Olakšavanje krize

VIDEO Jakšić predstavio mjere za krizu, režu se plaće u gradskoj upravi i tvrtkama, otpisuju naknade poduzetnicima i građanima…

Podsjetio je da je stvoren i anti-korona fond u kojemu imamo tri milijuna kuna za izravne potpore svima onima koji su završili na minimalcu i obrti im danas ne rade. 

11:26h
0
Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojim suradnicima predstavio je novi paket mjera težak 10 milijuna kuna za olakšavanje krize poduzetnicima i građanima Koprivnice.

Između ostaloga, tu je otpis komunalne naknade, neplaćanje korištenja javnih površina, ukidanje naplate odvoza otpada…

Komunalna naknada otpisuje se za sve zatvorene djelatnosti, a svi koji su dobili otkaz uslijed ove krize neka se jave u Gradsku upravu i oni također neće plaćati komunalnu naknadu. Otpisuje se naplata korištenja javnih površina i terasa, otpisuje se naplata poreza na potrošnju, nema spomeničke rente. Ispred Komunalca mogu reći da se otpisuju sve najamnine za zatvorene djelatnosti te za njih nema naplate odvoženja otpada, a svi koji su dobili otkaz neka se jave s papirima i njima se također neće naplaćivati otpad. Uključile su se i KC Vode, sve zatvorene djelatnosti i građani koji su dobili otkaz neće morati plaćati varijabilni dio u naplati vode. Podsjećam da je Komunalac pokrenuo i online Koprivničku tržnicu, za koju već vlada veliki interes – nabrojio je mjere gradonačelnik Jakšić.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Osim olakšica građanima i poduzetnicima, gradska vlast solidarizira se smanjenjem vlastitih primanja i ukidanjem raznih naknada.

Smanjujemo dužnosničke naknade za 15 posto, smanjujemo plaće u sustavu grada za 10 posto. Naglašavam da naši komunalni redari, ljudi koji rade na zelenim površinama, čistačice, vatrogasci, svi oni koji brinu za normalno funkcioniranje grada neće osjetiti tu mjeru. U iduća tri mjeseca nema isplate naknade predsjedniku Gradskog vijeća i vijećnicima, članovima gradskih odbora niti onima u nadzornim odborima i upravnim vijećima – rekao je Jakšić.

Podsjetio je da je stvoren i anti-korona fond u kojemu imamo tri milijuna kuna za izravne potpore svima onima koji su završili na minimalcu i obrti im danas ne rade.

Ivan Pal // Foto: Sanjin Bojić

– Bilo bi nam lakše da je zakonski okvir malo drukčiji, apeliram na Vladu i premijera da u odlukama se ne ponašaju kao knjigovođe, nego kao državnici, kao što je rekao predsjednik. Molimo da ukinu onih famoznih 17 posto koje nam uzimaju, nama bi taj novac danas značio mnogo da pojačamo ove potpore svima. Ministar Horvat ranije je upitao da odakle bi trebali rezati plaće, mislim da bi mogli početi rezati od ministra Horvata, članova Vlade, a i od saborskih zastupnika – poručio je gradonačelnik.

– Želim naglasiti da sada svi postajemo svjesni koliko je bilo značajno što sve ove godine u Koprivnici nismo imali prirez, a nećemo ga imati ni dalje. Na taj način smo ostavili prostora za financijsko osnaživanje i naših građana i gospodarstva jer, koliko pratite, u nekim gradovima je upravo prirez jedna od mjera kojim se pomaže – podsjetio je Jakšić.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal najavio je početkom idućeg tjedna sjednicu Gradskog vijeća na kojemu očekuje da će se sve najavljene mjere potvrditi.

– Vrijeme će pokazati koje još mjere treba poduzeti, spremni smo ih donijeti još čitav niz – najavio je Pal.

Gradonačelnik Jakšić i suradnici o novim gospodarskim mjerama u Koprivnici

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 1. April 2020

čitam...
Loading...