rak rana hrvatskog društva

Jakšić opleo po pravosuđu, Plenkoviću i kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda, Mrčela mu uskoro odgovorio da to što priča nema logike

Stanje u hrvatskom pravosuđu nije dobro i ovi izbori su veliki ispit za vladajuću većinu, ali i Andreja Plenkovića. Vidjet ćemo jesu li spremni mijenjati stanje u pravosuđu na bolje, kaže Jakšić

18:30h
0
Foto: Ivan Balija
Jakšić je, inače, predsjednik Odbora za pravosuđe // Foto: Ivan Balija

Hrvatska javnost ovih se dana, između ostalog, zabavlja i izborom za novog predsjednika Vrhovnog suda. S obzirom na to da je povjerenje u hrvatsko pravosuđe na niskim granama, izbori poput ovog uvijek se gledaju s povećalom, a tako je i ovaj put, pogotovo kada se zna da je ovo treći pokušaj.

U igri je pet kandidata, a kao najveći ističu se Radovan Dobrinić, koji ima podršku predsjednika Zorana Milanovića i SDP-a, odnosno Marin Mrčela, aktualni član Vrhovnog suda i v.d. predsjednika, koji uostalom ima potporu svojih kolega, a samim time i veće izglede da postane novi predsjednik.

Prilično važnu ulogu u ovom izboru ima i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je predsjednik Odbora za pravosuđe. S ostalim članovima Odbora tijekom jučerašnjeg dana slušao je izlaganja kandidata, no jasno se i opredijelio za svog favorita Dobrinića.

Pritom je, gostujući uživo na N1 televiziji, opleo po pravosuđu, Plenkoviću i Mrčeli, naglasivši da se građanima šalje kriva poruka načinom izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Jakšić: Kao da saborski zastupnici biraju saborske zastupnike

– Stanje u hrvatskom pravosuđu nije dobro i ovi izbori su veliki ispit za vladajuću većinu, ali i Andreja Plenkovića. Vidjet ćemo jesu li spremni mijenjati stanje u pravosuđu na bolje. Bit će loša i ružna poruka ako Vrhovni sud odluči da nitko nije dobar osim Mrčele i baš sam se šalio s jednom kolegicom da je to u rangu toga da saborske zastupnike biraju saborski zastupnici. Po tome bi ispalo da nitko nikada osim nas 151, koliko nas je tamo, ne bi imao ni priliku doći do saborskih vratiju, jer sigurno ne bismo glasali protiv sebe – poručio je.

Dodao je kako to nije dobra poruka javnosti niti dobar put kojim bi Vrhovni sud morao ići te još jednom upozorio na lošu situaciju u pravosuđu.

– Nije normalno da nam raste broj predmeta, nije dobro da nam veliki predmeti s krupnim ribama završavaju u zastari i nije normalno da imamo bjegunce pred hrvatskim pravosuđem koji noć prije presude pobjegnu preko granice. Ako ćemo dozvoliti da sudačka elita ili kasta i svi oni koji cijelo vrijeme jesu tamo biraju sami između sebe tko će ih voditi, tada pokazujemo da nismo spremni mijenjati stanje u pravosuđu, kojem toliko toga zamjeramo – zaključio je Jakšić.

Odgovor prozvanih nije trebalo dugo čekati. Naime, na samoj sjednici Odbora na kojoj su se kandidati predstavljali, koprivničkom gradonačelniku bukvicu je očitao prozvani Mrčela. Naglasio je da bi bilo dobro da politika ne komentira konkretne predmete.

Mrčela: Kritike onih koji se ne razumiju u pravo ostavljaju loš dojam o pravosuđu

– Problem je kada se pravno rješenje o izboru predsjednika Vrhovnog suda kritizira usporedbom da je to jednako kao da saborski zastupnici biraju saborske zastupnike. Ta usporedba nije logična, jer mi nismo u postupku izbora sudaca već predsjednika Vrhovnog suda. Logički pravilna usporedba bi bila ona prema kojoj za predsjednika Hrvatskog sabora ne bi mogao biti izabran zastupnik u Hrvatskom saboru, a predsjednika Sabora bi predlagao i birao neko drugi. Logički pravilna usporedba bi, također, bila ona prema kojoj za predsjednika Ustavnog suda ne bi mogao biti izabran sudac Ustavnog suda. Dakle, ovdje ne postoji sukob interesa – naglasio je Mrčela.

Dodao je da pravosuđe često komentiraju oni koji se ne razumiju u isto i to automatski u javnosti stvara loš dojam o pravosuđu.

– Loš dojam stvara i kritizerstvo onih koji time žele ostvariti političke i ekonomske interese ili komentatora koji ne znaju činjenice niti pravo, niti znaju razlike između pritvora, istražnog zatvora ili zatvora, posjeda ili vlasništva. No, svejedno komentiraju i znaju kako sud treba postupiti i kakvu odluku treba donijeti – jasno je poručio Mrčela, koji je, kako smo rekli, glavni kandidat za novog predsjednika.

Barem ako pitate njegove kolege, ali i pojedine HDZ-ovce, unatoč tome što su se izjasnili da svog kandidata nemaju.

 

 

 

 

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW