Pila naopako

Jakšić: “Nezavisni” Lacković odbija raspravu o Piškornici, diže ručicu za proračun i drži ‘lojtru’ vladajućima, Lacković: Građanima ne treba Jakšićevo sitno politikantstvo, čini štetu gradu i projektu

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji nije član Županijske skupštine, no bio je prisutan na njenom početku, prozvao je na svom Facebook profilu nezavisnog Željka Lackovića zbog šutnje oko slučaja Piškornica i političke odgovornosti.

17:30h
0
Željko Lacković i Mišel Jakšić
Foto: Matija Gudlin / Ivan Brkić

I dan nakon Županijske skupštine strasti se ne smiruju. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji nije član Županijske skupštine, no bio je prisutan na njenom početku, prozvao je na svom Facebook profilu nezavisnog Željka Lackovića zbog šutnje oko slučaja Piškornica i političke odgovornosti.

Svoj je post nazvao Poučak Željko Lacković 365: PILA NAOPAKO, a dalje slijedi:

‘Priča se kako je neki “nezavisni” zastupnik u Županijskoj skupštini odbio prijedlog rasprave o odgovornosti župana za “slučaj Piškornica”. Umjesto da kao nezavisni zastupnik iz opozicije, kakvim se voli predstavljati, bude glavni zagovornik rasprave, okreće pilu naopako. I počeo piliti o stvarima koje nemaju nikakve veze s temom. I kad je “ugasio” pilu koju je držao naopako, spremno je digao svoju nezavisnu ručicu za proračun kojeg je predložio onaj o čijoj odgovornosti nije želio raspravljati. Voli čovjek kao nezavisni zastupnik (i u državi i u županiji) podržavati prijedloge proračuna koje predlažu vladajući. Pa tako mu ne pada na pamet kao nezavisnom zastupniku podržati amandman za nogostup u Gornjoj Rijeci. Njega se to ne tiče – on je nezavisni! Samo voli okrenuti pilu naopako kad treba onima koji su na vlasti. I koji ga s vremena na vrijeme koriste za svoje pile naopako. Nije grijeh niti sramota držati većinu. Ni u Hrvatskom saboru niti u Županijskoj skupštini. Ali ne možete reći da ste “nezavisni” a onda čvrsto držati lojtre onima na vlasti.

Mišel Jakšić //Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić //Foto: Matija Gudlin

No, ajde da je on barem u nečemu prvi i glavni – pa makar to bilo držanje lojtre’ – napisao je Jakšić na svom profilu.

Lacković odbacuje Jakšićeve prozivke i podsjeća na to da je on još prije nekoliko godina upozoravao na Piškornicu, koja se sada koristi za političke obračune.

– Imam svoju glavu i ne treba mi SDP, a naročito Mišel Jakšić da donosim odluke. Prošle godine sam tražio sazivanje izvanredne sjednice Županijske skupštine i trebalo mi je sedam dana da dobijem potporu SDP-a, a ni tada nisu svi potpisali zahtjev. Hidrogeološka studija, koju sam ja tada učinio dostupnom javnosti, izrađena je u ožujku 2014. godine i pokazala je da je unatrag dvije godine došlo do povećanja željeza u vodi u blizini izvorišta, deset puta više od zakonom dozvoljene. Što se tiče zagađenja, problem Piškornice je nastao još 2012. i 2013., a odlagalište je došlo pod nadzor Piškornice 2014. godine. Zašto Komunalac i Koprivnica nisu 2014. ništa poduzeli da riješe onečišćenje voda? Mi smo od Koprivnice prihvatili otpad kada je bila zabrana dovoženja, i opet ćemo ga prihvatiti jer će ovakvim pristupom rješavanju tog problema stvoriti šteta baš za grad Koprivnicu – upozorio je Lacković.

Smatra da je razlog Jakšićevih napada to što su još 2007. Zvonimir Mršić i Josip Friščić donijeli odluku da RCGO ne bude kod Križevaca nego u Koprivničkom Ivancu.

Županijska skupština
Željko Lacković //Foto: Ivan Brkić

– Na njima je sva politička odgovornost. Ako se sada taj projekt ne može izbjeći, treba to iskoristiti i postaviti se prema vladi sa zahtjevom da autocesta ne dođe prije do drugih županija, nego da dođe do Koprivnice. To je interes Koprivničanaca, a ne sitno politikanstvo gradonačelnika Jakšića – smatra Lacković.

Kao što je to uradio i na jučerašnjoj sjednici, kritizirao je način dodjeljivanja božićnica umirovljenicima, koje je Grad organizirao.

– Jakšić je toliko socijalno neosjetljiv i emocionalno neinteligentan da poziva umirovljenike k sebi, koji potpisuju nešto na stoliću do kojega se saginju pred njim i iz njegove ruke primaju tu mizeriju od 200 kuna. Iskorištava neimaštinu ljudi na najgori mogući način u političke svrhe, i još se s tim hvali, kao i njegove zamjenice – oštar je Lacković.

Naglasio je da i dalje osuđuje poteze bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića, ali i da prihvaća to što je Darko Koren izabran glasovima stanovnika županije za svoju funkciju.

čitam...