Gradonačelnik ogorčen projektom

Jakšić: Sada kažu da je spalionica energana – nije šija, nego vrat, Grad povlači podršku Piškornici, pitam se zašto se toga nisu sjetili u Zagrebu, Đurđevcu…

Takav projekt nikada se nije najavljivao, očito se skrivao u nečijoj ladici ili pod tepihom. Građani Koprivnice i Podravine nisu zaslužili da imaju prvu spalionicu u Hrvatskoj, rekao je Mišel Jakšić.

11:43h
0
Foto: Sanjin Bojić

Medijski napisi o spalionici otpada koja bi se navodno trebala graditi u sklopu odlagališta na Piškornici pokraj Koprivnice izazvala je niz reakcija, a jedna od njih je bila i današnja konferencija za medije koju je održao gradonačelnik Mišel Jakšić.

Upozorio je da se situacija s odlagalištem nije pomaknula s mrtve točke već dvije godine te da jedino što se događa je to da se broji iz kojih sve krajeva Hrvatske dolaze kamioni puni smeća.

– Prije dvije godine smo rekli da želimo moderno odlagalište, modernu obradu i gospodarenje otpadom po najvišim ekološkim standardima. Pod sadašnjim uvjetima jednostavno više ne možemo davati podršku projektu i kao Gradska uprava definitivno ćemo iskoristiti sva legitimna i zakonska sredstva koja imamo. Nećemo srušiti projekt, to je preteška riječ, nego ćemo tražiti revidiranje projekta, njegove budućnosti, a samim time i budućnosti ovoga kraja – najavio je Jakšić.

Konkretni potezi koje će napraviti je slanje pisama županima četiri županije i načelniku općine Koprivnički Ivanec, koji su suvlasnici tvrtke Piškornica, saborskim zastupnicima Branku Hrgu, Damiru Felaku i Željku Lackoviću, te slanje pisma u Podravku, čijim je dosadašnjim istupanjima u vezi ove teme vrlo zadovoljan. Također će podržati sazivanje izvanredne Županijske skupštine u vezi Piškornice te se nada da će koprivnički skupštinari stati protiv gradnje spalionice, odnosno energane.

Foto: Sanjin Bojić

– Takav projekt nikada se nije najavljivao, očito se skrivao u nečijoj ladici ili pod tepihom. Građani Koprivnice i Podravine nisu zaslužili da imaju prvu spalionicu u Hrvatskoj. Primjerice, Zagreb je puno jači i veći grad, a tamo projekt spalionice nije prošao. Ako je to tako super, zašto se ne bi razmišljalo o spalionici u Vinkovcima, Đurđevcu, Zagrebu, Varaždinu, Krapini, kako to da nitko toga do sada nije htio – pita se Jakšić.

Kaže da sada iz Piškornice sada to nazivaju energanom.

Nije šija, nego vrat, a u pozadini svega je uvijek spaljivanje otpada – ogorčen je Jakšić.

Istaknuo je da se neprestano zaboravlja da Piškornica nije privatna tvrtka, nego da se financira javnim novcem pa bi stoga trebala biti i društveno odgovorna.

– Vlasnici su joj četiri županije i jedna općina. Ne možemo pristati na to da odluče ne pokazivati sve papire i podatke. Tvrtka je stvorena i financira se javnim sredstvima i javnost bi trebala konačno dobiti odgovore o budućnosti i planu projekta Piškornica – smatra gradonačelnik.

Izrazio je nadu da će kod župana i načelnika prevladati moral i etika te da će shvatiti da je zdravlje ljudi na prvom mjestu, bez obzira na novac.

Nadam se da nam neće reći da smetlarski lobi, koliko god bio jak, može donijeti milijune u županijski proračun, jer smo svi već dosad vidjeli da ta priča i ne drži vodu – zaključio je Jakšić.

Direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović prije dva dana izrazio je svoj stav o toj temi rekavši da se ne gradi spalionica, u kojoj se spaljuje miješani neobrađeni otpad već energana po uzoru na one u zapadnoj Europi.

Mi kao tvrtka razmišljamo o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, energane, kao i svi drugi centri za gospodarenje otpadom u Europskoj uniji. Kolege u Celju su to napravile i funkcionira besprijekorno, jer svi centri u Hrvatskoj moraju svoj proizvod, a to je gorivo iz otpada, zbrinuti u nekoj cementari ili industriji. To je jedan od razvojnih planova tvrtke, gdje će to biti, to još nije odlučeno, na kojem zemljištu, ne znam ni ja. Osupnut sam, jer to je jedan od razvojnih projekata, tek u najavi, u začecima, u studiji izvedivosti – rekao je Jozinović.

čitam...