Sjever na debelom dnu

Jakšić ogorčen na financiranje Sveučilišta Sjever: Previše smo uložili da bi se netko poigravao s našim radom

Kad gledamo projekcije financiranja Sveučilišta od strane RH za 2019. godinu i ono što je ostvareno, Sjever je na debelom dnu, s time da su svi dobili čak i više novaca nego što je bila projekcija.

11:36h
0
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

U prostorima Grada danas je održana konferencija za medije na temu Sveučilišta Sjever na kojoj je gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio da od kad je Sveučilište Sjever postalo osmo javno Sveučilište u RH, Grad tu činjenicu nije komentirao poštujući pritom neovisnost Hrvatskih sveučilišta i sve ono što naše kvalitetno i dobro radi te na taj način doprinosi društvenoj zajednici.


– Imamo obvezu prema građanima, ali i moralno pravo reći naše stavove, s obzirom na to da je Grad uložio u Sveučilište Sjever 50-ak milijuna kuna, što kroz dopusnicu, plaće i financiranje svih programa do prelaska na državni budžet, što kroz obnovu zgrade. Ovo danas je reakcija na nešto što dolazi iz kabineta ministrice Divjak, Vlade RH i ovim putem moram reći da jednostavno ne možemo pristati, naravno u granicama naših mogućnosti, ali ni ti šutke gledati da se nešto za što smo se toliko odricali na određeni način od pojedinih ministarskih, političkih strana gura u šturc, gura u stranu, ponižava i nepravedno kažnjava – oštar je bio Jakšić.

Sjever je, kako Jakšić kaže, našem gradu već danas donio pozitivan poticaj koji se vidi u svakodnevnom životu grada, u određenim programima i projektima koji se polako i sigurno šire po samom gradu, sigurno je da ponešto studenta ima udio u erupciji stanogradnje na području Koprivnice, mišljenja je Jakšić, s obzirom na to da u ovom trenutku na njemu studira oko 1000 studenata.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– S aspekta cijelog Sveučilišta Sjever, ne samo Centra Koprivnica, moram reći jasno i glasno da je Sveučilište Sjever možda i najuspješnije na području Hrvatske s obzirom da se ovih dana kroz medije provlače teme upisa, upisnih kvota. Sjever nema tu problematiku s obzirom na to da su sva mjesta popunjena što se tiče redovnih studenata, a tu su još i izvanredni – kazao je gradonačelnik.

Kad gledamo projekcije financiranja Sveučilišta od strane RH za 2019. godinu i ono što je ostvareno, Sjever je na debelom dnu, s time da su svi dobili čak i više novaca nego što je bila projekcija. Jedino je Sjever, po podacima koje je iznio gradonačelnik, dobio nekoliko tisuća manje. Tako je Pula dobila više nego duplo sredstava od Sveučilišta Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik je dobio isto duplo više sredstva, a ima tri puta manje studenata, dok je Zadar koji ima 1000 studenata više od našeg Sveučilišta dobio skoro pet puta sredstava više od strane države i državnog proračuna od našeg Sveučilišta. S druge strane, kada gledamo projekciju za 2020. godinu, nažalost ni tu nema pomaka, Sjever je opet na dnu.

– Nije mi do kraja jasno kako i za programe i redovno poslovanje Sveučilišta netko tko ima 3700, 1600, 5100 studenata može dobivati dva, tri i pet puta više nego netko tko ima 4100 studenata. Kad idete napraviti indeksaciju o sredstvima koje daje država na broj studenata dolazite do toga da je indeks Zagreba 20992 kuna, Rijeke 18286 kuna, Osijeka 17556 kuna, Splita 16282 kuna, Zadra 22414 kuna, Dubrovnika 28090 kuna, Pule 13598 kuna, a Sveučilište Sjever 5929 kuna – rekao je Jakšić.

Previše smo uložili da bi samo tako gledali kako se netko poigrava s našim radom i rezultatima našeg Sveučilišta s obzirom na to da sva maloprije pobrojana Sveučilišta koja dobivaju puno više sredstava nemaju sva popunjena mjesta za redovne studente kao mi. Niti jedno od ovih sedam Sveučilišta ne može reći ni da ih je njihov Grad sam stvarao – smatra gradonačelnik.

Također se osvrnuo i na nedavne komentare saborskog zastupnika Željka Lackovića, koji je u medijima komentirao istu problematiku.

Promocija studenata
Foto: Ivan Brkić

Kolega Lacković je najavio i određenu borbu kroz Sabor i moram reći da ovim putem to i pohvaljujem, ali bi samo dodao da očekujem od naših saborskih zastupnika da ovo ne bude samo borba za lokalne portale i lokalnu javnost jer borba za financijska sredstva u proračunu mogu raditi jedino kroz amandmane. Ovim putem poručujem svim našim saborskim zastupnicima, bez obzira iz koje stranke dolaze da tko god ima interes, Gradska uprava će mu pripremiti amandman kojim će se tražiti povećanje sredstava za Sveučilište sjever i uvođenje jasnih kriterija kako se ta sredstva dijele – rekao je Jakšić.

Naglasio je kako očekuje i puno veću ulogu Županije u lobiranju za bolju budućnost našeg Sveučilišta, a ministrici Blaženki Divjak poručio je da počne jednakim očima gledati sve studente bez obzira na neke svoje poglede. Rad rektora i prorektora Jakšić pohvaljuje, ali ipak očekuje i od njih agresivniju borbu.

čitam...