U društvu Rajka Ostojića

Jakšić predstavio tri nove inicijative i oštro kritizirao HDZ: Kao da žive u drugoj galaksiji, kada brojimo bolesne i umrle, oni se hvale

Također je i zahvalio svim odgovornim građanima, volonterima, Crvenom križu, zdravstvenom osoblju, policiji, vatrogascima, komunalnim redarima, odgajateljicama, učiteljima, stožeru civilne zaštite, svima koji pridonose da kriza s koronavirusom prolazi što bezbolnije.

11:32h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, u društvu potpredsjednika SDP-a i skupštine grada Zagreba Rajka Ostojića, komentirao je aktualno stanje i krizu zbog koronavirusa te najavio nove inicijative koje će poduzeti kako bi se ona olakšala.


– Svaka kriza je šansa za promjene i reset, ako smo spremni na to. U tijeku smo zdravstvene krize, stigla je i ekonomska, i to zahtijeva određene korake – rekao je Jakšić.

Prva inicijativa tiče se domova za starije i nemoćne u Koprivnici, kojima želi pomoći nabavkom dodatne zaštitne zdravstvene opreme.

– Moram naglasiti da naša dr. Draženka Vadla radi odličan posao sa svojom ekipom i na to možemo biti ponosni. No, moramo priznati da država žmiri na problematiku u domovima, a HDZ je zaboravio reći što smo napravili da im pomognemo sa zdravstvenom opremom. U ponedjeljak ćemo se čuti sa svim domovima i uključit ćemo se kao grad u nabavku opreme – najavio je gradonačelnik.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Također, podsjetio je da su pokrenuli inicijativu spajanja Koprivnice i okolnih općina u jednu cjelinu kako bi se olakšalo prometovanje između njih, koje je sada otežano mjerom zabrane napuštanja mjesta prebivališta, odnosno e-propusnicama.

– Ovo što se sada događa s propusnicama jako je dobar pokazatelj kamo nas je dovelo ‘bildanje’ općina i gradova, kojih danas imamo 556, koji su bile poligon za uhljebljivanje. Pokazuje se koliko je taj model promašen. Mi smo pokrenuli inicijativu da se ponovno oformimo kao nekadašnja općina Koprivnica, nadam se da će se to prihvatiti – izjavio je Jakšić.

Treća inicijativa tiče se Podravke i Belupa. Poziva sve političke opcije da se ujedine u zahtjevu da se Podravku vrati na listu tvrtki od posebnog državnog interesa.

– Sada je svima jasno koliko su Podravka i Belupo važni, hrane i opskrbljuju ovu zemlju. Sve političke opcije moraju napraviti sve da se Podravka vrati na listu strateških firmi Republike Hrvatske, to uprava i radnici zaslužuju. Kriza će proći, a bilo bi ružno, tužno i jadno da netko jednog dana kaže, idemo sve privatizirati, treba odnekud skupiti novac – smatra Jakšić.

Osvrnuo se na HDZ te je oštro kritizirao njihovu konferenciju za medije održanu u četvrtak u njihovim prostorijama u Koprivnicu.

Neke stranke su ovih dana imale presice u zatvorenim prostorima, kao da žive u drugim galaksijama ili u paralelnom svemiru. Vrlo mi je zanimljivo da kada još brojimo zaražene, umrle i ljude bez posla, netko si uzme za pravo da bez obraza održava predizborne presice gdje se hvali velikim uspjesima i famoznim mjerama jer, eto, to je zasluga samo jedne stranke. Tako se ponašaju ljudi koji vode brigu samo i isključivo o svojim privatnim interesima i interesima svojih stranaka – rekao je koprivnički gradonačelnik.

– Puno toga je rečeno što bi se trebalo napraviti ovdje, a u saboru se dižu ruke za sve odluke. Nije se potaknula rasprava da bi se možda ministri i saborski zastupnici mogli odreći svojih plaća – dodao je o našim saborskim zastupnicima.

Također je i zahvalio svim odgovornim građanima, volonterima, Crvenom križu, zdravstvenom osoblju, policiji, vatrogascima, komunalnim redarima, odgajateljicama, učiteljima, stožeru civilne zaštite, svima koji pridonose da kriza s koronavirusom prolazi što bezbolnije.

Foto: Ivan Balija
Rajko Ostojić // Foto: Ivan Balija

Rajko Ostojić osvrnuo se na činjenicu što je, kako je rekao, Koprivničko-križevačka županija jako dobra kada se radi o broju oboljelih prema broju stanovnika, no isto je tako jedina županija u Hrvatskoj u kojoj je koronavirus ušao u županijsku bolnicu i u županijski Dom za starije i nemoćne.

– Kao ministar zdravstva posjećivao sam vaš Dom za starije i nemoćne, jedan je od najboljih u kojima sam bio, zato što ulažete u skrb i u ljude. No, vjerovali ili, ne jedini ste u kojoj je virus ušao u županijsku bolnicu i Dom za starije, institucije koje treba čuvati kao Pentagon. Ovdje nismo radi politike i politikantstva, uvjeren sam da će vaš iskusni župan procijeniti o čemu se radi i zašto je to tako – rekao je Ostojić.

Situaciju u domovima diljem Hrvatske, u koje je ušao koronavirus, nazvao je velikim institucionalnim nemarom i slomom socijalne države.

– Volio bih da i druga sjedišta županija, poput Koprivnice, pomognu domovima s nabavkom zaštitne opreme – pohvalio je Ostojić.

čitam...