Projekt Piškornica

Jakšić: Projekt nije isti kao prije 10 godina, a Komunalac želi biti partner; Koren: Projekt je isti, a Jakšićev angažman neće biti potreban

Koliko sam čuo, ostali građani županije i okolnih općina mogu očekivati da im cijena otpada naraste nekoliko puta, izvijestio je Jakšić.

17:30h
0
Mišel Jakšić, Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Mišel Jakšić // Foto: Mario Kos

Nakon što je prošloga tjedna u Županiji održan sastanak vezan uz Piškornicu i novi plan gospodarenja otpadom, v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić izjasnio se kako su svi otad izbjegli reći da projekt Piškornica kakav je bio prezentiran u proteklih deset godina, kao takav više ne postoji.


– Ne kažem da je sama Piškornica propala, ali od onoga o čemu se pričalo očito nema ništa. Mi u gradskoj upravi, uz Komunalac, planiramo kontaktirati sve dionike projekta Piškornica od župana naše i okolnih županija do direktora Mladena Jozinovića, a spremamo se i na razgovor s ministrom Slavenom Dobrovićem gdje ćemo tražiti odgovore na neka pitanja – rekao je Jakšić.

Kako kaže, Grad je specifičnoj situaciji jer Piškornica nije na području grada, a ni Grad nije u vlasničkoj sturkturi, a ako stvari krenu po zlu moći će samo gledati kako praktički kilometar od centra grada raste brdo smeća.

– Na to nipošto nećemo pristati, ali Komunalac je spreman biti partner u projektu, jer je jedini u županiji koji ima znanje i sposobnost to biti – tvrdi v.d. gradonačelnika.

Nadodaje kako Komunalac radi na svojim planovima za daljnji razvoj gospodarenja otpadom u gradu te kako se nada da će sa županom i ostalima uspješno naći i model za Piškornicu.

Mišel Jakšić, Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Mišel Jakšić // Foto: Mario Kos

– U svakom slučaju, sigurno nećemo gledati skrštenih ruku. Kroz sporazum s Piškornicom Koprivnici je omogućena povlaštena cijena, ali koliko sam čuo, ostali građani županije i okolnih općina mogu očekivati da im cijena otpada naraste nekoliko puta – izvijestio je Jakšić.

Rekao je kako se u Komunalcu intenzivno radi na razvoju sortirnice, primarne selekcije i dovoza te da oni to u županiji trenutno mogu jedini osigurati.

– Do jeseni planiramo prijeći na sustav “četiri kante”. Ako može Ljubljana, može i Koprivnica. Možda će to isprva biti šok, ali uz dizanje svijesti, očekujemo i smanjenje troškova i režija – objasnio je Jakšić te za primjer dao Ljubljanu, gdje je za prosinac 2015. godine odvoz otpada bio besplatan, zbog odličnog poslovnog rezultata kroz sortiranje.

Prema njegovoj tvrdnji, mislio je i na sve općine u kojima Komunalac ima koncesiju, a planira se širiti na još više općina.

Darko Koren opovrgava Jakšićeve tvrdnje, ali naoko, otvara vrata za suradnju Komunalcu.

Predstavljanje brošura i programa županijske Turističke zajednice
Darko Koren // Foto: Mario Kos

– Za mene je Jakšićev zaključak novina te mi govori kako mladi gospodin nije detaljno upoznat sa stanjem Piškornice. Stvari se odvijaju svojom dinamikom i redoslijedom i neće biti potrebno da se on aktivno uključi u rješavanje tog problema – pomalo sarkastično prokomentirao je župan.

Ipak, rekao je kako izgledi za partnerstvo s Komunalcom postoje, kako se radi o tvrtki koja bi trebala biti integralna sastavnica cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na prostoru županije.

– Koliko znam, imaju oni i svojih problema pa čim ih porješavaju vrlo ćemo rado prihvatiti njihovo partnerstvo – rezolutan je Koren, odlučno tvrdeći kako se Piškornica nastavlja u konceptu kakav je bio i zamišljen.

Kako je rekao, od ministra Dobrovića su dobili precizne smjernice u kojem se smislu projektna dokumentacija mora doraditi da bi zadovoljila kriterije novog plana gospodarenja otpadom.

– To nije nešto što bi nama bio problem. Vjerujem da ćemo kroz mjesec i pol prilagoditi svu dokumentaciju i studije te da će projekt Piškornica dobiti potpis ministra i aplicirati za sredstva Europske unije – optimističan je župan.

čitam...