

Prošla je još jedna godina u životu Koprivnice, kojoj ste na čelu. Što se u proteklih godinu dana promijenilo u gradu, što je napravljeno i u čemu se napredovalo?

Vjerujem da smo svi zajedno pokazali zašto smo najavljivali novi razvojni ciklus u životu Koprivnice. Bilo je teških i nepopularnih poteza, ali ono što me veseli je da je bilo i jako puno projekata koji stvaraju sliku da nam je godina dana preletjela. Teško je sve pobrojiti, ali spomenut ću izgradnju Inkubatora kreativnih industrija, obnovu OŠ Braća Radić i DV Loptica u Svilarskoj, završetak spojne ceste Reka-Starigrad, nove prometnice u Bakovčicama, Jagnjedovcu, Vinici, obnovu Domoljuba i Sinagoge, ali isto tako poticajne demografske mjere u cijenama naših vrtića, besplatne radne bilježnice i bilježnice za sve osnovnoškolce, veća sredstva za stipendije, ali i veći cenzus za božićnice i uskrsnice našim umirovljenicima. Svrstali smo se u Top 10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, prema podacima Ministarstva financija sa 78 milijuna kuna, a sad nam na velika vrata dolazi Aglomeracija Koprivničkih voda teška 410 milijuna kuna. Puno toga je odrađeno, no puno toga je i pred nama i prebacujemo se u još veću brzinu kako bi sve zacrtano i ostvarili.

Koprivnica je ove godine dobila nagradu Eco City. Što je pridonijelo toj nagradi, po čemu je Koprivnica „najzeleniji” grad Hrvatske?

Stručna javnost je prepoznala sve ono što se u Koprivnici radi unazad 15 godina, od energetske učinkovitosti, elektromobilnosti, održivog razvoja, te na polju komunalne infrastrukture. Isto tako, Koprivnica je u hrvatskom vrhu po razvrstavanju otpada te ovim putem zahvaljujem primarno našim građanima, a naravno i radnicima našeg Komunalca.

U istom je izboru prošle godine postavljena među prvih pet gradova po kvaliteti života, no ove godine nije se našla u tom društvu. Zašto je to tako, znači li to da su nas neki gradovi prestigli u toj kategoriji?

Kad se pogledaju ovogodišnji laureati Koprivnica je opet među najboljima u Hrvatskoj i sve te nagrade i priznanja doživljavamo kao još veći i motiv i odgovornost za daljnji rast grada.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnički turizam postaje sve vidljiviji u Hrvatskoj, Koprivnica je odabrana za najbolju turističku destinaciju, a Renesansni festival za najbolju manifestaciju, tu je i već ustaljeno i dobro prihvaćeno Ljeto na Zrinskom… Kamo dalje, kako unaprijediti to područje i može li se uopće?

Jako puno je napravljeno i doista moramo skinuti kapu do poda svim onim ljudima koji svojim radom i trudom doprinose našim manifestacijama predvođenima Renesansnim festivalom. Velika je stvar kad se u pozitivnom turističkom tonu priča o gradu s kontinenta. Sigurno je da u vremenu pred nama spremamo nove iskorake, razrađujemo nove ideje, ali da i kroz poduzetničke mjere i poticaje želimo ubrzati rast smještajne i gastronomske ponude. A kao što ste primijetili “Ljeto na Zrinskom” se dobro udomaćilo među našim sugrađanima. Tu je svakako i Koprivnička bajka koja nam uskoro slijedi. Sve to skupa je dio osmišljenog plana i strategije održivog razvoja, ali i raznovrsnosti društvenog života koji onda našu Koprivnicu stavlja u sam vrh po brojnim i različitim mjerenjima. Ponosan sam na takav naš razvoj koji je plod naših generacija i generacija koje su razvijali našu “celog sveta prestolnicu”.

U javnost su izašle projekcije novog budućeg izgleda Zrinskog trga i užeg centra grada, a izazvale su brojne komentare. U svakom se slučaju radi o pravom redizajniranju identiteta grada – kakav Vam osjećaj izaziva pomisao da ćete biti upisani kao gradonačelnik za čijeg je mandata napravljena takva korjenita promjena?

Vjerujem da se svi slažemo da je došlo vrijeme za obnovu i rekonstrukciju središta Koprivnice. Potpuna prezentacija budućeg izgleda očekuje nas za koji dan i siguran sam da će novi Zrinski trg biti i dalje mjesto susreta, ali i stvaranja lijepih sjećanja te da će u sebi nositi jednu novu energiju Koprivnice za budućnost. Osobno, ne bojim se projekata i novih iskoraka. Drago mi je što su prve skice našeg središnjeg trga izazvale tolike reakcije naših sugrađana, od kojih je ogromna većina izrazito pozitivna. Uvjeren sam da će naš Zrinski trg postati istinsko ishodište društvenog i gradskog života uopće.

Nedavno su mještani Draganovca prosvjedovali zbog uvjeta života na području svog mjesnog odbora. Kakva je općenito situacija u rubnim dijelovima grada i prigradskim naseljima, što se napravilo i što je u planu?

Puno je posla pred nama, ali je i puno toga odrađeno i pokrenuto. A za ilustraciju odnosa tima kojem sam na čelu prema rubnim gradskim i prigradskim naseljima samo jedno podsjećanje: unazad 20 godina nije se ulagalo u prigradska naselja kao u protekle dvije godine. Čekaju nas nova asfaltiranja i Aglomeracija Koprivničkih voda s kojom ćemo potpuno infrastrukturno pokriti sva naša prigradska naselja. Aglomeracija će biti najveći infrastrukturni iskorak, i financijski najveći, u posljednjih 50 godina.

Oni koji prate projekte i aktivnosti Gradske uprave mogu primijetiti da se neki projekti, konkretno Osnovna škola Podolice, ponavljaju u najavama iz godine u godinu. Koji su argumenti da ćemo iduće godine u ovo vrijeme moći govoriti o stvarnim pomacima na tom projektu?

Mi smo bili spremni za izgradnju škole na Podolicama još prije šest godina, no nažalost, država je odustala od sporazuma koji smo imali. Ovih dana završava se idejni projekt, pokreće se rješavanje sve potrebne papirologije… Znam da se ta škola dugo predugo obećava i čeka, ali i ovim putem najavljujem da sljedeće godine pokrećemo projekt izgradnje nove škole s novom sportskom dvoranom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Što možemo očekivati od novog Inkubatora kreativnih industrija? Može li on konkretno poboljšati situaciju s gospodarstvom i poduzetništvom ili je to preambiciozan cilj za takvo mjesto?

Ono što premalo spominjem je da je naš stari Inkubator postao premali. U novom Inkubatoru kreativnih industrija sva su uredska mjesta popunjena, i sigurno je da će doprinijeti ne samo daljnjem jačanju gospodarstva nego i ulasku Koprivnice u svijet novih tehnologija i praćenju trendova razvijenog svijeta. Ovim Inkubatorom u kreativne industrije zakoračili smo prvi u Hrvatskoj i veselim se rezultatima.

Nakon osmišljenih olakšica za poduzetnike, oni su konačno počeli „naseljavati” poduzetničke zone. Jeste li zadovoljni tempom i situacijom na tom području?

Reakcije, interes i do sada potpisani ugovori pokazuju da su olakšice bile jako dobra stvar i pozitivan vjetar u leđa poduzetništvu. No, kad pričamo o gospodarstvu Koprivnice moram naglasiti da smo mi uvijek među najjačim gradovima u Hrvatskoj po gospodarskoj aktivnosti, kao i to da već tri godine unazad imamo porast broja radnih mjesta i nadam se da ćemo taj trend održati i u budućnosti.

Često ističete da niste zadovoljni odnosom države prema Koprivnici te da konstantno zanemaruju grad. Je li to pitanje pojedinaca ili šire političke suprotnosti između vodstva grada i države?

U razvijenim zemljama nikada se ne bi postavilo pitanje političke suprotnosti gradske i države vlasti. Drago mi je da na EU projektima i na Aglomeraciji gdje se radi po jasnim regulama pokazujemo da znamo ostvarivati projekte i da nam tu ne smeta nikakva politička suprotnost. Zajedništvo bi naravno dobro došlo, ali za razliku od nekih drugih krajeva koji su znali puhati u isti rog za lokalne projekte, danas mogu reći da su naši državni dužnosnici uglavnom puhali u rog samo za vlastite fotelje.

Koprivnici bi bez sumnje dobro došla suradnja i zajedništvo između lokalnih političara, pogotovo u nastupu prema državnoj vlasti. Situacija u tome nije bila bajna, je li se što promijenilo?

Kao pozitivan primjer izdvojio bih podršku koju smo dobili od saborskog zastupnika Branka Hrga i zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića vezano uz projekt Aglomeracije. Ostale saborske zastupnike iz naše županije i naše izborne jedinice i druge političare iz područne samouprave i uprave ne bih komentirao, ali bih rekao da mi se čini da se ne vozimo brzom cestom ili drugim kolosijekom pruge, ne vidim da država gradi škole u našim krajevima ili da nam je vratila novac za Gimnaziju, a i koliko čujem, Sveučilište Sjever je u nikad gorem položaju u proračunu Vlade RH. Zaključak je – imamo zastupnike koji su glasni i drčni kod kuće, a u Zagrebu od sto glasa, glasa čuti ni.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Teme brze ceste i drugog kolosijeka pruge kao da su vječne na dnevnom redu. Prijeti li ovom kraju da se pretvori u prometno slijepo crijevo ako se ti projekti ne obistine?

Brza cesta i drugi kolosijek pruge dva su projekta na kojima su pale sve ekipe saborskih zastupnika iz naših krajeva do sada, iako su te projekte građani ovih krajeva odavno otplatili i preplatili. No, bit ćemo hrabri, uporni, dosadni i vjerujem da ćemo i navedene projekte ostvariti. Koprivnica je snažan grad sa snažnim gospodarstvom predvođenim Podravkom, sa Sveučilištem Sjever, i nema te kombinacije u kojoj bi postala slijepo crijevo. I ponavljam već prije rečenu inicijativu – okupimo se svi skupa, svi izabrani dužnosnici i zastupnici, svih boja i političkih zastava na jednostavnom cilju: brza cesta, dvotračna pruga, obrtnička škola, Piškornica…. Ako je cijena da tu inicijativu preuzme bilo tko drugi od zastupnika, župan, pa to nije nikakav problem. Sad se radi novi proračun za 2020. godinu, sad je prilika da se pokažemo koliko volimo svoju Podravinu i Prigorje. Sad je prilika da pokažemo jel’ nam važniji interes našeg zavičaja ili politička stolica.

Na državnoj razini, SDP se pomalo oporavlja u rejtingu. Je li to posljedica HDZ-ovog pada ili stabilizacije stranke i vodstva?

SDP je snažna stranka i vjerujem da smo u kriznim trenucima svi skupa vidjeli gdje smo griješili te iz toga izvukli određene pouke te zato nam se rejting oporavio. HDZ je samo pokazao svoju pravu ćud, jer su svoju dlaku brzo zbacili i pokazali se u punom svjetlu. Oni ne razumiju što znači odgovornost prema državi i društvu, oni ne znaju što znači poštivanje zakona, oni ne znaju kako uopće funkcionirati bez mita i korupcije. Uz takav stupanj neodgovornosti i korumpiranosti ne ostaje im prostora za bilo kakve potrebne zaokrete i promjene u državi jer se bave samo sobom i svojim interesima.

Vratimo se Koprivnici, što nas čeka za nadolazeću Koprivničku bajku, tko će nam zasvirati za doček Nove godine?

U božićno vrijeme na Koprivničkoj bajci nas očekuje podosta novosti i iznenađenja za koja vjerujem da će se svidjeti našim Koprivničankama i Koprivničancima i našim gostima. Izvođače moram još neko vrijeme držati u tajnosti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako vidite Koprivnicu 2030. godine? U kojem bi se smjeru trebala razvijati u tih deset godina od danas? Vidite li sebe tada na čelu grada?

Koprivnicu vidim i dalje kao otvoren, progresivan grad koji je spreman pokazati solidarnost i prihvaćati različitost. Taj duh slobode po kojem smo prepoznati je nešto što moramo ljubomorno čuvati. Uvjeren sam da ćemo tada biti prometno povezani, imati jednosmjensku nastavu, i dalje snažno gospodarstvo i sve ono što čini Koprivničanke i Koprivničance ponosnima na ovaj grad. Moje ambicije, kao i ambicije svakog drugog pojedinca, su nebitne prema toj jednoj širokoj slici ovoga grada. Želim da se Koprivnica dalje razvija i raste, da mladi naši sugrađani u njoj ostanu živjeti i raditi, da postane grad privlačan za druge mlade i obrazovane.

Što poručujete građanima za Dan grada?

Drage Koprivničanke i Koprivničanci, hvala vam na podršci i povjerenju koje dajete mom timu i meni, ali i hvala vam na onome što svakodnevno radite da bi naša Koprivnica bila i ostala ugodno mjesto za život. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti sve ono što si želimo, za što živimo. Sretan vam 663. rođendan Koprivnice.

čitam...